Vezmete 2 – 3 ingredience a máte krémovou, vynikající a snad i zdravou zmrzlinu. Yes, please!
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/03/DSC_0047-1-1024x576.jpg)
Vy už vítze, že mám ráda matcha čaj a cpu ho všude, kam to jde (palačinky, pudink, nebo koupené latté). Tentokrát to schytala zmrzlina.
Tento typ zmrzliny, kdy „vezmete mražené ovoce, rozmixujete a labužírujete“ dělám vlastně vcelku často v různých verzích – jahodová, malinová, borůvková, banánová (s jogurtem/bez jogurtu), jahodová s mátou, banánová s Grankem, banánová s kávou…cokoliv mne zrovna napadne. A tak mne napadlo (a možná jsem to někde viděla, protože to určitě nedělám první) i banánová s matcha.
Gramáže uvádím spíš jen tak pro orientaci. Já si raději namrazím banánů víc (když jsou napříkald v akci) a odebírám si dle potřeby. Tahle zmrzlina je totiž nejlepší čerstvá. Ne že by se nedala udělat, zmrazit a pak sníst až za nějakou dobu. ale nejkrémovější je po rozmixování (nebo nechat jen chviku v mrazáku).
BANÁNOVÁ MATCHA VEGAN ZMRZLINA
P: 3 banány, 2-3 pytlíčky matcha (odpovídá 2-3 lžičkám), dle potřeby trochu mléka/rostlinného mléka/jogurtu/vody
PP: Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a dejte mrazit. Nejjednodušší varianta je dát banánová kolečka mrazit na pečící papír na nějaké prkénko rozložené tak, aby se nedotýkaly. Pak nezmrznou do jedné velké koule a budou se lépe mixovat.
Mražená banánová kolečka dejte do mixéru a rozmixujte na krém. Můžete si pomoci trochou mléka/tekuté složky, ale dávejte jen po lžicích, ať z toho nemáte koktejl/smoothie. Čím lepší mixér, tím rychleji rozmixováno a s menší spotřebou mléka.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/03/DSC_0043-1-1024x576.jpg)
Do hotového krému přidejte matcha prášek do intenzity, kterou máte rádi. Můžete samozřejmě přidat pár kapek potravinářského barviva, pokud je vám to málo zelené, ale já to nedělám.
A můžete samozřejmě před dodáním dalších surovin dát bokem dětem, aby „měly totéž“, i když se samozřejmě budou domáhat po tom vašem :-D.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/03/DSC_0048-2-1024x576.jpg)
Hotovou zmrzlinu doporučuji buď k přímé spotřebě, nebo třeba připravit v rámci připravy večeře a dát si po večeři. Ne, že by nemohla zůstat v mrazáku, ale mě čerstvá přijde nejlepší. Ale je pravda, že do stejného krémovitého stádia ji dostanete, když ji necháte cca 10 minut mimo mrazák.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/03/DSC_0047-3-1024x576.jpg)
P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.