…nebo také chcete-li smetanový povidlový likér
Tady ten recept ke mě doplul z takových těch vod nespolehlivých přeposílaných receptů po internetu, jakkoliv ho pak doručila osoba důvěryhodná. Já tyhle recepty moc dobře poznám – jsou na první pohled podezřelé a skoro nikdy v nich není postup. Nicméně zaujal mne velmi, a tak jsem se pustila do alchymie.
Oproti originálu, který se jmenoval „Švestkový likér“, tak jsem nepoužila švestkové aroma. Za první proto, že ho nemám, za druhé proto, že se mi to nelíbilo. No a taky podle původních poměrů vznikl lékér opravdu HODNĚ hustý. I když jsem ho naředila, tak byl pořád hustý. Takže presentovaná verze receptu má v sobě ještě nějaké tekutiny navíc.
Nepoužila jsem pravou slivovici. Protože je drahá (domácí nemám) a taky proto, že posledním podnětem k vyzkoušení receptu bylo to, že jsem měla doma cca 1 dcl „Švestky“. Což už podle názvu není slivovice, ale líh a aroma. No a na tohle dobrý.
Jaká použít povidla? No v zásadě taková, co vám chutnají 😀 Ale já jsem teda nepoužila svoje nejoblíbenější Netopilova povidla (jako domácí), ale klasická kupovaná ze švestek (ne z jablek a bůhvíčeho). Tohle samozřejmě dost ovlivní ať už sladkost celkového likéru, nebo i jeho chuť. Ale s tím už nic nenadělám 🙂
Recept samozřejmě vyrobíte i vegan, bude záležet, co použijete jako mléko, nebo smetanu.
Množství v receptech je nejen upravené kvůli tekutosti, ale také ještě jsem dělala třetinovou dávku, protože něco jako 1 kg pudinku je pro mne trochu nepředstavitelné množství :-D.
SMETANOVÝ ŠVESTKOVÝ LIKÉR
Potřeby:
- 150 ml slivovice, nebo „Švestky“ (alkohol z lihu a švestkového aroma), cca 40 % „voltáž“
- 200 ml (bezlaktozové/rostlinné) smetany
- 100 g povidel
- 15 g vanilkového pudinkového prášku (cca půl balíčku)
- 300 ml (bezlaktozového/rostlinného) mléka
- 15 g cukru
Postup: Možná všechny věci už máte doma
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvařte pudink podle návodu na obalu, jen máte trochu jiné množství. Já ho vařím jinak, to nemusí sedět všem – prostě dám ty ingredience do hrnce, zahřívám a pořád míchám, dokud není pudink. Od toho ale fakt můžete odcházet až s 20 lety praxe 😀
Uvařený pudink odstavte, přidejte do něj smetanu a míchejte.
Horký pudink doporučuji dát do robotu na hnětání těsta a nechat na nejnižší rychlost míchat, než si připravíte ostatní věci. Neudělá se škraloup a hezky to chladne. Pokud nemáte takový nástroj, tak holt odstavte z plotny, přelijte z horkého hrnce a každou minutu promíchejte.
Povidlí a slivovici pečlivě rozmixujte (třeba 2 minuty) v blenderu, nebo aspoň tyčovým mixérem, pokud nemáte.
Do rozmixovaných povidel přidejte trochu zchladlý pudink se smetanou a znovu promixujte, až se to spojí.
No a máte hotovo. Nebude to studené, takže doporučuji nechat vychladit.
Já bych sem ten recept nedala, protože mě víc chutnal ten vaječný likér (můj oblíbený bez vajec), ale všem ostatním testerům chutnal víc tenhle. No tak co mám dělat 😀 Ale ne že by mi nechutnal, tak to zas ne, je moc dobrý. Jen pokud je mám vedle sebe, tak neodolám vaječňáku, nebo ještě lépe….mozku.
Likér je hustý, má relativně málo alkoholu a je v něm pudink. Není to tedy nic extra trvanlivého. Rozhodně skladujte v ledničce. Ale pokud ho uděláte před nějakou sešlostí a nabídnete jako zákusek ke kávě, tak se nejspíš vypije rovnou. Likér je potřeba před servírováním protřepat, proto ho mám v PET lahvi 🙂
Co je na něm zajímavé, tak díky povidlí se zvýrazní vůně švestek. A dohromady se slivovičnou vůní to dává pocit, že je likér mnohem víc alkoholický, než ve skutečnosti je. Chvilku mi to trvalo, než jsem na to přišla, čím to je 🙂 Přišlo mi to vlastně podobné, jako když Heston Blumenthal ve své restauraci Fat Duck servíruje mořské plody a přidá sluchátka se zvuky moře. Vjemy se prostě umí doplňovat. A to je nádherné.