Bezlaktózové · Bezmasé a málomasé · Podzim a halloween · Pro děti · Sladké nepečené

Jogurtové lívanečky – s jablky / bez

Lívanečky jsou skvělé samy o sobě, i když vynecháte jablka

Jednou jsem se probudila a zjistila jsem, že potřebuji vyrobit něco podzimně estetického. Z jablek. Rychle. Napadlo mne, že jsem někde viděla lívanečky s jablky. Chvílijsem hledala, ale nenacházela jsem vhodný recept, který by v sobě neměl droždí, na které jsem neměla náladu/čas.

A tak jsem použila recept z Apetitu, do kterého jsem přidala jablka. A někde v rámci hledání jsem četla, že prý jogurt zajistí, že nebude cítit prášek do pečiva. Takže dobře!

Tenhle recept není nic, co byste chtěli dělat pro hodně lidí. Je to spíš takové líné ráno v kuchyni. No, nemusí být tak moc líné. Ale prostě jste v kuchyni dlouho a čtete si (s dítětem), nebo děláte něco pro radost (nebo domácí práce). A průběžně u toho děláte lívanečky. To prostě je, jak to s lívanečky funguje 🙂

Jogurtové lívanečky – s jablky / bez

Potřeby:

  • 250 g hl. mouky
  • 1 lžička /půl balíčku prášku do pečiva
  • 1 polévková lžíce rozpuštěného másla
  • 150 g jogurtu (rostlinného, bezlaktozového, klasického…)
  • 350 ml mléka (rostlinného, bezlaktozového, klasického…)
  • 2 vejce
  • cca 4 menší jablka
  • olej na smažení
  • dobroty k servírování (jogurt, kysaná smetana, horké maliny, marmelády, nutella, skořicový cukr, burákové máslo, slaný karamel…)

Postup:

Smíchejte v míse mouku s práškem do pečiva. Pro míchejte metličkou, mouka se nakypří.

Smíchejte v druhé míse rozpuštěné máslo, jogurt, mléko a vejce. Prošlehejte metličkou jen do spojení.

Jablka umyjte, oloupejte. Já jsem nakrájela na čtvrtky, vykrojila jadřince. Pak jsem krájela plátky cca 3 mm silné. Nicméně asi by fungovala i kolečka (tudíž jablko plátkovat vcelku), to by bylo krásnější. Ale já jsem si nebyla jistá, jestli se mi to vejde do lívanečkovníku.

Smíchejte misky s ingrediencemi a prošlehejte metličkou rychle na těsto. Netřeba nějak přemíchávat, prostě jen smíchat.

Lívanečník vymažte máslem / vytřete olejem. Já mám rostlinný olej ve spreji a na mém lívanečníku to funguje. A kvůli přítomnosti jablek (tedy později karamelizovaný cukr) je potřeba vymazávat před každým/téměř před každám lívanečkem. Ale stačí trošičku.

Na rozpálený vymazaný lívanečník dejte do každého otvoru 1-2 kousky jablek dle preferencí.

A ano, pokud chcete jen lívanečky, prostě tam nedávejte jablka a postupujete jinak stejně.

Vidíte, že vymazání je opravdu jen pár kapek.

Zalijte cca 1 lžící těsta na lívaneček.

Pečte spíš pomaleji. Až je těsto nahoře celé matnější a s bublinkami, tak otočte.

Jak vidíte, karamelizovaná jablíčka jsou opravdu estetická. Takže to už jen dopečte z druhé strany dozlatova a užijte si to.

Co se dáte k tomu, to asi nejlépe víte sami…

A nikdo neříká, že si musíte dát jen jednu příchuť 😀

Lívanečky byly skvělé, udělaly krásnou podzimní náladu.

No a pokud byste chtěli spíš spotřebovat dýně, zkuste recept na dýňové lívanečky.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *