Taková variace na guláš 🙂
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221022_132719-1024x576.jpg)
Začnu tím, že Nigella Lawson patří mezi „ty šťastné“, kteří se probojovali se svojí kuchařkou až do mého vlastnictví. Není jich moc (Jamie Oliver, Michal Hromas, Marie Donajová a pak už hlavně kolektivy autorů). O to je zajímavější, když se to stane. Nigella je taková…inu…její projev o jídle se přirovnává k filmům pro dospělé. Asi chápu, kde se to bere. Její vášeň pro jídlo přenášená na obrazovku i do knih je nakažlivá a její hlas sametový.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221016_151619-1024x645.jpg)
Od Nigelly jsem viděla pár pořadů. Jeden z nich je Nigella Feasts (můžete přeložit jako Nigella hoduje). A v jedné epizodě (S01 E13) vaří dušené hovězí, které vám presentuji dnes.
Já ráda vařím dlouze dušené maso jako třeba klasický duláš, nebo „svíčkovou“. Jsou to ale obvykle jídla, o kterých na blog nepíšu, protože mi přijde, že „to každý zná“. Výjimka je třeba hovězí s fazolemi na rajčatech, dušená srdíčka a la svíčková, vepřový jazyk s kapary nebo můj majstrštyk hovězí na švestkách. Je důležité nezapomenout, že pokud se něco dlouho vaří, tak to neznamená, že s přípravou trávíte hodně času.
HOVĚZÍ NA POMERANČÍCH A PIVU
Potřeby na maso:
- 1 kg hovězích kostek na dušení
- 400 g mrkve
- 300 g cibule
- rostlinný olej pod maso
- 3/4 hrnek černého piva
- 1 a 1/4 hrnku vody
- kůra z 1 bio pomeranče
- šťáva z 1 pomeranče
- hladká mouka na obalení masa
- mleté nové koření (já mám celé a hmoždíř po prababičce…)
- pepř
- sůl
- šalvěj
- bobkový list
Přílohy:
- vařené brambory, vařené batáty, šťouchané dohromady s máslem a osolené (originální příloha)
- vařené těstoviny
- knedlíky
- pečivo…
Postup:
Pokud máte podobné vybavení jako já, připravte si „mleté“ nové koření.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_111414-1024x576.jpg)
Kostky masa posolíme a posypeme mletým novým kořením. Promasírujte.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_112825-1024x576.jpg)
Nakrájejte cibuli. Zpěňte ji na oleji.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_111309-1-1024x576.jpg)
Očistěte mrkev a nakrájejte ji na kousky. Dejte k cibuli.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_115134-1024x576.jpg)
Zeleninu společně opečte a pak ji vyndejte z hrnce ven.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_120104-1024x576.jpg)
Maso posypte moukou a obalte v ní.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_115543-1024x576.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_115723-1024x576.jpg)
Maso dejte (bude to potřeba po částech, když toho dáte moc naráz, bude se to dusit a ne opékat) do toho stejného hrnce, kam přidejte trochu oleje. Opékejte zprudka.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_120403-1024x576.jpg)
Dole v hrnci nakonec zůstanou připečenosti, ale to nevadí.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_120712-1024x576.jpg)
Behem opékání si připravte tekutiny, ostrouhejte pomeranč, vymačkejte šťávu.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_120731-1024x576.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_121022-1024x576.jpg)
Do hrnce dejte všechno maso, zeleninu, přidejte pivo, vodu, pomerančovou kůru, šťávu, osolte, opepřete.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_121223-1024x576.jpg)
Nezapomeňte přidat šalvěj a bobkové listy (minimálně ty bobkové listy po uvaření doporučuji spíš vyndat).
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221021_121544-1024x576.jpg)
Vařte cca 1,5 – 2 hodiny. Ono vždycky záleží na druhu a kvalitě masa.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/10/20221022_132719-2-1024x576.jpg)
Všechny tyhle dlouhé dušenice jsou snad ještě lepší druhý den zaležené, takže si to můžete připravit klidně den předem a vychladit. No a potom prostě jen ohřát a dát si přílohu dle vlastního výběru.
Zase něco trochu jiného. Niiiiiice.