Už delší dobu jsem zvažovala spiralizér. Tak jsem si ho ve slevách pořídila a těším se s ním na léto.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/01/20191214_130605-1024x576.jpg)
Ještě bych ráda předeslala, že za to vlastně může sousedka. Ta se totiž přišla zeptat, jestli ho náhodou nemám, že kdyby ho někdo měl, tak to budu určitě já. A tím mi zase připomněla, že jsem si ho chtěla pořídit. Teď už je mi po sousedce akorát smutno, protože se nám odstěhovala, ale spiralizér doma zůstal 🙂
Zkoušela jsem studovat různé recenze a informace. Obvykle byly recenze dost rozporuplné. U těch dražších mi přišlo, že někdy ty dobré spíš zaplacené. A tak jsem neměla moc důvěru v dražší stroje. Zároveň se mi moc nezdálo, že bych to zvládla s nějakými spiralizéry typu „ořezávátka“ (např. https://eshop.tescoma.cz/spiralovy-krajec-handy-3-cepele ), protože už to vidím, jak zvládnu plynule ořezávat rukama několik mrkví…
Třeba celkem mne lákal spiralizér Handy od Tescomy, protože Tescomě hodně věřím
https://eshop.tescoma.cz/spiralizer-handy-3-cepele
https://www.tescoma.cz/spagety-z-mrkve-nebo-cukety-konecne-je-tu-poradny-spiralizer
Nicméně vyšel z toho spiralizér Brava od Delimano, protože mi to přišlo jako „to stejné za méně peněz“. Bohužel napřímo srovnat neumím. Je to teda typu „znáte z TV“, což je vždycky podezřelé, ale cena byla 349 Kč (jakože zlevněno z 899 Kč), tak jsem to zkusila.
https://www.delimano.cz/spiralizer-brava
Takže Delimano – Má to čepel na tenké i tlustší nudličky. A pak taky na spirálky. Když jsem se zpětně podívala na fotky a video, tak jsem tam viděla vše, co mne při použití překvapilo. Takže stačí asi lépe koukat 😀
Nafotila a okomentovala jsem pro vás čepel na tlusté nudličky. Možná časem přidám i plátky a tenké nudličky, ale uvidíme.
Nejdřív pokusy s mrkvemi.
Vzala jsem různé typy mrkví – tlusté, tenké, dlouhé, krátké. Můj předpoklad, že nejdelší a tlustší mrkev mrkev bude nejvhodnější se nepotvrdil.Tady jsou použité mrkve.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/01/20191214_174400-1024x779.jpg)
A tady jsou výsledky. Máte tam vždycky ten střed, pak množství spirálek a pak potrhané (nedokonalé) spirálky tzn. spíš nahrubo strouhaná mrkev. U mrkve č. 2 zleva se třeba spirálky nezdařily vůbec.
Vzhledem k tomu, že tam vznikne střed, kolem kterého se to krájí (viz video v popisu výrobku, tam to pochopíte), tak tenké mrkve nefungují. Hodně dlouhé mrkve se lámou a mají pak nevýhody jako krátké mrkve. Krátké mrkvi zase chvíli trvá, než se čepele pořádně zakousnou a dělají spirálku a pak…už je po mrkvi.
Nejlepší poměr nedokonalých odkrojků a hezkých spirálek měla mrkev o průměru cca 3 cm a délce cca 12-13 cm.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/01/20191214_174334-1024x687.jpg)
Takže obecně vzato – pokud chystáte mrkev ve spiralizéru, vyberte správnou délku a šířku. Kromě toho počítejte s tím že buď sníte nějaké ty mrkve rovnou, nebo si uděláte mrkvový salát, nebo použijete „strouhanou“ mrkev do polévky. Pokud s tím počítáte, všechno je ok.
Pak pokusy s cuketou.
Vzala jsem jednu mladší celou cuketu
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/01/20191215_200045-576x1024.jpg)
Pak jsem zjistila, že se mi tam nevejde (má to omezenou délku vkládané zeleniny), takže jsem musela cuketu ukrojit na délku cca 20 cm. Čím rovnější cuketa a čím tvrdší cuketa, tím budou lepší výsledky, to je asi vcelku intuitivní.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/01/20191215_200242-576x1024.jpg)
I při práci s cuketou se potvrdilo to, co jsem zjistila už u mrkve. Nemá cenu tam dávat dlouhý kus zeleniny, stejně se to rozlomí. A tak výsledky z „celé“ jedné cukety byly takovéto. Rozlomila se na 3 kusy. Opět je tam ten střed (u cukety stejně semínkovitý, takže to neva), pak první hromádka jsou hezké nudličky, druhá hromádka špatné nudličky.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/01/20191215_200722-1024x576.jpg)
Celkový dojem je takový, že si zeleninové nudličky ze spiralizéru ráda udělám, ale je to samozřejmě trochu gymnastika v kuchyni. Zároveň si ale promyslím, na co použiju odkrojky (polévka, salát). Z nudliček rozhodně můžete dělat smažené bramborové věci, cuketové raw špagety, mrkvovou nudlovou přílohu lehce prohřátou na másle, osmažené mrkvové nudličky jako ozdobu jídel (měla jsem jednou v již zavřeném My Kitchen a bylo to úžasné).
Různé tipy na recepty se spirálami:
http://www.mamincinyrecepty.cz/bezmase-pokrmy/cuketova-hnizda-s-vejcem
https://www.idnes.cz/jenprozeny/zenaazivot/zeleninove-spiraly.A180711_080025_jpz-zenaazivot_jph1
https://domoelektro.static.s3.upgates.com/6/659d392deb2396-spiralizer-recepty.pdf
https://www.vitalvibe.eu/cs/clanky/216-4-recepty-se-spiralizerem-ktere-si-zamilujete
https://www.pecenevarene.cz/ty-nejlepsi-kombinace-pro-spiralizer/detail/2876/
https://blog.mall.cz/technologie/spiralizer-promente-zeleninu-ve-spagety-816.html
https://www.receptyprimanapadu.cz/vareni/hrave-a-zdrave-se-spiralizerem/
https://www.delimano.cz/clanky/5-druhu-zeleniny-skvelych-pro-spiralizer
https://www.prozeny.cz/clanek/dietni-varianta-spaget-vyzkousejte-spiralky-z-repy-cukety-nebo-batatu-9117
https://www.idnes.cz/recepty/imunita-recepty-zazvor-kren-redkvicky-zdrave-vareni-obranyschopnost.A200210_142747_recepty_job#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ona&utm_content=main
Kdo je mi blízko a přinese a odnese si sám, tomu jsem ochotná půjčit. Ono se to nepoužívá zas tak často.