Neobvyklá surovina a k tomu omáčka s kapary
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_122647-1024x576.jpg)
Už před nějakou dobou jsem na webu Coolinářka našla spoustu skvělých receptů. Nejvíc mne ale uchvátily Vepřové jazyky s kaparovou omáčkou. Recept je to vlastně stejný jako u Coolinářky. Je pravda, že jsem podobné recepty vídala ve starších kuchařkách vcelku běžně, takže to byla moc hezká připomínka.
A pak jsem se zmínila přítelové mamince a ona chodívá kolem řeznictví, kde jazyky mají. Takže jednou mi je přítelův tatínek přinesl. Jupí! Nedařilo se mi je sehnat. Mimochodem je to řeznictví na Křížové v Brně a je to prostě dobré řeznictví. Ne takové to moderní a nablýskané, kde už mají jen steaky. Prostě všechny kusy masa – samozřejmě ne každý den.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20220622_102143-1024x802.jpg)
Já mám moc ráda vnitřnosti, ale musí to být dobře připravené. Na nějaké „smradlouše“ tedy opravdu nejsem zvědavá. Umím jíst skoro všechno – ano, jako holka původem z vesnice vyznávám, že pokud už máme zvíře na maso, nemělo by se z toho vyhazovat skoro nic. Dělám dokonce vynikající pajšl (vnitřnosti na smetaně), ale ten zrovna ráda nemám 😀 Moje oblíbené recepty jsou často se srdíčky jako třeba hovězí srdíčka na smetaně, nebo kuřecí srdíčka v sojové omáčce. Hovězí jazyk mám taky ráda, ale obvykle se prodává uzený, což mi nevyhovuje.
Už jsem pár lidí „převedla“ na vnitřnosti tak, že jsem jim je prostě uvařila 🙂 Jazyk totiž vypadá pro někoho blbě, jen když je v celku. Když jsou pak nakrájené kusy jemných masíček v omáčce, tak to nikoho nevzrušuje. A z hovězích srdíček uděláte klidně kostky, co si nezadají s klasickým hovězím. Ale rozumím, že to není úplně pro každého. Jen chci naznačit, že pokud je to o chuti, možná jste neměli dobře připravené…
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221020_122922-1024x576.jpg)
Omáčka je s kapary. Až je budete kupovat, dejte si pozor na rozdíl. Tady se používají květy (to menší), které jsou objemově asi jako zrnko kávy. Ještě existují i plody, které odpovídají spíš velikosti menší olivy.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/kapary1.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/kapary.jpg)
VEPŘOVÝ JAZYK S OMÁČKOU, cca 4 porce
Potřeby na vařené jazyky
- 3 vepřové jazyky (to je i s podjazyčím cca 1,5 kg, ale ještě se to oloupe a okrájí, NEjsou uzené)
- 1 cibule
- 2 pytlíčky vývarového koření NEBO 3 bobkové listy, 1 lžička celého nového koření, 1 lžička celého pepře
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celerové bulvy NEBO 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 lžičky soli
- voda
Potřeby na omáčku:
- 1 cibule
- 250 ml (bezlaktozové) smetany
- kaparové květy ve slaném nálevu, odhadem 2 lžíce
- sůl
- 1 lžíce másla/ghí
- 2 lžíce hladké mouky
- cca 600 – 700 ml vývaru z jazyků
+ knedlík/rýže/těstoviny/chleba k podávání
Postup: Do hrnce dejte jazyky a pak vlastně všechno to jako kdybyste dělali vývar – zelenina, koření, trochu soli a zalijte vodou. Já jsem tam přihodila i náhodné kusy další zeleniny jako když dělám zeleninový vývar. Přiveďte k varu a vařte cca 2,5 hodiny na velmi mírném ohni. Pokud umíte a máte tlakový hrnec, teď se to hodí.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221020_123340-1024x576.jpg)
Jazyky vyndejte, dejte na chvíli do ledové vody. Půjdou pak lépe loupat.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221020_151352-1024x576.jpg)
Vývar přeceďte od zeleniny a koření. Vývar samotný budete ještě potřebovat – nevylévat! Vyvařenou zeleninu a koření ale vyhodit můžete. Vývar nechte ideálně vychladnout. Pokud nebudete dokončovat, pak vychlazený i přesuňte do lednice.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221020_151511-1024x576.jpg)
Maso oloupejte a odstraňte „nehezké“ části, které byste nejedli. Může tam být i kost (jazylka se jí říká). Pokud nebudete dokončovat hned, tak teď můžete jazyky dát chladit a pak dát do lednice. Druhý den je nakrájíte a buď prohřejete v omáčce, nebo ohřejete v páře a servírujete vedle omáčky.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221020_152343-1024x576.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221020_153221-1024x576.jpg)
V hrnci orestujte na lžíci másla najemno nakrájenou cibuli.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_111309-1024x576.jpg)
Až je taková sklovitá, přidejte mouku a chvíli opražte a u toho míchejte.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_111758-1024x576.jpg)
Pak odstavte bokem. Přilévejte ideálně studený vývar a rozmíchávejte směs metlou (ideální verze pro hladkou omáčku, najdete i jiné postupy, kde to tolik neřeší). Až je mouka rovnoměrně rozprostřená a je tam cca půl litru vývaru, tak můžete vrátit na sporák a zas vařit.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_111904-1024x576.jpg)
Vařte asi 10 minut a průběžně dolejte tolik vývaru, až to má skoro konzistenci omáčky.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_111944-1024x576.jpg)
Pak přidejte smetanu a kapary a nechte krátce společně provařit.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_113539-1024x576.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_113654-1024x576.jpg)
Ochutnejte, dosolte dle chuti.
Jazyky nakrájejte. Takhle vypadají kousky masíčka, když jsou hotové. To už není tak děsivé, co?
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_110651-1024x576.jpg)
Pokud vám to nevadí, přidejte do omáčky nakrájené kousky jazyků a nechte je tam prohřát. Pokud potřebujete maso „vidět“, ohřejte jazyky na pařáčku na knedlíky v páře.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_110842-1024x576.jpg)
A pokud nemáte dva pařáčky a neděláte to ve velkým, tak to můžete vyřešit „na patra“ 😀 Jazyky potřebují trochu déle v páře (5-10 minut) a pak na chvilku přidejte knedlíky.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_110945-1024x576.jpg)
Jako přílohu mám nejradši knedlík, takže je tady vidíte. Vy si dejte, co máte nejradši vy 🙂
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_122647-1-1024x576.jpg)
Já prostě miluju taková jídla. Pokud zároveň i nepřipravujete knedlík, tak je to jídlo velmi rychlé ve smyslu toho, kolik času spotřebujete reálně na přípravu. Pomalé je v tom, že se jazyky dlouho vaří, ale u toho mě nepotřebují.
Pro mne absolutní lahůdka a vyváženost kaparů a velejemného masa. Mňam! Sežeňte si jazyky a dejte si to. Stojí za to.