Dárkové recepty · Letní · Sladké pečené

LEVANDULOVÉ SUŠENKY

Když potřebujete dělat razítkované sušenky na skvělý podklad

Nedávno jsem se zas nachytala a otevřela jsem si eshop se sušenkovými razítky. Naštěstí jich byla většina strašně velká, ale stejně jsem neodolala (mj.) tady tomu mandalovému vzoru. Jenže nemám osvědčené těsto na vykrajování vzorovaných sušenek, protože klasické „suché“ sušenky vlastně moc nedělám. Třeba tyhle dětské, ale to není ono. Tak jsem zalovila ve vodách internetu a velmi nápomocný pro mne byl blog My Sunday Feast, kde jde našla celý seznam takových receptů. A dělala jsem dvoje – citronové a levandulové, ale ty citronové mě nějak neoslovily (stejně jako blogerku). No a ty levandulové jsem trošku vylepšila práva na základě informací, co tam Blogerka psala.

A mám naštěstí skvělou „bio“ levanduli z domácí zahrádky. Nebrala bych cokoliv, co seženete, protože to může být chemicky ošetřené, když je to třeba jen na vonění do prádla.

LEVANDULOVÉ SUŠENKY

Potřeby:

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g změklého másla
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 vrchovatá lžíce sušených květů levandule
  • špetka soli
  • pečící papír
  • mouka na vyvalování

Postup:

V hmoždíři jsem roztoukla levanduli na prášek. Pokud nemáte hmoždíř, tak mixér se sekacími noži s co nejmenší nádobkou. A pokud ani to, tak pak jedině sekat nožem – to není tak dobrá varianta, ale nějak to zvládnete.

Levandulový prášek přesijte a použijeme tu jemnější část. Kdybyste neměli vzorové vykrajovátko, tak byste to tam mohli nechat nepřesité a všechno.

Všechny ingredience na těsto (mouka, máslo, vejce, levandule, sůl, cukr) dejte do robotu s hnětacím hákem a nechte zpracovat těsto. Lehe už pak půjde spojit rukama do koule.

Těsto dejte odpočívat do lednice alespoň pár hodin, ale můžete klidně třeba den i dva. Tím můžete lépe plánovat…

Až jste připravení péct, tak si těsto vyndejte. Já ho měla středně tuhé, takže po cca 10 minutách už bylo úplně v pohodě na válení.

Pomoučněte si vál a vyválejte na cca 4 mm tloušťky. Já to dělám od oka 🙂

Předehřejte si troubu na 170 stupňů.

Můžete vykrajovat klasickými vykrajovátky, nebo to vzít třeba radýlkem 🙂 Ale já jsem se pustila do sušenek s vytlačovaným vzorem. Formiček na to je teď na internetu jedno malé nekonečno. Důležité body – nejdřív vykrojte základní tvar a nechte formičku na těstě. Pak přitlačujte vzor. A pak teprve sundávejte. Podle kvality formičky je možné, že budete potřebovat vzorovou část před použitím „namočit“ do mouky a oklepat, aby to šlo dobře dolů. Pokud máte moc teplé/měkké těsto, bude se to lepit a nepůjde to ven.

Naskládejte na plech na pečící papír (tyhle moc nenabydou, nemají z čeho).

Pekla jsem na 170 stupňů 15 minut. Mají mít lehce růžové okraje.

A to je celé, hotovo 🙂 Levandule v nich pro mne bylo akorát (ani moc ani málo), ale ono to taky záleží na tom, jestli máte novou levanduli, jestli jste ji hmoždili hmoždířem, nebo jen sekali, ale i jaký máte druh. Takže uvidíte, jestli vám to bude málo, nebo akorát.

Tak si užijte krásu. A chuť taky.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *