Maso · Rychlé a snadné

KUŘECÍ PLACIČKY

Když vám zbude kuře, nebo jen kuřecí prsa, nebo prostě když máte chuť

Před nějakou dobou jsem dělala podle Natashy sýrovo-kuřecí placičky. A extra se to osvědčilo. A tenhle recept je vlastně dost podobný, ale používá se již tepelně zpracované kuře.

V rámci přípravy jsem zkoušela doporučený postup, jak natrhat kuře. A…ono to fakt fungovalo 😀 Prostě vložíte kuřecí prsa do nádoby s hnětacím hákem (asi to jde i s řídkou šlehací metlou) a zapnete na nejnižší stupeň. Lépe to opravdu půjde s ještě teplým masem, ale v pohodě to zvládlo i to moje studené. Samozřejmě můžete trhat dvěma vidličkami, nebo prostě rukama – aha!

Protože už mi došla čerstvá petrželka z truhlíku, tak jsem začala používat mraženou. A je to tedy mnohem lepší, než sušená. V jídle takto zpracovaném vlastně nepoznám rozdíl. Takže to budu mít v mrazáku celou „nečerstvou“ sezonu. Koupila jsem tuhle konkrétní na rohlíku, ale seženete asi skoro všude v mrazícím boxu většího obchodu.

Pokud vám nezbude kuřecí maso, které byste chtěli zpracovat, pak můžete použít třeba nejjednodušší recept na pošírované kuře.

Jako jo, v originále byl kopr a citronová kůra. Jenže kopr já nerada a bio citron nemám taky doma každý den. Tak jsem to prostě poupravila.

KUŘECÍ PLACIČKY

Potřeby:

  • 3 – 4 hrnky natrhaného kuřecího masa (600-700 g syrových prsou), pokud jsou malá vajíčka, tak 3
  • 2 vejce
  • 1/3 hrnku (cup) majonézy, nebo tatarky (u tatarky pozor na dosolení)
  • 1/3 hrnku hladké mouky
  • 3 lžíce čerstvé/mražené petržele
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3/4 lžičky soli (nebo jen půl když máte tatarku)
  • čerstvý mletý pepř
  • 1 hrnek strouhaného sýra nahrubo
  • olej na smažení
  • strouhanka na obalení

Postup:

Smíchejte v míse vejce, majonézu, mouku, petržel, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Přidejte kuřecí maso a sýr, promíchejte.

Všechno promíchejte. Zakryjte a dejte chladit alespoň 30 minut, ale klidně přes noc.

Pak vytvarujte přiměřené kulovité útvary, kdy zjistíte, jestli je máte podobně velké.

Pak z toho udělejte placičky a obalte ve strouhance.

Teď můžete připravené placičky sklidit do lednice a usmažit později. Nebo si usmažte jen tolik, kolik sníte a dejte do ledničky zbytek. Nebo to můžete samozřejmě nasmažit všechny, prý se to dobře ohřívá (říkala Natasha). Mě přijde úžasné smažit přesně na snězení, protože to netrvá.

Na pánev dejte olej, rozehřejte a smažte pár minut po každé straně. Stačí jen propéct vajíčko a opéct zvenku, protože kuře už je tepelně upravené.

Můžete dát okapat na ubrousek.

Víte, co je tady skvělé? Ty kousky rozpuštěného sýra, který to celé dělá megašťavnaté. Vidíte?

Můžete si to dát s pečivem, s bramborami, nebo jakkoliv máte chuť.

Kdo má rád trhané kuře a rozpuštěný sýr, bude absolutně milovat tento recept. Já nemám ráda trhané kuře (trhané maso obecně), takže mi to jen chutná 😀 A proč jsem to teda dělala? Ehmmm, protože to vypadalo tak dobře a protože mám ráda recepty od Natashy a protože jsem udělala spoustu pošírovaného kuřete, na které omylem nedošlo 🙂 A mě tedy víc chutnají ty sýrovo-kuřecí smaženky, kde je základ syrové maso, ale jinak jsou fakt podobné. Vy si vyberte podle preferencí a toho, co vám zrovna zbude doma.

Takže recept doporučuji. Jako fakt :-D. Přijde mi skvělý i jako meal-prep, nebo třeba příprava na návštěvu předem.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *