Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Letní · Ostatní · Rychlé a snadné · Slané a pečení · Vegan

PEČENÁ FETA S OLIVAMI A RAJČATY

Jednoduchý, trochu tapas recept s více využitími

Myslím, že různé recepty pečenou fetou jsou teď v kurzu. Myslím, že „korzuje“ něco s těstovinami – na to se ještě podívám. Nicméně já jsem narazila na stánkách Coolinářky na tenhle. Mimochodem Coolinářka mne inspirovala i k těm vařeným jazýčkům.

Já jsem vlastně nepochybovala o tom, že tenhle recept bude skvělý. Nicméně nedávno jsem narazila na veganské saláty (nejleší je pro mě Zen bowl) od Green Garden na rohlik.cz. A v tom jsem objevila vegan fetu. Byla jsem dost překvapená, jak dobré a podobné to bylo. Klasická feta je obvykle víc drobivá, ale já ji vlastně kvůli laktoze nejím tak často, abych měla dobrý vzorek. Takže možná je to úplně totéž 🙂 A kvůli tomu jsem rovnou zkusila recept udělat ve vegan verzi, abych prověřila, jak se bude chovat vegan feta, kterou jsem sehnala. Je na kokosové bázi, ale žádný kokos tam cítit nebyl.

Testovaná vegan feta se při pečení nakonec trochu rozpouštěla. To ničemu nevadí a u sýra je to poněkud obvyklá vlastnost, ale já bych si to tak nepředstavovala 🙂 Na tenhle recept bych tudíž volila spíš klasickou fetu, ale je to osobní preference. Naopak takhle upečenou vegan fetu bych hodila i s olejem a vším do hrnce s uvařenými těstovinami, promíchala a to by bylo eňo ňuňo!

Jak se krásně rozpouští pečená vegan feta

PEČENÁ FETA S OLIVAMI A RAJČATY

Potřeby:

  • 150 g fety (dle preferencí a použití vegan, nebo klasickou)
  • 3 lžíce černých oliv
  • 3 lžíce zelených oliv
  • 2 lžíce sušených rajčat v oleji
  • 2 lžíce oleje ze sušených rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička provensálských bylinek, nebo směs rozmarýn, tymián…
  • chilli vločky, pokud máte rádi
  • čerstvá citronová šťáva k podávání (jakože půlka citronu)
  • bageta k podávání
  • další dobroty, pokud chcete využít jako tapas + něco dobrého k pití

Postup: Troubu předehřejte na 170 stupňů

Do malé zapékací misky dejte olej ze sušených rajčat a na to fetu.

Přidejte oboje olivy (já jsem náhodně přesekala na prkýnku), nakrájená sušená rajčata a pak nahoru posypte bylinkami. Pokapejte shora olivovým olejem a případně posypte chilli vločkami.

Vložte do trouby a pečte 15 minut. Pak zkontrolujte a podle potřeby pečte další třeba 10 minut.

A to je celé 🙂

Pokud budete fetu používat jako součást tapas občerstvení, určitě to doplňte nějakými dalšími dobrotami.

Voilá…dobroty jsou na světě.

Chcete vědět, jak to vypadá, když smícháme zapečenou fetu s těstovinami jako jednoduchou a rychlou večeři? Tak třeba takto 🙂 Ale rozhodně si schovejte hrnek vody z těstovin, ať to můžete doředit. A podle slanosti možná budete dosolovat.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *