Bezlepkové · Maso · Slané a pečení

PSTRUZI PEČENÍ S FENYKLEM

Jak udělat pstruhy zase trochu jinak, ale pořád chutně a jednoduše

Mám ráda pstruhy. Je to pro mne velmi chutná a „jednoduchá“ ryba. A taky není drahá. A dá se koupit z místních zdrojů. A dají se jednoduše odstranit skoro všechny kosti. A ještě se skoro nedá pokazit u přípravy 🙂 Prostě samá pozitiva (a životní jistoty).

Dodneška si pamatuji, jak mi jeden člověk tvrdil, že se pstruh má jíst tak, že se pstruh otevře příborem a pak se páteř nějak namotá na vidličku. A pak máte maso. Nikdy jsem to neviděla a pokud to někdo umíte, tak to NUTNĚ chci aspoň jednou za život vidět 🙂 Já jím pstruha tak, že odklopím kůži, sním jednu stranu, otočím, odklopím kůži a sním druhou stranu…

S čerstvým fenyklem nevařím moc často. Obvykle ho jen uvařím v páře jako přílohu, nebo udělám fenyklový salát s pomerančem (něco jako toto). Ale vlastně je to škoda, protože kdykoliv ho použiju, tak si řeknu, že to bych měla dělat častěji. A pokud nevíte, co je čerstvý fenykl (semínky to nelze nahradit), tak to je tohle. Chutná to jako pendrek a je to křupavé.

PSTRUZI PEČENÍ S FENYKLEM

pro 2 osoby

Potřeby:

  • 2 pstruzi
  • 1 bulva čerstvého fenyklu
  • 1 citron
  • hrst kalamata oliv
  • olivový olej
  • sůl
  • k podávání brambory, olej, sůl na pečené brambory

Postup:

Z pstruhů obvykle odstraním na prkýnku nožem hlavu a ocas. Ono se to tak nějak nejí a vím, že některým lidem vadí, že na ně jejich jídlo kouká. No a mě by se to taky nevešlo do pekáče.

Brambory oloupejte. Nakrájejte na měsíčky. Povařte pár minut v horké vodě. Sceďte.

Rozkrojte fenykl na půl a nakrájejte na plátky.

Tu jemnou zelenou nať si nakrájejte taky a dejte si ji bokem a použijte ji pak jen na ozdobu.

Pokud máte olivy s peckou, vypeckujte je.

Brambory dejte do pekáče, pokapejte olejem.

Pstruhy uvnitř osolte a nacpěte do nich plátky citronu, plátky fenyklu a olivy. A něco rozložte kolem dokola do pekáče. Pokapejte olejem.

Teď si to můžete takhle nachystané chvilku nechat. Ne dlouho, protože ryba, ale jinak na přivítání hostů a nedělní líčení akorát.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Dejte péct na 30 minut.

Někdy pak ještě samotné brambory tam chvíli nechám pod grilem na plný výkon.

Hotovo

Z ryby rozhodně chcete jíst i ten pečený fenykl. Je to mnohem méně pendrekové než syrový a je to fakt mňamka!

Já mám velmi ráda pstruhy a tohle bude můj nový oblíbený recept! Rozhodně ho dělám znovu. Všechno v pekáči je vynikající!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *