Jak udělat pstruhy zase trochu jinak, ale pořád chutně a jednoduše
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0006-3-1024x576.jpg)
Mám ráda pstruhy. Je to pro mne velmi chutná a „jednoduchá“ ryba. A taky není drahá. A dá se koupit z místních zdrojů. A dají se jednoduše odstranit skoro všechny kosti. A ještě se skoro nedá pokazit u přípravy 🙂 Prostě samá pozitiva (a životní jistoty).
Dodneška si pamatuji, jak mi jeden člověk tvrdil, že se pstruh má jíst tak, že se pstruh otevře příborem a pak se páteř nějak namotá na vidličku. A pak máte maso. Nikdy jsem to neviděla a pokud to někdo umíte, tak to NUTNĚ chci aspoň jednou za život vidět 🙂 Já jím pstruha tak, že odklopím kůži, sním jednu stranu, otočím, odklopím kůži a sním druhou stranu…
S čerstvým fenyklem nevařím moc často. Obvykle ho jen uvařím v páře jako přílohu, nebo udělám fenyklový salát s pomerančem (něco jako toto). Ale vlastně je to škoda, protože kdykoliv ho použiju, tak si řeknu, že to bych měla dělat častěji. A pokud nevíte, co je čerstvý fenykl (semínky to nelze nahradit), tak to je tohle. Chutná to jako pendrek a je to křupavé.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0001-2-1024x576.jpg)
PSTRUZI PEČENÍ S FENYKLEM
pro 2 osoby
Potřeby:
- 2 pstruzi
- 1 bulva čerstvého fenyklu
- 1 citron
- hrst kalamata oliv
- olivový olej
- sůl
- k podávání brambory, olej, sůl na pečené brambory
Postup:
Z pstruhů obvykle odstraním na prkýnku nožem hlavu a ocas. Ono se to tak nějak nejí a vím, že některým lidem vadí, že na ně jejich jídlo kouká. No a mě by se to taky nevešlo do pekáče.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0007-2-1-1024x576.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0008-2-1024x576.jpg)
Brambory oloupejte. Nakrájejte na měsíčky. Povařte pár minut v horké vodě. Sceďte.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0003-2-1024x576.jpg)
Rozkrojte fenykl na půl a nakrájejte na plátky.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0002-2-1024x576.jpg)
Tu jemnou zelenou nať si nakrájejte taky a dejte si ji bokem a použijte ji pak jen na ozdobu.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0013-1-1024x576.jpg)
Pokud máte olivy s peckou, vypeckujte je.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0004-1024x576.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0005-2-1024x576.jpg)
Brambory dejte do pekáče, pokapejte olejem.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0011-2-1-1024x576.jpg)
Pstruhy uvnitř osolte a nacpěte do nich plátky citronu, plátky fenyklu a olivy. A něco rozložte kolem dokola do pekáče. Pokapejte olejem.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0010-2-1024x576.jpg)
Teď si to můžete takhle nachystané chvilku nechat. Ne dlouho, protože ryba, ale jinak na přivítání hostů a nedělní líčení akorát.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0012-2-1-1024x576.jpg)
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Dejte péct na 30 minut.
Někdy pak ještě samotné brambory tam chvíli nechám pod grilem na plný výkon.
Hotovo
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0002-2-1-1024x576.jpg)
Z ryby rozhodně chcete jíst i ten pečený fenykl. Je to mnohem méně pendrekové než syrový a je to fakt mňamka!
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0004-2-1024x576.jpg)
Já mám velmi ráda pstruhy a tohle bude můj nový oblíbený recept! Rozhodně ho dělám znovu. Všechno v pekáči je vynikající!
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0007-3-1024x576.jpg)