Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Jarní a velikonoční · Letní · Rychlé a snadné

VEJCE NA RAJČATECH

Něco jako hemenex, ale s rajčaty 🙂

Když jsem byla dítě, tak jsem vůbec netušila, proč se nějaké jídlo jmenuje tak divně jako „hemenex“. A ony jsou to prostě vejce a šunka….teda opačně….šunka s vejci (ham and eggs). A u nás doma jsme to nedělali, takže mi význam slov došel až ve chvíli, kdy mi šunku s vejci připravila jedna moje milá starší přítelkyně (ono je jí teď už přes 80). Vtipná část historky byla v tom, že já nejím syrová vejce a opravdu nesnáším tepelně špatně upravený bílek. A to se zrovna stalo. A vybruslit z toho mne teda stálo hodně přemýšlení – nakonec jsem inkriminované části vypreparovala, zbytek byl dobrý. Když se řekne hemenex, moje vzpomínka patří téhle skvělé dámě a úsměv k tomu, protože ona se pak smála z plna hrdla, až jsem jí to popovídala o pár let později 😀

Recept jsem dostala doporučený v jedné malé facebookové skupině, kam chodím pro inspiraci. A je z Rohlik Chef od Romana Vaňka. Funguje kompletně tak, jak je, ani není třeba s tím nic vymýšlet. Já jsem si ho trochu upravila.

VEJCE NA RAJČATECH – 2 porce na pořádnou snídani

P:

  • 4 vejce,
  • 15 cherry rajčat,
  • hrstka čerstvých lístků bazalky,
  • 1 stroužek česneku,
  • trocha oleje,
  • sůl,
  • pepř
  • pečivo k podávání

PP: Na oleji zpěníme nasekaný česnek a přidáme rozpůlená rajčata. Chvilku necháme prohřát, podusit – třeba tak 3 minuty.

Přidejte většinu bazalkových lístků. Osolte (nebo ne, pokud se budete dělit s juniorem 🙂 a promíchejte.

Do směsi vyklepněte vajíčka. Ty nahoře posolte a popepřete (a nebo nic, pokud se budete dělit s juniorem :-).

Pánev přiklopíme poklicí a pečeme 3 minuty. Teď už by měly být bílky tuhé a žloutky akorát. Moje verze je trochu víc, protože jsem nechtěla servírovat nedodělané vejce synovi, tak jsem jedno dopekla úplně a ostatní se bohužel trochu svezly 🙂

Samozřejmě s pečivem je to skvělé – dejte si. Mě to chutná víc, jak ta šunková verze 🙂

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *