Bezlaktózové · Jarní a velikonoční · Slané a pečení

BYLINKOVÝ CHLÉB

Voňavý, barevný a jednoduchý chléb….co by ne

Taky někdy máte takové ty nedodělávky, které se vám čas od času připomenou? Jako…zapravit támhletu díru po suku, nebo přišít konečně knoflík…cokoliv. No a já jsem takhle našla tady ten recept na bylinkový chléb. Víte odkud pochází? Z takových těch kuchařek, které vám postupně chodily poštou po jednotlivých kartách. No, klasické devadesátky 😀 A takhle byly nejen kuchařky, ale i zahrádkaření, domácí lékař….no prostě pokud byste jim podlehli, budete mít domov plný pořadačů s listy a zruinovanou peněženku. A abyste podlehli spíš, tak posílali vzorky (a bývaly s tím i ostudy). Nicméně jak jsem prozradila, tak už je to nějakou dobu….ano, tenhle nedodělek je cca 20 let starý 😀 😀 Ale došlo na něj.

Oproti receptu jsem tak nějak standardně (u mne) použila sušené droždí. A nepotírala jsem ho nahoru žloutkem (co pak furt s těmi bílky, že), ale jen vodou. A taky se trochu blbě shání kerblík, takže tam padla jen pažitka a petrželka. Ale zase musím říct, že já kerblík stejně moc nerada, tak jsem ho ani vlastně nesháněla 😀

Svazek si představte jako množství bylinek, které sevřete do dlaně.

Podle mne by recept nejspíš fungoval i bez vejce a místo mléka vodu, čímž by se stal vegan, ale nezkoušela jsem to. Samozřejmě by se musely doplnit tekutiny, protože vejce je také tekutá složka.

BYLINKOVÝ CHLÉB

P: 500 g hladké pšeničké mouky, 100 ml vlažné vody (+ možná trochu navíc dle potřeby), 100 ml (bezlaktozového) vlažného mléka, lžička cukru, lžička soli, 1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 svazek petrželky (použijete ale jen lístky) a 1 svazek pažitky, sáček sušených (instantních) kvasnic (droždí), vodu ve sprejovači/vodu a mašlovačku (jde to i bez toho)

PP: Mouku, droždí, cukr a sůl dám do mísy a nechám hnětacím hákem promíchat.

Z petržele otrhám lístky a nasekám je, stejně tak pažitku.

Do mouky přidejte bylinky, nechte ještě trochu promíchat. Pak přidejte vejce, vodu a mléko a nechte v robotu vypracovat těsto. Mělo by být celkem hladké (pokud si odmyslíte ty bylinky).

Kdyby bylo těsto moc husté, přidejte trochu vody. Na tom je nevýhoda, že to obvykle zjistíte, až je těsto úplně promíchané, což už se nemá (říkala babička)…kdybyste to měli už v oku, je fajn to udělat ještě během promíchávání. A zároveň to nejde říct předem, protože každá mouka saje vodu trochu jinak, vejce jsou různě velká….a tak.

těsto před kynutím

Těsto pak uhlaďte do bochníčku (nějak takto, je to jednoduché, jen se to blbě vysvětluje, já to v tuto fázi dělám přímo rukou v míse). Zakryjte v míse utěrkou a dejte do tepla (já schovám do peřin spolu s nahřívacím polštářkem do mikrovlnky) a nechte cca hodinu kynout, než znásobí svůj objem.

vykynuté těsto

Vykynuté těsto na válu (na lince) zpracujte do bochníčku. Nejlepší je ho jakoby překládat směrem dovnitř (nějak takto), stejně jako předtím.

Bochníček dejte na plech na pečící papír. Teď je ideální opět zakrýt utěrkou a nechat 30 minut dokynout.

Pak bochník můžete naříznout. Vložte do trouby rozpálené na i00 stupňů a pečte cca 30-40 minut.

Chvíli před upečením je dobré chleba vytáhnout a posprejovat / potřít vodou. Udělá to hezký lesk.

A když máte upečeno, doporučuji nechat vychladnout na mřížce, nebo tak někde. Ať se nezapaří.

Chleba je nejen dobrý, ale myslím, že i na řezu vypadá hezky.

A pokud jsou zrovna Velikonoce, můžete vytáhnout naklíčenou řeřichu…

… a udělat z toho dokonce velikonoční stůl…

My jsme si chleba dali s různými dobropomazánkami, například s legendární rybičkovou.

P.S. Jaké jsem udělala při pečení chyby, které jsou na fotkách vidět? Těsto se mělo ještě déle hnětat (jenže my si už chtěli dát kafe). Nařízla jsem bochník ještě před finálním dokynutím na plechu + nechala jsem ho vykynout jen 10 minut, takže se mi odspodu trochu nakrabatil (udělá takový přístavek, jako když dům vyháníte „na štok“) a víc se setřel proříznutý vzor. Na funkci (ani rostlináře) to nemělo naštěstí vliv. Takže tak….můžete to udělat bez chyb 😀

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *