Jednoduchý, chutný kus masa…prakticky bez práce
Víte, já to vlastně vždycky i dlouho zpětně poznám, že jsem u nějakého receptu neměla důvěru, že se povede. Protože přípravu nefotím a až napodruhé to udělám, tak se fotky výsledku a procesu trochu liší 😀
Je to pár měsíců (aspoň vidíte, jak mi trvá kolikrát napsat příspěvek), co měli na rohlik.cz v sekci Zachraň jídlo zlevněnou vepřovou plec vcelku. Víte, já tuhle sekci mám moc ráda. Navede mne to, co bych tak mohla vařit. A ještě je to levnější, než běžné kusy. Nezávadné, jen se blíží trvanlivost. Ideální na aktuální spotřebu. A nemusí se tolik přemýšlet.
Před nějakou dobou jsem podobně zkoušela vepřovou kýtu v kořeněném jogurtu a vyšlo to skvěle. To mne podpořilo zkusit najít recept i na plecko. Z hloubi internetu se vynořil tento recept. Funkční, jen se podle použité trouby může/bude lišit čas. Ale to je normální. Recept není citlivý na změnu množství surovin, není to buchta 🙂 Stejně pojedete od oka, protože málokdy budete mít prostě „1200 g masa“.
VEPŘOVÁ PLEC PEČENÁ VCELKU
Potřeby:
- 1200 g vepřového plecka vcelku
- 10 stroužků česneku
- 100 ml vody
- 3 lžíce sádla
- sůl
- kmín (já preferuji drcený)
Postup: Oloupeme česneky.
Maso dle potřeby dočistíme a osušíme.
Vezmeme nějaký úzký nůž a uděláme jím díru. Ne, nepotřebujete ani špikovací.
. Dovnitř nacpeme česnek.
Maso osolíme (spíš víc, je to velký kus) a okmínujeme.
Maso dáme do pekáče, ke kterému máte dobré víko (nebo použijete alobal). Přidejte sádlo a podlejte vodou.
Dobře uzavřete.
Vložíme do trouby na 120 stupňů (není tak zásadní, jestli už je rozpálená, nebo ne) a pečeme 5 hodin…
Můžete občas zkontrolovat, jestli je dobře uzavřeno a nevypekla se šťáva.
Po 5 hodinách sundáme víko/alobal a zvýšíme teplotu na 200 stupňů. Pečte na kůrčičku 25-30 minut.
Vyndejte z trouby a nechte 30 minut odpočívat, aby se šťávy propojily.
Je to skvělé! Studené k pečivu (a kyselé okurky k tomu), nebo teplé k zelí a knedlíkům, nebo k vařeným bramborám.
A nespotřebované sádlo+šťávu můžete slít do sklenice, dát vychladit a pak mazat na chleba.