Bezlaktózové · Bezlepkové · Dárkové recepty · Podzim a halloween · Pro děti · Tvoření · Vegan

ZELENINOVÁ STRAŠIDLÁCKÁ MÍSA

Někdo by řekl zeleninová mísa pro Halloween 🙂 Jako bonus i jednoduchý dětský halloween kostým

Je možná překvapivé, že já neslavím Halloween, přestože se vyžívám v různých blbinkách, které k tomu patří. Já se ale označuji spíš za „strašidláckou princeznu“. Nějak se mi líbí ty světýlka, dýně, netopýři a vůbec. V Nightmare Before Christmas (Uhradené Vánoce) se mi líbí víc ta první část s Halloweenem :-D.

Na blogu najdete pár věcí, které se na strašidláckou párty hodí jako třeba zubatá jablka, nebo strašidelný jablečný koláč, nebo dýňové sušenky.

U synka ve školce mají takové strašidlácké odpoledne (ve skutečnosti Halloween Sleepover, ale synek ještě přespávat nebude). A v šatně byl vyzývavý papír, abychom se upsali na nějaké občerstvení, kdo chceme. Já jsem intuitivně zapsala zeleninu s tím, že to bude fajn. Když jsem pak hledala inspiraci, už mi to tak fajn nepřišlo 😀 Přišla mi nejtěžší z toho všeho, když jsem chtěla zachovat absolutní zeleninovost. A taky žádná párátka a podobné legrácky, protože věřím, že paní učitelky taky mají právo na mentální zdraví a děti na bezpečnou sváču…

A asistoval mi u toho i synáček, takže byla trochu větší spotřeba zeleniny, než na samotnou mísu 😀

Nicméně když to budete dělat pro dospěláky/starší děti, otevře se vám mnohem větší pole působnosti. Zkuste třeba obecně hledat halloween charcuterie board. Budete koukat.

ZELENINOVÁ STRAŠIDLÁCKÁ MÍSA

Potřeby:

  • 2 oranžové papriky (lépe buclatější, než vysoké)
  • 1-2 zelené papriky
  • okurka
  • několik mrkví (ideálně cca 12 cm dlouhé a spíš buclaté a rovné)
  • svazek ředkviček (lépe s natí, protože ty mívají nechané i kořínky)
  • 3 batáty
  • trocha rostlinného oleje
  • tác (já mám jednorázový hlinikový, aby to nemuseli ve školce řešit)

Postup: Zeleninu si nachystáme, dle potřeby omyjeme a dáme sušit na utěrku.

Začneme batáty, protože ty se pečou. Oloupejte je a nakrájejte je na plátky. Nedělejte si je tlustší, než je výška vašich vykrajovátek 😀 Je to cca 1 cm tloušťka.

Vykrájejte nějaký vhodně strašidlácký tvar. Já mám například různé netopýrky. Je praktické si pomáhat něčím a nevytlačovat to jen rukou, ať vás nebolí. A pozor, pokud máte nějaké tenší formičky, můžou se ohýbat. Velký netopýr mi třeba fungoval dobře, malý se mi kroutil.

Vidíte, menší netopýr už má trochu ohnutá křádla, holt měkký kov

Samozřejmě vám zbude spousta batátových odkrojků. No, ale to přece nevadí. Buď je taky upečte, nebo uvařte. Můžete z nich mít samostatnou přílohu, nebo udělat batátovou polévku, nebo přidat do klasických brambor a udělat megakaši 🙂
Kromě batátů samozřejmě zbudou různé zeleninové odkrojky – hurá, salát.

Netopýry jsem dala na plech vyložený pečícím papírem a potřela/posprejovala jsem je zlehka rostlinný olejem z obou stran. Do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte cca 30 minut.

Upečené netopýry nechte vychladit. Mezitím doděláte zbytek.

Ředkvičkám odkrojte lístky, kořínky nechte.

Bude vám jako pomůcka stačit malý nožík se špičkou – to tady koneckonců skoro na všechno.

Řekvičky zespodu trochu seřízněte, ale ne do roviny. Trochu našikmo. Je to kvůli tomu, aby víc „otočily“ ksichtíky nahoru a bylo z nich něco vidět. Kdybyste je seřízli do roviny, tak tu parádu nikdo neuvidí. A pak vykrájejte nějaké oči, pusu, nos….

Oranžovou papriku skrojte shora, aby byla otevřená. A zespodu skrojte zase podobně došikma jako ředkvičky, aby i tady byl vidět ksichtík. Ale nesmíte to ukrojit moc, aby dole nebyla moc velká díra. Chceme to jako „misku“.

Vykrojte do papriky zboku oči, pusu, nos.

Nakrájejte zelenou papriku na proužky a ty vložte do oranžové. Já jsem tam dávala spíš rovnější kousky, aby se to lépe vytahovalo.

Mrkve oloupejte ideálně loupačem, který dělá tenké slupky (povrch bude hladký), nebo oškrábejte.

Mrkev rozpulte, zespodu seřízněte, aby dobře držela. Vykrojte dva příčné zářezy (kloubky). Vyřízněte místo na nehte a dovnitř vložte kousek zelené papriky. Přimáznuté nějakou pomazánkou by to drželo líp, ale já nechtěla použít nic než zeleninu, protože to bylo zadání.

Poslední na řadu přišla okurka. Samozřejmě vyndat z folie a umýt 😀

Okurku zepředu nařízněte, aby měl had tlamu. A udělejte oči. Pak zbytek nakrájejte na plátky, ale nedokrojte! Do tlamy vložte plátek mrkve seříznutý jako hadí jazyk. Přesně něco takového vám zbude z mrkvových prstů…

A teď už stačí to všechno jen naskládat na mísu.

Jak dlouho mi to trvalo? Kompletně včetně pečení až do naskládání cca 45 minut. A dělala jsem to jako aktivitu se synkem, takže se to asi ani nepočítá 🙂

Co se ještě hodí k takové zeleninové míse? Nějaký kostým, right?

Synek bude mít jako základ pyžamo s kostrou svítící ve tmě z Mango (takže vlastně tenké tepláky a triko s dlouhým rukávem vhodné na řádění).

foto z https://shop.mango.com

A k tomu ještě bude mít k dispozici čelenku s pavouky. Čelenka je z bílého úplatu – zbytek, který vyhrabala jeho babička a korpus čelenky ušila.

A na to nažehlovací pavouci a pavoučci od Stoklasy.

Nažehlení je dostatečné, když by to nosil jen takhle na jedno odpoledne. Pokud se mu to zalíbí, tak bude potřeba to ještě i přišít, aby to drželo. To jsou předané zkušenosti a koneckonců to píšou i v návodu…

Tak krásné strašidlení všem…

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *