Bezlaktózové · Bezlepkové · Jarní a velikonoční · Letní · Ostatní · Rychlé a snadné · Sladké a pečení · Vegan

BANÁNOVÁ MATCHA VEGAN ZMRZLINA

Vezmete 2 – 3 ingredience a máte krémovou, vynikající a snad i zdravou zmrzlinu. Yes, please!

Vy už vítze, že mám ráda matcha čaj a cpu ho všude, kam to jde (palačinky, pudink, nebo koupené latté). Tentokrát to schytala zmrzlina.

Tento typ zmrzliny, kdy „vezmete mražené ovoce, rozmixujete a labužírujete“ dělám vlastně vcelku často v různých verzích – jahodová, malinová, borůvková, banánová (s jogurtem/bez jogurtu), jahodová s mátou, banánová s Grankem, banánová s kávou…cokoliv mne zrovna napadne. A tak mne napadlo (a možná jsem to někde viděla, protože to určitě nedělám první) i banánová s matcha.

Gramáže uvádím spíš jen tak pro orientaci. Já si raději namrazím banánů víc (když jsou napříkald v akci) a odebírám si dle potřeby. Tahle zmrzlina je totiž nejlepší čerstvá. Ne že by se nedala udělat, zmrazit a pak sníst až za nějakou dobu. ale nejkrémovější je po rozmixování (nebo nechat jen chviku v mrazáku).

BANÁNOVÁ MATCHA VEGAN ZMRZLINA

P: 3 banány, 2-3 pytlíčky matcha (odpovídá 2-3 lžičkám), dle potřeby trochu mléka/rostlinného mléka/jogurtu/vody

PP: Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a dejte mrazit. Nejjednodušší varianta je dát banánová kolečka mrazit na pečící papír na nějaké prkénko rozložené tak, aby se nedotýkaly. Pak nezmrznou do jedné velké koule a budou se lépe mixovat.

Mražená banánová kolečka dejte do mixéru a rozmixujte na krém. Můžete si pomoci trochou mléka/tekuté složky, ale dávejte jen po lžicích, ať z toho nemáte koktejl/smoothie. Čím lepší mixér, tím rychleji rozmixováno a s menší spotřebou mléka.

Do hotového krému přidejte matcha prášek do intenzity, kterou máte rádi. Můžete samozřejmě přidat pár kapek potravinářského barviva, pokud je vám to málo zelené, ale já to nedělám.

A můžete samozřejmě před dodáním dalších surovin dát bokem dětem, aby „měly totéž“, i když se samozřejmě budou domáhat po tom vašem :-D.

Rozdíl mezi matcha verzí a pouze základním krémem.

Hotovou zmrzlinu doporučuji buď k přímé spotřebě, nebo třeba připravit v rámci připravy večeře a dát si po večeři. Ne, že by nemohla zůstat v mrazáku, ale mě čerstvá přijde nejlepší. Ale je pravda, že do stejného krémovitého stádia ji dostanete, když ji necháte cca 10 minut mimo mrazák.

P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *