Bezlaktózové · Bezlepkové · Jarní a velikonoční · Rychlé a snadné · Sladké nepečené · Zimní a vánoční

MATCHA LANÝŽE V MARCIPÁNU

Když milujete matcha a lanýže, není lepší volba! Dvě verze

Možná už jste zkoušeli můj recept na lanýže. No a možná dokonce na lanýže s mátovým cukrem, které patří mezi moje extra kousky.

A když jsme u lanýžů, tak jsem na stránce, která propaguje matcha tea našla recept na matcha lanýže. A co mne opravdu zaujalo je to, že byl použitý marcipán jako obal. Tím se řeší situace, že když necháte lanýže v pokojové teplotě déle, než chvilku, tak hodně změknou a těžko se jí. Ale za marcipán se to dá dobře vzít a prostě pohodička. Nicméně netuším, jak si představovali situaci s tím, že vezmou lanýžovou hmotu (a ještě z bílé čokolády s doplněnou vodou, což je ještě měkší!) a udělají z toho kuličku (jak na to sáhnete, musí to pak zpátky do lednice/mrazáku!) a pak to obalí do marcipánu?!? Netuším, jak si to představovali, nebo mám obě ruce levé 😀 Ale poradila jsem si s tím s kreativitou a jednoduchostí sobě vlastní.

Ještě doplním, že matcha příchuť mám opravdu ráda. A pokud jste to nezaznamenali dosud, tak už jsem dělala třeba matcha džus s vodkou (YUM!), vegan matcha zmrzlina, matcha palačinky, matcha pudink a dokonce matcha snídaňová muesli tyčinka s proteinem.

MATCHA LANÝŽE V MARCIPÁNU

Potřeby:

  • 2 lžíce tzn. 25 ml (bezlaktozové) smetany na šlehání
  • 150 g bílé čokolády
  • 15 g másla
  • 2 lžíce tzn. 25 ml vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4-6 g matcha čaje do směsi + 2 g matcha čaje na posypání
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání
  • 300-400 g marcipánu

Postup: Tak se se nachystejte, začátek bude rychlý.

Do hrnce dejte smetanu, máslo a čokoládu a nechte na pomalém plameni rozpustit.

Smíchejte vodu s matcha a rozmíchejte. Přidejte citronovou šťávu. Žádné hrudky, pěkně dohladka.

Matcha směs zamíchejte do rozpuštěné čokoládovo-smetanové směsi.

Nalijte do nějaké uzaviratelné nádoby a dejte chladit do lednice. Třeba 2 hodiny.

Až je vychlazený, pusťte se do marcipánu a máte 2 možnosti.

První možnost

Buď máte doma tady tyhlety tvořítka na plněné těstoviny a spol. Vezmete ten nejmenší, co má průměr (jakože celé kolečku) cca 5 cm.

Vyválejte marcipán dotenka. To je jakože tak 2 mm. A marcipán se vyvaluje trochu jinak, než těsto. Buď použijete jako podklad silikonovou podložku (já mám svůj patnáctiletý Tupperware), nebo potravinovou folii, nebo při nejhorším podsypáváte moučkovým cukrem (čím méně, tím lépe).

Spodní částí tvořítka vykrojíte kolečka.

Pak vykrojené kolečko položíme do tvořítka, doprostřed dáme trochu náplně.

A zavřete, zmáčknete…hotovka. Někdy se stane, že směs trochu vyleze, ale brzo vychytáte množství, tak se to pak nestává. A pokud budete mít smíchaný marcioán s náplní, tak se z toho vždycky dají udělat kuličky, což?

Hotové mušloidy jsou plně uzavřené a vypadají nějak takto.

Druhá možnost

Vyválejte marcipán dotenka. To je jakože tak 2 mm. A marcipán se vyvaluje trochu jinak, než těsto. Buď použijete jako podklad silikonovou podložku (já mám svůj patnáctiletý Tupperware), nebo potravinovou folii, nebo při nejhorším podsypáváte moučkovým cukrem (čím méně, tím lépe).

Z těsta vykrájejte kolečka, nebo jiné symetricky přeložitelné útvary. Já mám formičku cca 4,5 cm v průměru a nebrala bych větší.

Doprostřed kolečka dejte trochu náplně.

A teď prostě jen přeložte. Tvar není uzavřený (samozřejmě). A to je vlastnost 🙂

Která verze je lepší, to vám nepovím. Přijde mi to dost vyrovnané. Jen je to jiné 🙂 Pokud máte rádi marcipán, tak možná ta uzavřená varianta. No ale pokud nemáte ty tvořítka, tak je to jasný 😀

Dokončení

Ať už jste si vybrali kteroukoliv variantu, tak smíchejte moučkový cukr s matcha čajem. Přes sítko posypte hotové útvary.

Dejte ještě vychladit a servírujte nejraději z lednice

Co na to říkali testující? Říkali něco jako „MŇÁÁÁÁÁÁÁÁMM“, nebo „MŮŽU TO SNÍST VŠECHNO?“. Tak asi tak někde. Opravdu úžasná záležitost, ujedla bych se toho. Asi to radši nebudu dělat, jinak to budu jíst 😀

Jestli to může být vánoční cukroví pro rok 2022? No jo…ono asi bude 😀

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.