Bezlaktózové · Bezlepkové · Maso

VEPŘOVÁ KÝTA PEČENÁ VCELKU V KOŘENĚNÉM JOGURTU

Bez práce nakrmíte skvělým jídlem spoustu lidí

Víte, jak je to s tím pečeným masem…bývá to suchý jak cesta a nic moc. Jasně, kdybych pekla kotletu (tedy vepřovou pečeni), chtělo by to ještě víc triků. Ale proč si to dělat složité, když to jde jednodušeji s levnější vepřovou kýtou :-D. A tohle prostě není suchý!

Když vám řeknu, odkud je recept, tak se mi někteří budou určitě smát. Ale schválně…když zadáte „vepřová kýta vcelku recept“, co vám to najde? Mimo jiné tenhle recept z Mimibazaru 🙂 No a co by ne. Odhadem to fungovat mělo. A co byste taky nechtěli, když recept hledám po cestě autem (na zadním sedadle se spícími dětmi) a ještě u toho objednávám nákup na rohlíku, aby to přišlo večer – to vše na rovinkách, aby mi nebylo špatně při koukání do mobilu v zatáčkách 😀 Každopádně třikrát sláva internetu a jdem na to.

VEPŘOVÁ KÝTA PEČENÁ VCELKU V KOŘENĚNÉM JOGURTU (4-5 osob)

Potřeby:

  • 1 kg vepřové kýty vcelku
  • 250 g bílého (bezlaktozového) jogurtu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • trocha čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce koření dle vlastního výběru a bez soli (u nás pašerácké koření)
  • pevný alobal (ideálně ten na grilování), případně dáme dvojitě klasický

Postup: Podle potřeby dočistěte maso, aby vypadalo nějak takto. Nijak ho nesolíme, ani nic podobného.

Smíchejte jogurt s kořením, solí, sojovkou, pepřem a utřeným/prolisovaným česnekem.

Rozložte alobal. Je ho potřeba větší kus a doporučuji dva křížem (viz obrázek níž), protože na velký kus masa byste to s jedním pruhem asi na bocích nezabalili dost. A pokud nemáte ten pevný-grilovací, tak dejte klasický dvojitě. Jestli by to šlo i bez alobalu (ekologie)? Musela by to být malá (aby bylo maso obaleno) a dostatečně těsnící zapékací miska s víkem, tím nedisponuji.

Na alobal dejte trochu kořeněného jogurtu.

Na jogurt dejte maso.

Tady vidíte, jak mám dva pruhy alobalu křížem přes sebe.

Na maso nalijte zbytek kořeněného jogurtu.

Maso s jogurtem dobře zabalte do alobalu. Bude se dlouho péct a vypeče se dovnitř spousta šťávy, tak ať vám to nevytéká.

Masový balíček dejte do plechu, kdyby náhodou něco vyteklo, ať to nemáte v troubě. Mě taky trochu vyteklo, ale neudělalo to žádnou újmu, jen jsem dolila vodu, aby byla správně slaná šťáva.

Maso dejte péct do trouby na 200 stupňů 90 minut. Tady se nic nestane, když dáte do studené trouby a budete péct prostě 100 minut 🙂

A je hotovo

Takové to „divné zdrcnuté světlé“, co je v omáčce, to je samozřejmě jogurt, kdybyste něco takového dělali poprvé. Je to normální stav a je to dobrý 🙂

Upečené maso i se šťávou rozhodně můžete vyndat a slít z alobalu, dát do nějaké krabičky, nechat zchladnout na pokojovou teplotu, zavřít, dát do lednice a použít druhý den (jako já). Nijak to neubere na kráse.

Hotové maso před servírováním nakrájejte na plátky, dle potřeby prohřejte ve šťávě. Kdyby byla šťáva slanější (nějak se vypekla víc), přidejte vodu.

Doporučuji k tomu brambory. a hlavně toho udělejte hodně! Protože u nás doma to zmizelo rychlostí blesku. Bylo i přidávání!

Příště rozhodně upeču dvě kýty naráz.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.