Respektive v mém pojetí strašidlácká hostina pro přátele
Inu, to máte tak. Já sice neslavím halloween, ale mám obecně ráda oranžovou, černou, netopýry s veselým kukučem a podobné legrácky. Takže toto období využiju velmi ráda, abych si udělala radost. Je to trochu jako když na Valentýna chodím na speciální menu do restaurace. Prostě využiju příležitost. A co by ne.
Možná některé prvky nebudou tolik recept jako inspirace, ale prostě neumím recept vytvořit na všechno 🙂 Na druhou stranu jsem tyhle tipy vcelku hledala, tak se podělím. Kromě toho, co jsem hostům letos nabídla, přidám ještě další věci, co už jsou na blogu a daly by se použít. A některé jsem prostě jen použít zapomněla, protože jsem se nepodívala do seznamu 😀
A ano, můžete si všimnout, že spousta věcí vznikla jako…no jo, tohle zbylo, přidáme to sem. Bylo to ale takto promyšlené a naplánované, protože já prostě vím, že mi vždycky zbude krém. Nebo pár sušenek. Nebo že bílou čokoládou nejdřív přilepím netopýří oči, pak v tom obalím preclíky a pak ji teprve obarvím a preclíky ozdobím? Nebo že jsem testovala dort a mám menší formu, tak jsem dala bokem muffiny a za týden je zmrazila a vytáhla. A víte, že na tom není nic špatného? Je skvělé, pokud se vám to podaří 🙂
Jak dlouho trvá tohle připravit? Cca 6 hodin, když máte v hlavě hotový plán a ingredience doma. To jen abyste věděli 😀
HALLOWEENSKÁ HOSTINA – cca 10 osob na „raut“, ne jako velká večeře
Celá ta hromada ingrediencí byla tentokrát opravdu pořádná 🙂
Mandarinkové dýně
Potřeby: mandarinky, řapíkatý celer
Postup: Oloupejte mandarinky a ozdobte kouskem řapíkatého celeru (ten tenčí shora). V lednici dobře uchováte pod fresh folií, neoschne to.
Oreo netopýři
Potřeby: ideálně oreo double creme, bílá čokoláda, cukrová očička
Postup: Rozpusťte čokoládu (použijete i na krvavé preclíky).
Část sušenek rozlepte. Černou část rozřízněte pilkovým nožem a zabodněte do náplně sušenky vcelku. A když máte opravdu oreo doublecreme , tak to akorát vychází na tloušťku náplně 😀 Bílou část použijete na hřbitov níže…
Rozpuštěnou bílou čokoládou nalepte očička. Nechte zatuhnout v lednici, jinak to můžete uchovávat mimo lednici.
Pečené prstíky
Potřeby: menší párky (např. Vídeňské Ponnath), listové těsto, kečup
Postup: Listové těsto vyválejte (nebo použijte vyválené) a nakrájejte na pruhy. Do jednotlivých pruhů obalte párečky tak, aby se jednotlivé prstvy vždycky překrývaly a trochu navazovaly.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 15 minut. Vhodná dekorace (ledaže máte několik lidí, co nesnáší kečup) je trochu to na servírovacím talíři pokapat kečupem.
PIZZA MUMIE
Potřeby: hotové rozválené těsto na pizzu hranaté, černé olivy, plátkový sýr, omáčka na pizzu (například drcená rajčata s bazalkou v konzervě)
Postup: Těsto nakrájejte na obdélníky.
Umístěte obdélníčky trochu dál od sebe a namažte rajčatovou omáčkou. Potom si nakrájejte sýr na proužky cca o šířce obdélníčků. Naskládejte na těsto a nezapomeňte na oči z oliv.
Pečte podle návodu, obvykle cca 200 stupňů na 12 minut.
KRVAVÉ PRECLÍKY
Potřeby: slané preclíky, bílá čokoláda, 100% tuk, červená gelová barva
Postup: Pokud jste to neudělali na netopýry, tak teď je čas rozpustit bílou čokoládu.
Nachystejte si pečící papír na nějaké prkýnko, které zvládnete dát do lednice.
Obalte preclíky v bílé čokoládě. Vždycky nechte okapat a položte na pečící papír.
Do zbytku bílé čokolády přidejte červenou gelovou barvu a rozmíchejte.
Červenou čokoládou pocákejte bílé preclíky.
Pak dejte vychladit do lednice. Vychlazené sundejte z pečícího papíru.
ZELENINOVÝ TALÍŘ
Potřeby: plastová lebka (tahle byla z Kík za 50 Kč), červená paprika, žlutá paprika, řapíkatý celer, okurka…
Postup: Omyjte, očistěte a nakrájejte zeleninu na proužky. Nechte zeleninu vylézat z lebky a umístěte i kolem.
GUACAMOLE PAVOUČÍ BAŽINA
Potřeby: avokádo, čerstvý koriandr, čerstvá rajčata, sůl, pepř, (můžeme dochutit ještě červenou cibulí, chilli papričkami, česnekem), citronová šťáva černé olivy, kysaná smetana (bezlaktozová), nachos k podávání
Postup: Avokádo oloupeme a rozmixujeme. Z rajčat vykrojíme semínkovou část a nakrájíme na malé kostky. Koriandrové lístky nasekáme nadrobno. Všechno smícháme, osolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu. Dobrovolně dochuťte dál, ale já jsem chtěla něco jemného + receptů na guacamole najdete na internetu milion.
Guacamole dáme do misky. Uděláme „díry“, do kterých dáme kysanou smetanu. A ozdobíme pavouky z oliv.
UPÍŘÍ PELÍŠKY
Potřeby: hermelín (sýr camembertového typu), granátové jablko, povidlí
Postup: Vyloupáme granátové jablko (já používám tuhle metodu). Do hermelínu vykrájíme tvar rakve.
Do vykrojeného hermelínu dáme semínka granátových jablek. Rakvové části ozdobte křížem z povidlí.
DĚSIVĚ DOBRÉ MUFFINY
Potřeby: muffiny upečené z těsta na mechový dort, krém z mascarpone a šlehačky jako na mechový dort + doporučuji přídavek ztužovače šlehačky, lemon curd (koupený nebo domácí), ozdoby z bílé čokolády a cukroví netopýři
Postup: Do muffinů udělejte dírky – buď nožem, nebo speciálním udělátorem. Hmotu nevyhazujte.
Do dírek dejte lemon curd. Nahoru vraťte kousek vyříznuté hmoty, ať to zavřete.
Udělejte si krém (ušlehejte studené mascarpone a studenou šlehačku a moučkový cukr a ztužovač šlehačky). Dejte do zdobícího sáčku s hvězdičkovou špičkou. Naneste na muffiny.
S tvarem krému nahoře se moc nestresujte, protože na to dáte nějaké ozdoby. Já jsem sehnala cukrové netopýry (byli to netopýři se srdíčky, tak jsme to doma přebrali á la Popelka) a čokoládové placičky s motivem v Lidlu.
Hotovo.
SLADKÝ HŘBITOV
Potřeby: zbytky krému z děsivých mufinů (krém z mascarpone a šlehačky jako na mechový dort), lemon curd (koupený nebo domácí), zbylé Oreo včetně náplně z Oreo netopýrů, lžíce kakaa, gumové žížalky, zbylé dekorace z děsivě dobrých muffinů
Postup: Do nějaké hezké misky dejte mascarpone krému. Na to dejte trochu lemon curd a pak rozprostřete.
Umixujte oreo sušenky včetně krému a přidejte do toho kakao. Vypadá to pak hodně jako hlína!
Sušenkovou hlínu dejte na krémovou část.
Hlínu ozdobte tím, co máte. Žížalky jsou dostačující minimum. A všechny zbylé „děsivé“ gumáky dejte zvlášť do misky na stůl, to je taky oblíbené.
PLNĚNÁ VAJÍČKA
Potřeby: vejce, (bezlaktozové) pomazánkové máslo, sůl dle potřeby, černé olivy, pyré z červené řepy, nebo aspoň gelová barva, bude fungovat i šťáva z červené řepy, olivy bez pecky (černé, případně i zelené)
Postup: Vajíčka uvařte natvrdo. Naklepejte je, až skořápka popraská. Vajíčka dejte do nádoby, které nevadí barva (aha, sklo!) a přidejte pyré z červené řepy/šťávu/barvivo a jen maličko dořeďte. Nechte takto vychladit.
Oloupejte.
Vejce rozkrájejte a vyberte žloutky.
Žloutky smixujte s pomazánkovým máslema dle potřeby dosolte. Směs dejte do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou. Naneste místo žloutků.
Ozdobte olivovými pavouky, ať už černými, nebo černozelenými (aha, zas mi někde něco zbylo 😀 ).
DÝŇOVÁ SÝROVÁ HROUDA
Potřeby: (bezlaktozové) pomazánkové máslo, (bezlaktozový) tvaroh, (bezlaktozové) gervais, zbytky vaječné směsi z plněných vajíček, česnek, sůl dle potřeby, stopka z papriky (jako zbytky ze zeleninového talíře), cornflakes
Postup: Sméchejte dohromady pomazánkové máslo, tvaroh, gervais, zbytky vaječné směsi a dosolte dle potřeby. Přidejte taky utřený česnek.
Folii, nebo alobalem vyložte nějakou misku a dejte do toho směs. Zavřete (je v tom česnek, jinak bude smrdět lednice, což nechcete, pokud tam máte i muffiny atp.) a nechte ideálně pár hodit vychladit, ať to ztuhne.
Vyklopte vychlazenou směs na servírovací talíř a uhlaďte do dýňového polo-tvaru.
Na sýrovou hroudu „nalepte“ cornflakes. Přidejte stopku a hotovo.
Jako welcome drink jsem použila MOZEK včetně mého domácího vaječného likéru (z toho jsem následně dělala bábovku, aha)
K hostině jsem měla ještě čerstvé bagety. Taky byly na misce nějaké gumové sladkosti děsivého typu. A protože jsem den před tím zkoušela matcha lanýže, tak se tam taky objevily. Taky jsem zkoušela baby mozzarelu s plátky zelených oliv s paprikou, ale nevypadalo to jako oční bulvy. Spíš jako baby mozzarela s plátky zelených oliv s paprikou 😀 Ale dobré to bylo.
Jaké recepty ještě můžete použít a obohatit strašidláckou hostinu?
Zubatá jablka s burákovým máslem
Jaké další inspirace jsem našla a už nepoužila?
- pečená žebra kolem červené papriky s nožem (to jsem kdysi už dělala na strašidlácké párty)
- mozek, kdy je prostředek z ochuceného mascarpone, do toho zapíchat krevety, polít sladkou chilli omáčkou https://www.youtube.com/watch?v=UP81lqRAxQo
- konzervované lichi uvnitř s borůvkou jako bulvy
- tiramisu a nahoře kyselé žížaly na strouhané čokoládě jako v hlíně
- dýňové chipsy
Tak co? Uděláte si takovou hostinu? A nutno říct, že to můžete udělat i jindy, než na halloween 🙂 Kdykoliv, pro radost. No a možná i pro větší to může být zajímavé a budou to dospělým závidět.
Jak je vidět, moji přátelé a blízcí mi tyhle radosti trpí. A já jsem moc ráda – díky.