DŽALDÍ DŽALDÍ – jojo, vy si teď myslíte, že si náhodně tvořím slova, ale to vůbec není pravda. Takto se opravdu jmenuje recept na jablečnou buchtu, který jsem si kdysi ulovila z Apetitu (2/2008). Myslím, že konečně pochopíte, jak jsem úžasná a dokonalá a jak složité recepty vařím 😀
Indické džaldí džaldí
P: 1 kg už oloupaných jablek nastrouhaných nahrubo (já v robotu), 1 hrnek krupice, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 200 g rozpuštěného másla (Alsanu, máslové Hery), rozinky, mletá skořice
PP: Do hlubokého pekáčku (já mám cca 20 x 35 x 10 cm) dáme pečící papír. Troubu předehřejeme na oblíbených 170 stupňů. Smícháme v misce cukr, mouku, krupici. Do pekáčku rozprostřeme polovinu moučné směsi. Na to dáme jablka smíchaná s rozinkami a skořicí. Uhladíme, trochu upěchujeme. Posypeme zbylou směsí. Uhladíme. Přelijeme máslem. Pečte 40-60 minut. Teplé nedrží tvar (servírujte do misky třeba i se zmrzlinou, kysanou smetanou, bílým jogurtem – prostě něco bílého), studené drží tvar – ani jedno ale dlouho nevydrží 😀
POZN. – Přiznám se, že někdy trochu zaměňuji krupici, krupičku, hrubou mouku a polohrubou mouku a vždycky mi to zatím vyšlo. Ráda v buchtách ubírám cukr, tohle je originál recept a je lepší pro kyselejší jablka. U sladších mi vyhovuje trochu ubrat, ale ono se to těžko odhaduje.
POZ. 2 – Zkoušela jsem to kromě másla s veganským Alsanem. Funguje to úplně stejně dobře, jen vršek byl křupavější. To se někomu může víc líbit. Pak jsem to zkoušela s máslovou Herou a taky to nebylo problém. Já jsem ale víc máslová, tak asi zůstanu u másla.
Buchta je vážně vynikající – dokonce tak moc, že někdy neodhadnete, kolik jí sní domácí a kolik zbude pro návštěvu a vznikají vtipné situace