Podzim a halloween · Sladké a pečení

BUCHTA S JABLKY A SLUNEČNICOVÝMI SEMÍNKY

To není jen obyčejná buchta, tahle je vláčná a křupou v ní slunečnice…

Na tenhle recept jsem narazila kdysi dávno v nějakém přeposílacím emailu s recepty. Příloha byla ve wordu a obsahovala recepty na bábovky. Tahle bábovka s jablky se mi moc líbila, tak jsem ji zkusila. No…nepovedla se. Tohle totiž z formy na bábovku prostě vyklopit nešlo. Jak tam jsou ty jablka, nechce se tomu, trhá se to, prostě hrůza. Jenže i ty staročeské trhance a drobky, co jsem z toho vyrobila, byly moc dobré. A tak jsem recept trošku upravila a peču ho v koláčové formě/pekáči. A je to.

Když není klasická citrnová kůra z bio citronu, používám tuhle
https://minniemalistka.cz/tvarohovy-kolac-a-citronova-kura/

Jablka do buchty se mají správně strouhat. Jenže mě se na 300 g obvykle nechce vytahovat strouhací nástavec a do strouhání se slupkou na ručním struhadle se mi taky nechce (prsty a nehty mám jen jedny), takže jablka nasekám v robotu. Je potřeba to během procesu trochu protřepávat, ale když nezůstanou větší kousky a nemáte z toho pyré, tak je to naprosto bez problému.

Množství cukru jsem už snížila o 50 g proti originálu.

BUCHTA S JABLKY A SLUNEČNICOVÝMI SEMÍNKY

P: 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru krystal/pískový, 80 g tuku (máslo nejlíp, jinak třeba Hera), 300 g strouhaných/sekaných jablek (klidně i se slupkou), 3 vejce, 1 prášek do pečiva, citronová kůra, 2 malé hrsti loupané slunečnice

PP: Cukr, tuk a žloutky utřeme v mixéru dohladka. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůru, jablka a slunečnice. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

Smíchaná směs je trošku puntíkatá od slupek i semínek, a to je dobře. Dáme do menšího pekáče, nebo formy na koláč.

Pečeme na cca 175 stupňů kolem 30 minut. Zkoušíme upečenost špejlí.

Doporučuji všem, kdo nejsou alergičtí na slunečnici 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *