Bezlaktózové · Bezlepkové · Maso

VEPŘOVÁ PLEC PEČENÁ VCELKU

Jednoduchý, chutný kus masa…prakticky bez práce

Víte, já to vlastně vždycky i dlouho zpětně poznám, že jsem u nějakého receptu neměla důvěru, že se povede. Protože přípravu nefotím 😀 Někdy to může být i proto, že nemám čas, ale to zase obvykle nezkouším nic nového a jedu staré dobré osvědčené kusy. Takže je to prostě dobré pravidlo. A tady se zrovna nepotvrdilo 🙂

Je to pár měsíců (aspoň vidíte, jak mi trvá kolikrát napsat příspěvek), co měli na rohlik.cz v sekci Zachraň jídlo zlevněnou vepřovou plec vcelku. Víte, já tuhle sekci mám moc ráda. Navede mne to, co bych tak mohla vařit. A ještě je to levnější, než běžné kusy. Nezávadné, jen se blíží trvanlivost. Ideální na aktuální spotřebu. A nemusí se tolik přemýšlet.

Výstřižek z rohlik.cz

Před nějakou dobou jsem podobně zkoušela vepřovou kýtu v kořeněném jogurtu a vyšlo to skvěle. To mne podpořilo zkusit najít recept i na plecko. Z hloubi internetu se vynořil tento recept. Funkční, jen se podle použité trouby může/bude lišit čas. Ale to je normální. Recept není citlivý na změnu množství surovin, není to buchta 🙂 Stejně pojedete od oka, protože málokdy budete mít prostě „1200 g masa“.

VEPŘOVÁ PLEC PEČENÁ VCELKU

Potřeby:

  • 1200 g vepřového plecka vcelku
  • 10 stroužků česneku
  • 100 ml vody
  • 3 lžíce sádla
  • sůl
  • kmín (já preferuji drcený)

Postup:

Maso osušíme. Česnek oloupeme. Vezmeme nějaký úzký nůž a uděláme jím na různých míst 10 děr. Dovnitř nacpeme česneky.

Maso osolíme (spíš víc, je to velký kus) a okmínujeme.

Maso dáme do pekáče, ke kterému máte dobré víko (nebo použijete alobal). Přidejte sádlo a podlejte vodou. Dobře uzavřete.

Vložíme do trouby na 120 stupňů (není tak zásadní, jestli už je rozpálená, nebo ne) a pečeme 5 hodin…

Můžete občas zkontrolovat, jestli je dobře uzavřeno a nevypekla se šťáva.

Po 5 hodinách sundáme víko/alobal a zvýšíme teplotu na 200 stupňů. Pečte na kůrčičku 25-30 minut.

Vyndejte z trouby a nechte 30 minut odpočívat, aby se šťávy propojily.

Je to skvělé! Studené k pečivu (a kyselé okurky k tomu), nebo teplé k zelí a knedlíkům, nebo k vařeným bramborám.

A nespotřebované sádlo+šťávu můžete slít do sklenice, dát vychladit a pak mazat na chleba.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.