Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Letní · Slané a pečení · Vegan

PEČENÝ MELOUN

A rovnou dva různé způsoby! Nepoznáte, co jste to pekli a bude vám to chutnat.

Tak co, už jste se také chytili na módní vlnu pečení melounů?

Nejdřív to ke mě přišlo letos v kuchařce od MaruškyVeg.

A než jsem se stihla zamyslet, už vydala Koko recept v Menu od Koko. Nutno říct, že Koko tak nějak sleduju už roky a zbožňuji třeba belgický tatarák od KOKO. Ten už jsem dělala víckrát a je boží!

Tyhle melounové recepty jsem prostě vyzkoušet musela, i když jsem je nakonec trochu upravila (složení, doby přípravy…). A proč až na sklonku léta? Protože buď nejsem doma, nebo je takové vedro, že se mi nechce zapínat troubu 😀 Jinak ale recepty hodnotím jako velmi jednoduché, i když to carpaccio vyžaduje plánování. Takže…jdeme na to!

Meloun se dá použít i na steak, na to se možná ještě podívám 🙂

PEČENÝ MELOUN VCELKU NA CARPACCIO (6-8 předkrmových porcí na tenké plátky)

Potřeby na meloun:

  • baby meloun ideálně bezsemenný, cca 2,5 kg
  • 2 lžičky soli
  • cca 1 lžíce oleje
  • BBQ omáčka (barbecue omáčka, dle vašeho výběru)

Potřeby na carpaccio:

  • zahuštěný balzamikový sladký ocet (dle nálady)
  • citronová šťáva (dle nálady)
  • čerstvě mletý pepř (dle nálady)
  • olivový olej extra virgin
  • vločková /šupinková sůl
  • rukola
  • (vegan) parmezán/gran padano vcelku, hoblinky se dělají škrabkou na brambory
  • bagetky (dle nálady)

Postup: Budete potřebovat meloun (přinesla jsem meloun…).

Okrájejte slupku (zelenou i bílou) tak, aby zůstala jen ta červená část. A ano, potřebujete, aby zůstal meloun vcelku jako koule. Jde to mnohem líp, než byste čekali, ale neřízněte se.

Seřízněte meloun tak, aby stál. A nařežte ho podélně a příčně (jako vánoční šunku), takže to udělá čtverečky. Dejte na to lžičku soli a pomasírujte.

Ze spodní strany meloun natřete olejem a dejte na pekáček. A já bych pod to dala ještě alobal (nebo jednorázový aluminiový pekářek), protože mytí pekáčku bylo trochu za trest.

Dejte do troubu vyhřáté na 200 stupňů a pečte 2 hodiny.

Po 2 hodinách.

Přendala jsem do jiného pekáčku/nádoby, nechala vychladnout do pokojové teploty. Pak jsem zakryla a dala do lednice. Tam to nechte 2 dny. Jo, já vím, zdá se to dlouho, ale po celou tu dobu to bude pouštět šťávu, kterou prostě jen občas vylejte. Správná verze je, až je meloun cca polovičně vysoký než byl po pečení.

Po 2 hodinách pečení čekají meloun 2 dny relaxace

Potom roztopte troubu na maximum – nějakých 250 stupňů třeba. Meloun posypte lžičkou soli a rozetřete všude. Pak na to nalijte množství BBQ omáčky a také všude rozetřete.

Dejte do trouby a pečte na 250 stupňů, až to na povrchu trochu zčerná. Mě to trvalo 15 minut.

Pak nechte meloun vychladnout do pokojové teploty. A pak ještě do lednice a tam úplně dostudena.

Vychlazený meloun dejte na prkénko

Trochu jako roastbeef, že?

Pokud chcete, aby bylo opravdu skoro k nerozeznání od carpaccia, tak ho nakrájejte na tenoučké plátky. Já mám vcelku silné, takže mě to vyšlo asi na 3 porce spíš salátového typu. Rozhodně ale je realistické udělat 6-8 porcí tenoučkých plátků.

Já vím, mám to nakrájené „na prase“ a ne “ na carpaccio“

No a plátky naaranžujte na talíř a ochuťte, jak máte rádi u carpaccia.

Pokud nemáte oblíbené ochucení, tak to posolte vločkovou solí, na to dejte trochu rukoly, pár hoblinek parmezánu (dle preference vegan varianty), pokapejte olivovým olejem. Můžete přidat balzamikový ocet, nebo čerstvý pepř, nebo citronovou šťávu….jak kdo má rád.

Vychutnat můžete samotné, nebo s bagetkou.

Carpaccio meloun byl opravdová lahůdka. A příprava je vlastně rychlá – jakože nechce to moc vašeho času, jen se to dlouho chladí atp. To je to plánování, o kterém jsem mluvila, protože to chce začít cca 2,5 dne předem 🙂

Velmi mi to chutnalo. Meloun bych v tom nepoznala, kdybych to nevěděla a kdybych krájela trochu tenší ty plátky 😀

PEČENÝ MELOUN PO ASIJSKU (pro 3 osoby jako součást poké bowl)

Potřeby:

  • velký kus melounu (jakože jeden mini meloun, nebo 1/4 velkého melounu)
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 kus zázvoru velký jako palec (nebo aspoň 1 lžička sušeného mletého zázvoru kdybyste kvůli tomu nezkusili recept)
  • 1 lžíce nori vloček / 1 lžíce mletých nori řas (no a nebo taky ne, kdybyste kvůli tomu nezkusili recept)
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • sezamová semínka oblíbené barvy na obalení

Postup:

Meloun (samozřejmě jen jeho červenou část) nakrájíme na kostky cca 3×3 cm (zbytky snězte). Přišlo mi nejjednodušší začít od okrájení slupky podobně jako u carpaccia.

Zázvor nastrouhejte najemno a vymačkejte z něj šťávu.

Smíchejte sojovou omáčku, olej, zázvorovou šťávu, nori a česnek.

Promíchejte dresink s melounovými kostkami a nechte třeba 10 minut, nebo než se zahřeje trouba.

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Na plech dejte pečící papír a vyskládejte marinované kostky melounu kousek od sebe.

Pečte na 180 stupňů 1 hodinu.

Upečený meloun obalíme v sezamových semínkách.

K čemu se meloun hodí? Udělejte si tzv. bowl s rýží, nakrájenou zeleninou (okurka, barevné papriky, rajčata, ledový salát), edamame fazolemi a nakládaným zázvorem.

Pokud to neznáte, tak TADY, TADY, TADY, TADY a TADY máte (anglicky) různé verze poke bowl s vodním melounem. Je to vlastně hra na veganskou syrovou rybu v dekomponované sushi misce 🙂

Nebo prostě jen použijte samostatně, zabodněte párátka a nechte hosty hádat, co to sakra je 😀

Nechystejte to předem, bude to pouštět šťávu a to nebude ve prospěch kostek a seznamu nahoře.

Já jsem při ochutnání prvního kousku zjistila, že mi to extra moc chutná a…že asi nesmím jíst černý seznam, nebo ne v tom množství (přitom běžně jím sezamový olej!). Takže jsem měla jen jeden kousek a pak už jsem to jen odnesla na ochutnání 🙁 Ale je to opravdu vynikající. Akorát jsem už dál nechystala poke bowl. To mě musíte omluvit, šla jsem se nacpat radši lékem na alergii. Příště to prostě jen neobalím sezamem a udělám si to stejně.

Obecně k pečení melounů můžu říct, že jsem nečekala nic a je to teda megaskvělé! Oboje. Jednodušší a rychlejší varianta je meloun po asijsku. Ale jako….fakt to stojí za to oboje. No a můžete s tím poškádlit svoje hosty, to bude legrace.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *