Bezlaktózové · Bezmasé a málomasé · Podzim a halloween

JABLEČNÉ LÍVANEČKY SE SKOŘICÍ

Verze šťavnatých lívanečků s jablky uvnitř

To máte tak – dívali jsme se se synkem na nový recept od Natashy na jablečné lívanečky a on řekl, že to musíme jít uvařit. Mohu já odporovat? 😀 Takže se šlo na to.

Je pravda, že v poslední době už jsme nějaké lívanečky s jablky dělaly, ale tam se jablka přidávala více viditelná. Každopádně můžete taky omrknout. A pokud potřebujete hodně podzimní lívanečky, tak ještě řeba ty dýňové. Taky mňamka. A nahoru na to se hodí kdeco – mj. i tekutý slaný karamel.

Recept je prakticky to stejné jako u Natashy až na to, že jsem prostě neměla podmáslí. A ano, to doma běžně nemám. Takže jsem to nahradila obvyklým způsobem. Najdete to všude možně – vezmete hrnek mléka a k tomu lžíci citronové šťávy, nebo octa. Preferuji citronovou šťávu. A radši se ani neptejte, jak to bylo s mlékem….nicméně díky tomu vím, že to funguje i s rostlinným mlékem 😀

JABLEČNÉ LÍVANEČKY SE SKOŘICÍ

Potřeby:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/4 lžičky sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 hrnky podmáslí NEBO 2 hrnky mléka (rostlinné, bezlaktozové, klasické) + 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 vejce
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 střední jablka
  • olej / ghí na opékání
  • cokoliv dobrého na lívanečky (maliny, slaný karamel, jogurt, marmeláda, nutella, lemon curd, restovaná jablka se skořicí, javorový sirup…)

Postup: Smíchejte suché ingredience – mouka, cukr, prášek do pečiva, soda, skořice a sůl.

Smíchejte tekuté ingredience – podmáslí, a vejce.

Oloupejte jablka a nastrouhejte nahrubo.

Nezapomeňte si rozpustit máslo.

Všechno smíchejte dohromady (dobře se to dělá ručně metlou), ale nepřemíchejte to. Mají tam zůstat trochu hrudky.

Do lívanečníku, nebo na pánev dejte trochu tuku a na tom postupně opékejte lívanečky.

Jsou opravdu skvělé teplé (ne že by studené nebyly dobré), takže je během pečení můžete buď rovnou ujídat, nebo schovat do lehce vyhřáté trouby a pak vytáhnout naráz.

Na lívanečky si dejte něco, co vás potěší…

Lívanečky mne potěšily opravdu velmi. Nadýchané, šťavnaté, nebyl cítit prášek do pečiva.

Rozhodně si je udělejte. Já teda lívanečky obvykle dělám tehdy, když jsem ráno stejně doma a u toho si se synkem hrajeme, nebo tak něco. Jinak by se mi nechtělo u toho stát.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *