Jakože…těstovinové chipsy (pasta chips), nebo křupky, nebo jak chcete
Před nějakou dobou jsem zahlédla, jak všichni na různých sociálních sítích dělají smažené vařené těstoviny….jakože „pasta chips“ se to jmenuje v angličtině (ne že by slovíčko pasta nebylo z italštiny). No jo, ale mě to pořád nějak nedávalo smysl. Až jsem uviděla recept od NOT ANOTHER COOKING SHOW. A to byl první návod, který mi přišel jako použitelný. A pak už jen pár měsíců, než jsem se rozhodla to fakt vyzkoušet 😀
Princip je ten, že musíte (na italské poměry) převařit těstoviny. Já se přiznám, že to tzv. al dente prostě nemusím. Já mám ráda svoje rozštěpené cukry. Ale zase převařené těstoviny jsem tím nemyslela 🙂 A jsou restaurace, kde mě neuráží ani al dente, jako třeba moje milované italské nebe v puse – Castellana Trattoria. Takže to možná bude složitější, než jen uvařit něco al dente.
Co se týká výběru sýra, tak kvůli slanější chuti oni doporučují pecorino. Nicméně to nás nezastaví, pokud není zrovna k dispozici. Při nejhorším zkusíme dosolit. Ona taková vločková sůl na chipsech taky není blbej nápad. Nicméně u nás doma se solí vcelku málo, takže to nevadí.
SMAŽENÉ TĚSTOVINY
Potřeby:
- těstoviny tvaru penne
- sůl na těstovinovou vodu
- olivový olej proti slepení těstovin
- sýr typu parmezán (lze třeba gran padano, parmezán, nebo ideálně pecorino), bude se strouhat
- olej na smažení
- dle potřeby čerstvě mletý pepř a vločková sůl
Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě tak, aby byly zcela uvařené. Ne rozvařené, ale nesmí být al dente.
Z uvařených těstovin slijeme vodu a osušíme je v utěrce (papírové/čisté lástkové).
Nasypeme na plech. Pokapeme rostlinným olejem a promícháme, aby se nelepily.
Dáme vychladit, aby ztuhly a zpevněly. Netřeba na teplotu lednice, stačí na pokojovou teplotu.
Až jsou těstoviny vychlazené, rozpálíme vyšší vrstvu oleje v hrnci.
Nastrouhejte/nasekejte v robotu (ale to neříkejte nikomu!) úplně najemno nějaký tvrdý sýr parmezánového typu. Co nejjemněji umíte a můžete.
Olej máme rozpálit na cca 170 stupňů celsia (to jako když máte teploměr…oups, já ne).
Těstoviny vkládejte do oleje raději po jedné, ať se neslepí. Řekla jsem vkládat, ne házet, ať se nespálíte.
Nedávejte tam celou dávku najednou, ať se smaží pěkně v dobré teplotě a neslepí se to. Já jsem hrnek těstovin (měřeno zasucha) smažila asi na pětkrát, ale v maličkém hrnci. A ono kolikrát i když to tam dáváte zvlášť, tak se to při smažení „sjede“ doprostřed a taky se to trochu slepí. Ale jde to oddělit.
Vyndejte děrovanou naběračkou ideálně na něco, kde z toho ještě okape tuk. Nemám vhodnou mřížku, takže holt aspoň papírová utěrka.
Smažte jen do lehce zlatava a na povrchu budou takové puchýřky.
Usmažené okapané těstoviny obalte v nastrouhaném sýru. Klidně je nechte i trochu vychladnout (klidně až mám usmažený všechno, tak to všechno obalím a je klid), sýr si svoje místo najde.
Inu a to už bude všechno 🙂
Když jsem ty těstoviny smažila, tak jsem si říkala, že je to nějakýho „crcání“ na takovou trošku. No jo, ale pak jsem to ochutnala a ono je to fakt skvělý! Křupavost propojená s kapsičkami sýra uvnitř…dost dobrý. A tím, že je to smažené a je tam sýr, tak mi to přišlo i mnohem sytější, než jsem to čekala. Takže mě stačí třeba pár kousků. Ale já to mám podobně i s chipsy. Jinak pro mne je ten základ pocitově nejpodobnější doma osmaženým tortila chipsům (žádný div, vlastmě jen mouka a olej).
Možná to někdy zkusím třeba i upéct v troubě, jak se různě na internetu píše. Air Fryer nemám. Každopádně jsem velmi šťastná, že jsem zvládla další trend 😀