Bezlaktózové · Maso · Podzim a halloween · Zimní a vánoční

HOVĚZÍ NA POMERANČÍCH A PIVU

Taková variace na guláš 🙂

Začnu tím, že Nigella Lawson patří mezi „ty šťastné“, kteří se probojovali se svojí kuchařkou až do mého vlastnictví. Není jich moc (Jamie Oliver, Michal Hromas, Marie Donajová a pak už hlavně kolektivy autorů). O to je zajímavější, když se to stane. Nigella je taková…inu…její projev o jídle se přirovnává k filmům pro dospělé. Asi chápu, kde se to bere. Její vášeň pro jídlo přenášená na obrazovku i do knih je nakažlivá a její hlas sametový.

Anglické tehdy nebyly

Od Nigelly jsem viděla pár pořadů. Jeden z nich je Nigella Feasts (můžete přeložit jako Nigella hoduje). A v jedné epizodě (S01 E13) vaří dušené hovězí, které vám presentuji dnes.

Já ráda vařím dlouze dušené maso jako třeba klasický duláš, nebo „svíčkovou“. Jsou to ale obvykle jídla, o kterých na blog nepíšu, protože mi přijde, že „to každý zná“. Výjimka je třeba hovězí s fazolemi na rajčatech, dušená srdíčka a la svíčková, vepřový jazyk s kapary nebo můj majstrštyk hovězí na švestkách. Je důležité nezapomenout, že pokud se něco dlouho vaří, tak to neznamená, že s přípravou trávíte hodně času.

HOVĚZÍ NA POMERANČÍCH A PIVU

Potřeby na maso:

  • 1 kg hovězích kostek na dušení
  • 400 g mrkve
  • 300 g cibule
  • rostlinný olej pod maso
  • 3/4 hrnek černého piva
  • 1 a 1/4 hrnku vody
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • šťáva z 1 pomeranče
  • hladká mouka na obalení masa
  • mleté nové koření (já mám celé a hmoždíř po prababičce…)
  • pepř
  • sůl
  • šalvěj
  • bobkový list

Přílohy:

  • vařené brambory, vařené batáty, šťouchané dohromady s máslem a osolené (originální příloha)
  • vařené těstoviny
  • knedlíky
  • pečivo…

Postup:

Pokud máte podobné vybavení jako já, připravte si „mleté“ nové koření.

Kostky masa posolíme a posypeme mletým novým kořením. Promasírujte.

Nakrájejte cibuli. Zpěňte ji na oleji.

Očistěte mrkev a nakrájejte ji na kousky. Dejte k cibuli.

Zeleninu společně opečte a pak ji vyndejte z hrnce ven.

Maso posypte moukou a obalte v ní.

Maso dejte (bude to potřeba po částech, když toho dáte moc naráz, bude se to dusit a ne opékat) do toho stejného hrnce, kam přidejte trochu oleje. Opékejte zprudka.

Dole v hrnci nakonec zůstanou připečenosti, ale to nevadí.

Behem opékání si připravte tekutiny, ostrouhejte pomeranč, vymačkejte šťávu.

Do hrnce dejte všechno maso, zeleninu, přidejte pivo, vodu, pomerančovou kůru, šťávu, osolte, opepřete.

Nezapomeňte přidat šalvěj a bobkové listy (minimálně ty bobkové listy po uvaření doporučuji spíš vyndat).

Vařte cca 1,5 – 2 hodiny. Ono vždycky záleží na druhu a kvalitě masa.

Všechny tyhle dlouhé dušenice jsou snad ještě lepší druhý den zaležené, takže si to můžete připravit klidně den předem a vychladit. No a potom prostě jen ohřát a dát si přílohu dle vlastního výběru.

Zase něco trochu jiného. Niiiiiice.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *