Minutková úprava vepřové panenky se spoustou opečené cibule a dobrým chlebem
Tohle je jeden z tradičních receptů mé rodiny. Spíše velká pochoutka, než cokoliv jiného. Vepřová panenka se zrpvna moc často nekupovala. A vlastně ani já to moc nedělám. Takže to zůstalo velkou pochoutkou i pro mne. Toto jídlo jsem neměla snad 20 let, takže jsem ho potřebovala uvařit už jen proto, abych se recept naučila. Zatím si ho totiž pamatuji jen od svojí maminky. Vždycky jsme jí biftečky odebírali pod rukama hned, jak je vyndala z oleje na talíř. Je to vynikající! Všem doporučuji!
Doporučuji zvážit, jestli koupit levnou, nebo dražší panenku. Pokud je ta levnější panenka špatně očištěná/neočištěná, tak si uvědomte, že z ní musíte ořezat blány (povázka) a cokoliv, co by nebylo krásným masem. Tak já jen tak 🙂 Vepřovou panenku seženete obvykle od 180 kč/kg.
BIFTEČKY Z VEPŘOVÉ PANENKY – 4 porce
P: 1 kg očištěné vepřové panenky, spousta cibule (množství se liší i podle tvaru nádoby), slunečnicový/řepkový olej, k podávání čerstvý chléb a sůl
PP: Nejdříve se maso naloží.
Cibuli oloupejte, nakrájejte na půlkolečka. Maso nakrájejte na plátky o šířce 1,5 cm, nenaklepává se, neochucuje se.
Do vhodné nádoby (miska s kulatým dnem mezi ně nepatří, ale já jsem chtěla, abyste to viděli) vyskládejte celé dno plátky cibule, zalijte olejem, naskládejte maso těsně vedle sebe. A pak zase cibuli a zalít oleje. Vrstvíte, dokud máte maso. Končíte cibulí. A potom zalijte olejem. Ne že by oleje mělo být moc – je lepší mít maso natěsno a vyplnit cibulí. Jde o to, aby nebyly mezery, kde by byl vzduch. A protože jsem měla skleněnou mísu, tak jsem ještě zvenku viditelné bublinky vzduchu vylákala ven špejlí.
Takto naložené maso jsem nechala 1 den v lednici zakryté potravinovou folií, ale maminka nechávala 3 dny.
V ne moc velkém hrnci (já měla cca 20 cm průměr) rozpalte olej tak, aby byly pak biftečky pokryté, cca 2 cm to asi budou.
Masové plátky vyndejte ven a jemně klouby pěsti naklepejte. Případně jako já jen pohlaďte/roztáhněte do šířky hladkou částí paličky. Maso je jemné, opravdu se klasicky nenaklepává. Uvidíte, jak vám samo uhýbá pod prsty.
Teď můžete maso osolit, já jsem nechávala strávníky, že si solili sami (doporučuji maldonskou sůl, je to vážně rozdíl).
Maso zprudka opékejte v rozpáleném oleji a přidávejte i cibuli. Maso během smažení obraťte. Trvá to několik minut (jako určitě ne víc jak 5).
Hotové maso vyndejte z oleje, nechte okapat a nabídněte hned strávníkům. Pokud jste nesolili před smažením, nabídněte i sůl.
Je výhodou, že můžete usmažit jen tolik kolik hosté sní. Zbytek můžete usmažit čerstvý třeba druhý den. Nikdy nedělejte předem, ani do zásoby.
Tradiční způsob servírování je rovnou na chlebu, bez příboru.
Biftečky jsou rychlé, extrémně dobré, syté a krásné zimní jídlo. Určitě by to chtělo nějaký zeleninový salát, nebo tak něco, možná čerstvě mletý pepř, ale….tak to přece nepatří 🙂 Dejte si
P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.