Bezlaktózové · Ostatní · Podzim a halloween

HALLOWEENSKÁ HOSTINA

Respektive v mém pojetí strašidlácká hostina pro přátele

Inu, to máte tak. Já sice neslavím halloween, ale mám obecně ráda oranžovou, černou, netopýry s veselým kukučem a podobné legrácky. Takže toto období využiju velmi ráda, abych si udělala radost. Je to trochu jako když na Valentýna chodím na speciální menu do restaurace. Prostě využiju příležitost. A co by ne.

Možná některé prvky nebudou tolik recept jako inspirace, ale prostě neumím recept vytvořit na všechno 🙂 Na druhou stranu jsem tyhle tipy vcelku hledala, tak se podělím. Kromě toho, co jsem hostům letos nabídla, přidám ještě další věci, co už jsou na blogu a daly by se použít. A některé jsem prostě jen použít zapomněla, protože jsem se nepodívala do seznamu 😀

A ano, můžete si všimnout, že spousta věcí vznikla jako…no jo, tohle zbylo, přidáme to sem. Bylo to ale takto promyšlené a naplánované, protože já prostě vím, že mi vždycky zbude krém. Nebo pár sušenek. Nebo že bílou čokoládou nejdřív přilepím netopýří oči, pak v tom obalím preclíky a pak ji teprve obarvím a preclíky ozdobím? Nebo že jsem testovala dort a mám menší formu, tak jsem dala bokem muffiny a za týden je zmrazila a vytáhla. A víte, že na tom není nic špatného? Je skvělé, pokud se vám to podaří 🙂

Jak dlouho trvá tohle připravit? Cca 6 hodin, když máte v hlavě hotový plán a ingredience doma. To jen abyste věděli 😀

HALLOWEENSKÁ HOSTINA – cca 10 osob na „raut“, ne jako velká večeře

Celá ta hromada ingrediencí byla tentokrát opravdu pořádná 🙂

Mandarinkové dýně

Potřeby: mandarinky, řapíkatý celer

Postup: Oloupejte mandarinky a ozdobte kouskem řapíkatého celeru (ten tenčí shora). V lednici dobře uchováte pod fresh folií, neoschne to.

Oreo netopýři

Potřeby: ideálně oreo double creme, bílá čokoláda, cukrová očička

Postup: Rozpusťte čokoládu (použijete i na krvavé preclíky).

Část sušenek rozlepte. Černou část rozřízněte pilkovým nožem a zabodněte do náplně sušenky vcelku. A když máte opravdu oreo doublecreme , tak to akorát vychází na tloušťku náplně 😀 Bílou část použijete na hřbitov níže…

Rozpuštěnou bílou čokoládou nalepte očička. Nechte zatuhnout v lednici, jinak to můžete uchovávat mimo lednici.

Pečené prstíky

Potřeby: menší párky (např. Vídeňské Ponnath), listové těsto, kečup

Postup: Listové těsto vyválejte (nebo použijte vyválené) a nakrájejte na pruhy. Do jednotlivých pruhů obalte párečky tak, aby se jednotlivé prstvy vždycky překrývaly a trochu navazovaly.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 15 minut. Vhodná dekorace (ledaže máte několik lidí, co nesnáší kečup) je trochu to na servírovacím talíři pokapat kečupem.

Když vám zrovna teď popraskají, tak to bude aspoň strašidelně děsivé

PIZZA MUMIE

Potřeby: hotové rozválené těsto na pizzu hranaté, černé olivy, plátkový sýr, omáčka na pizzu (například drcená rajčata s bazalkou v konzervě)

Postup: Těsto nakrájejte na obdélníky.

Umístěte obdélníčky trochu dál od sebe a namažte rajčatovou omáčkou. Potom si nakrájejte sýr na proužky cca o šířce obdélníčků. Naskládejte na těsto a nezapomeňte na oči z oliv.

Pečte podle návodu, obvykle cca 200 stupňů na 12 minut.

KRVAVÉ PRECLÍKY

Potřeby: slané preclíky, bílá čokoláda, 100% tuk, červená gelová barva

Postup: Pokud jste to neudělali na netopýry, tak teď je čas rozpustit bílou čokoládu.

Nachystejte si pečící papír na nějaké prkýnko, které zvládnete dát do lednice.

Obalte preclíky v bílé čokoládě. Vždycky nechte okapat a položte na pečící papír.

Do zbytku bílé čokolády přidejte červenou gelovou barvu a rozmíchejte.

Červenou čokoládou pocákejte bílé preclíky.

Jasná „crime scene“!

Pak dejte vychladit do lednice. Vychlazené sundejte z pečícího papíru.

ZELENINOVÝ TALÍŘ

Potřeby: plastová lebka (tahle byla z Kík za 50 Kč), červená paprika, žlutá paprika, řapíkatý celer, okurka…

Postup: Omyjte, očistěte a nakrájejte zeleninu na proužky. Nechte zeleninu vylézat z lebky a umístěte i kolem.

GUACAMOLE PAVOUČÍ BAŽINA

Potřeby: avokádo, čerstvý koriandr, čerstvá rajčata, sůl, pepř, (můžeme dochutit ještě červenou cibulí, chilli papričkami, česnekem), citronová šťáva černé olivy, kysaná smetana (bezlaktozová), nachos k podávání

Postup: Avokádo oloupeme a rozmixujeme. Z rajčat vykrojíme semínkovou část a nakrájíme na malé kostky. Koriandrové lístky nasekáme nadrobno. Všechno smícháme, osolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu. Dobrovolně dochuťte dál, ale já jsem chtěla něco jemného + receptů na guacamole najdete na internetu milion.

Guacamole dáme do misky. Uděláme „díry“, do kterých dáme kysanou smetanu. A ozdobíme pavouky z oliv.

UPÍŘÍ PELÍŠKY

Potřeby: hermelín (sýr camembertového typu), granátové jablko, povidlí

Postup: Vyloupáme granátové jablko (já používám tuhle metodu). Do hermelínu vykrájíme tvar rakve.

Do vykrojeného hermelínu dáme semínka granátových jablek. Rakvové části ozdobte křížem z povidlí.

DĚSIVĚ DOBRÉ MUFFINY

Potřeby: muffiny upečené z těsta na mechový dort, krém z mascarpone a šlehačky jako na mechový dort + doporučuji přídavek ztužovače šlehačky, lemon curd (koupený nebo domácí), ozdoby z bílé čokolády a cukroví netopýři

Postup: Do muffinů udělejte dírky – buď nožem, nebo speciálním udělátorem. Hmotu nevyhazujte.

Do dírek dejte lemon curd. Nahoru vraťte kousek vyříznuté hmoty, ať to zavřete.

Udělejte si krém (ušlehejte studené mascarpone a studenou šlehačku a moučkový cukr a ztužovač šlehačky). Dejte do zdobícího sáčku s hvězdičkovou špičkou. Naneste na muffiny.

S tvarem krému nahoře se moc nestresujte, protože na to dáte nějaké ozdoby. Já jsem sehnala cukrové netopýry (byli to netopýři se srdíčky, tak jsme to doma přebrali á la Popelka) a čokoládové placičky s motivem v Lidlu.

Hotovo.

SLADKÝ HŘBITOV

Potřeby: zbytky krému z děsivých mufinů (krém z mascarpone a šlehačky jako na mechový dort), lemon curd (koupený nebo domácí), zbylé Oreo včetně náplně z Oreo netopýrů, lžíce kakaa, gumové žížalky, zbylé dekorace z děsivě dobrých muffinů

Postup: Do nějaké hezké misky dejte mascarpone krému. Na to dejte trochu lemon curd a pak rozprostřete.

Umixujte oreo sušenky včetně krému a přidejte do toho kakao. Vypadá to pak hodně jako hlína!

Sušenkovou hlínu dejte na krémovou část.

Hlínu ozdobte tím, co máte. Žížalky jsou dostačující minimum. A všechny zbylé „děsivé“ gumáky dejte zvlášť do misky na stůl, to je taky oblíbené.

PLNĚNÁ VAJÍČKA

Potřeby: vejce, (bezlaktozové) pomazánkové máslo, sůl dle potřeby, černé olivy, pyré z červené řepy, nebo aspoň gelová barva, bude fungovat i šťáva z červené řepy, olivy bez pecky (černé, případně i zelené)

Postup: Vajíčka uvařte natvrdo. Naklepejte je, až skořápka popraská. Vajíčka dejte do nádoby, které nevadí barva (aha, sklo!) a přidejte pyré z červené řepy/šťávu/barvivo a jen maličko dořeďte. Nechte takto vychladit.

Oloupejte.

No jo, šetřila jsem na pyré a mám to málo růžové 😀

Vejce rozkrájejte a vyberte žloutky.

Žloutky smixujte s pomazánkovým máslema dle potřeby dosolte. Směs dejte do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou. Naneste místo žloutků.

Ozdobte olivovými pavouky, ať už černými, nebo černozelenými (aha, zas mi někde něco zbylo 😀 ).

Někteří hosté měli problém tohle jíst, i když chtěji – chachá…to je přesně ten „thrill“

DÝŇOVÁ SÝROVÁ HROUDA

Potřeby: (bezlaktozové) pomazánkové máslo, (bezlaktozový) tvaroh, (bezlaktozové) gervais, zbytky vaječné směsi z plněných vajíček, česnek, sůl dle potřeby, stopka z papriky (jako zbytky ze zeleninového talíře), cornflakes

Postup: Sméchejte dohromady pomazánkové máslo, tvaroh, gervais, zbytky vaječné směsi a dosolte dle potřeby. Přidejte taky utřený česnek.

Jojo, přiala jsem tam i petrželku, ale myslím si, že by to bylo zásadní

Folii, nebo alobalem vyložte nějakou misku a dejte do toho směs. Zavřete (je v tom česnek, jinak bude smrdět lednice, což nechcete, pokud tam máte i muffiny atp.) a nechte ideálně pár hodit vychladit, ať to ztuhne.

Vyklopte vychlazenou směs na servírovací talíř a uhlaďte do dýňového polo-tvaru.

Na sýrovou hroudu „nalepte“ cornflakes. Přidejte stopku a hotovo.

Jako welcome drink jsem použila MOZEK včetně mého domácího vaječného likéru (z toho jsem následně dělala bábovku, aha)

K hostině jsem měla ještě čerstvé bagety. Taky byly na misce nějaké gumové sladkosti děsivého typu. A protože jsem den před tím zkoušela matcha lanýže, tak se tam taky objevily. Taky jsem zkoušela baby mozzarelu s plátky zelených oliv s paprikou, ale nevypadalo to jako oční bulvy. Spíš jako baby mozzarela s plátky zelených oliv s paprikou 😀 Ale dobré to bylo.

Jaké recepty ještě můžete použít a obohatit strašidláckou hostinu?

Jablečná buchta

Zeleninová strašidlácká mísa

Zubatá jablka s burákovým máslem

Jaké další inspirace jsem našla a už nepoužila?

  • pečená žebra kolem červené papriky s nožem (to jsem kdysi už dělala na strašidlácké párty)
  • mozek, kdy je prostředek z ochuceného mascarpone, do toho zapíchat krevety, polít  sladkou chilli omáčkou https://www.youtube.com/watch?v=UP81lqRAxQo
  • konzervované lichi uvnitř s borůvkou jako bulvy
  • tiramisu a nahoře kyselé žížaly na strouhané čokoládě jako v hlíně
  • dýňové chipsy

Tak co? Uděláte si takovou hostinu? A nutno říct, že to můžete udělat i jindy, než na halloween 🙂 Kdykoliv, pro radost. No a možná i pro větší to může být zajímavé a budou to dospělým závidět.

Jak je vidět, moji přátelé a blízcí mi tyhle radosti trpí. A já jsem moc ráda – díky.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *