Bezlaktózové · Podzim a halloween · Sladké pečené

HRUŠKOVÉ MUFFINY S DROBENKOU

…nebo stejně i jablečné muffiny s drobenkou

Kamarádka nedávno přinesla na návštěvu muffiny. Jen tak je položila s krabičkou na stůl a vůbec nezmínila, že jsou úplně božské 😀 Za trest jsem jich snědla několik… Teda nevím, koho to potrestalo, ale znělo to dramaticky. Ne, vážně, opravdu mne nadchlo, jak nádherně voněly a vůbec nebyly suché. Jen jsem se bála, že to je takový ten recept, kdy „kuchař ví, ale je to od oka“. To totiž neumím u pečení vůbec. Měla jsem ale štěstí.

Originální recept pochází z Muffinária, kam jsem byla odkázána. Na tenhle blog jsem už narazila, ale nikdy jsem nic nevyzkoušela. Tak jsem ráda.

Kamarádka teda přinesla jablkový originál. Jenže já jsem zjistila, že jablka se snědla včera na svačinu. Tak jsem vzala hrušky, ty tam ještě byly 😀 Ale rozhodně obě varianty jsou úžasné. Možná ty jablečné i o facinku lepší.

Co se týká drobenky, tak vím, že se dělává taky z hladké mouky a hrubšího (krystal, písek) cukru. Jenže mě to nevyhovuje, protože to moc křupe, takže to preferuji takto.

Když jsem dělala muffinky poprvé, tak jsem udělala 15 kusů a zbylo mi trochu drobenky. Chyba! Udělejte 16 muffinků a dejte víc drobenky – mňam! Nevýhoda je, že plechy na muffiny se dělají na 12 kusů. Ale u mě v pohodě, mám ještě pár silikonových košíčků, ty dám péct vedle na plech.

HRUŠKOVÉ MUFFINY S DROBENKOU (JABLEČNÉ MUFFINY S DROBENKOU) – 16 kusů

Potřeby:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru (pískový, krystalový)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 200 ml (bezlaktozového) mléka
  • 85 g másla
  • 3 hrušky (nebo 3 jablka) střední velikosti
  • 2 lžičky skořice
  • muffinové košíčky

Na drobenku

  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 70 g másla
  • 1 lžička skořice

Postup: Na drobenku smíchejte mouku, cukr, máslo a skořici v misce prsty. Pak odložte stranou.

Máslo rozpusťte a nechte trošku pochladnout.

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Plech na muffinky si vyložte košíčky. A k tomu budete potřebovat ještě 4 další muffinkové formičky.

Hrušky (jablka) si omyjte, vyřízněte jaderník, stopky, bubáky a tyhlety věci. Pak strouhejte na hrubém struhadle. A já obvykle strouhám tak, že tam mám trošku slupky ze začátku a pak mi při dostrouhání zůstane skoro celá slupka v ruce. Pro podobný recept za mne vyhovující zcela. Netřeba perfekcionismus.

Smíchejte mouku, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr, sůl a skořici. Dobře promíchejte.

Smíchejte vejce, mléko, rozpuštěné máslo. Pak přidejte nastrouhané ovoce.

Teď máte tekuté složky a suché složky (drobenku nepočítám).

Smíchejte tekuté složky se suchými. Promíchejte jen tak, aby se to spojilo. Nepřemíchávejte. To je u muffinů důležité. Prostě to trochu odflákněte, ale ne abyste tam měli hrudky mouky 🙂

Těstem naplňte košíčky cca do 3/5.

Tady je těsta trochu víc jak 3/5, ale to je těch 15 místo 16 🙂

Na těsto rozdělte drobenkou.

Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů na cca 23-25 minut.

Po upečení nechte chvilinku v plechu a pak vyndejte na mřížku.

Jo, jedna příčka chybí, můžete hádat proč 😀

Muffinky si dejte…radši ve větším množství. Nádherně voní. A křupavá drobenka nahoře je skvělá. Nejsou suché, jsou vynikající. V originálním receptu píšou, že „A bude je chtít i ta kolegyně, která na první kousnutí odspodu řekne „hm, bez čokolády, to je nějaký zdravý“. Jakmile narazí na tu nádheru nahoře, rozsvítí se jí očička jako dítěti pod vánočním stromečkem.“. A já mám pocit, že možná ta kolegyně bude svítit celou dobu, protože jsou úžasné celé.

Dobrá výmluva, proč sníst další – „potřebuju“ je nafotit rozkrojené 😀

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *