Bezlaktózové · Bezlepkové · Maso · Podzim a halloween

VEPŘOVÉ KOTLETY NA JABLKÁCH

Příjemné vepřové na jablkách

Recept pochází z Downshiftology a na mne působil velmi lákavě, ale nějak složitě. Holt moc dlouhý článek na blogu 😀 Ale nic složitého na něm není, i když jsem ho občas trochu zjednodušila.

Co je zásadní, tak je důležité zohlednit tloušťku kotlet, které máte. Jenže potíž je v tom, že já dopředu nevím, jak tlusté je mít budete. Pokud budete kotlety péct moc dlouho, budou tvrdé. Ne že by nebyly dobré, ale budou tvrdé. Pokud máte kotlety cca 1,5 cm, tipuji to na 2 minuty po každé straně (4 minuty celkem). Pokud se podíváte na originální recept, kde jsou 4 minuty, tak se taky podívejte, že má kotlety s kostí (!) o tloušťce až 3 cm.

VEPŘOVÉ KOTLETY NA JABLKÁCH

Potřeby:

  • 4 plátky vepřových kotlet (počítám, že cca 1,5 cm tlusté a bez kosti)
  • 500 ml vody
  • 500 ml jablečné šťávy + 250 ml jablečné šťávy
  • 1/4 hrnku (cup) soli
  • 4 stroužky česneku
  • 4 listy šalvěje + 1 lžička jemně nasekané (ideálně čerstvá, ale sušená bude fungovat taky)
  • lžíce celého černého pepře
  • 2-4 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 jablka
  • 1 lžíce cukru
  • 1 cibule
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • šťouchané brambory k podávání

Postup:

Nejdřív nachystejte „lák“ na naložení masa. Svařte vodu se solí, česnekem, pepřem a 4 listy šalvěje. Pak vypněte, přidejte 500 ml jablečné šťávy (klidně z lednice) a nechte vychladnout aspoň na pokojovou teplotu.

Pokud máte na kraji masa „blánu“, tak ji nařízněte na několika místech, ať se při pečení nekroutí.

Do vychladlého láku přidejte maso, zakryjte a ponechte minimálně 30 minut, alespoň několik hodin či přes noc.

Maso vyjměte z láku, OMYJTE ! Jinak ho budete mít moc slané. Osušte. Nechte minimálně 15 minut mimo lednici, aby se rychleji propékaly.

V pánvi nahřejte olej s 1-2 lžícemi másla. Opékejte na něm na středním ohni kotlety cca 2 minuty po každé straně, až budou zlatavé. Vyndejte a dejte do tepla (například do zapékací misky do trouby vyhřáté na 80 stupňů).

Do pánve přidejte 1-2 lžíce másla. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a opékejte do sklovata cca 2-3 min. Pak přidejte cukr, nasekanou šalvěj a tenčí plátky oloupaných jablek. Společně opékejte cca 2-3 minuty.

Přidejte 250 ml jablečné šťávy a hořčiči, promíchejte a přidejte kotlety i s případnou šťávou z nich. Společně zahřejte a prohřívejte v mírném varu cca 3 minut.

Servírujte ideálně se šťouchanými bramborami, protože do nich se vpije ten vynikající sos (omáčka). Ale když to nejde jinak, tak to bude fungovat i s chlebem, těstovinami, nebo-vím-já-třeba-s-rýží.

My jsme na první pokus měli vynikající omáčku, jablka mňam akorát, ale tužší maso, protože jsem ho pekla dlouho. Teď už je recept upravený, takže si pochutnáte megamoc!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *