Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Dárkové recepty · Ostatní · Podzim a halloween · Rychlé a snadné · Slané a pečení · Vegan · Zimní a vánoční

KADEŘÁVKOVÉ CHIPSY

Neuvěřitelné – ono je to fakt dobré

Nedávno jsem dělala salát z kadeřávku. A protože v originálním receptu bylo množství uvedeno tak, že jsem to neuměla odhadnout, koupila jsem ho moc. No…takže jsem konečně vyzkoušela kadeřávkové chipsy, což jsem chtěla už dávno.

Receptů na kadeřávkové chipsy je samozřejmě spousta, já jsem vybrala ten z rohlík.cz.

Já jsem dělala jen základní verzi, ale můžete je ochucovat sojovkou a česnekem, zázvorem a lahůdkovým droždím(sýrová chuť), podávat je s dresinkem, přidat lněné semínko….

KADEŘÁVKOVÉ CHIPSY – na 1 plech, který okamžitě sníte 🙂

Potřeby:

  • 100 g kadeřávku (váženo včetně stonků)
  • olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup: Předehřívejte troubu na 180 stupňů.

Omyjte kadeřávek a osušte například v utěrce (ideálně odstředivka na salát).

Pak odtrhěte listové „masíčko“ ze stonku. Prostě to projedete rukou „proti srsti“ jako Natasha. Zbudou vám zvlášť košťály a zvlášť zelené.

Plech můžete, ale nutně nemusíte, vyložit pečícím papírem. Kadeřávek nakrájejte, nebo natrhejte na kusy, které se vejdou naráz do pusy. Můžete počítat s tím, že se to při pečení trochu smrskne, ale nepřehánějte to.

Teď se nejlépe hodí olej ve spreji – tím prostě nasprejujete kadeřávek. Pak posolíte a přidáte pepř. Doporučuji minimálně pepře spíš míň, čerstvě mletý je výrazný 🙂 Samozřejmě můžete kadeřávek dát do mísy, pokapat cca 2 lžícemi oleje a pořádně promíchat, aby byl olej všude. S tím sprejem je to o dost jednodušší.

Dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte 7 minut.

Takhle vypadají chipsy upečené. Ještě musí být trochu zelené, protože kdyby byly celé hnědé, už je to moc – tzn. hořké, hnusné a trochu jako seno (píšou na internetu, mě se povedly naštěstí hned).

Jsem absolutně nadšená, co jsem to vyrobila. Bylo to velmi rychlé. Oproti bramborám to má mnohem větší výživovou hodnotu. Při použití spreje je tam proti chipsům minimum oleje. Množství soli/ochucovadel si určujete taky sami. Možná to tak nevypadá, ale chipsy jsou neuvěřitelně křupavé. Jemně a úžasně. Chuť je samozřejmě slaná, pepřová a pak je tam „cosi“. A to cosi nejsou nasládké chipso-brambory, ale jemná chuť zeleného. A to teda opravdu není špatné. Testovali jsme to doma 4 dospěláci. Všichni jsme se nejdřív do talíře podívali dost skepticky, ale všichni jsme se shodli, že je to fakt dobrý (radši to odnes, nebo to sním a nezbude na ostatní).

Doporučuji, dejte si to. To by mohlo spadat do kategorie „mlsám bez výčitek“.

Jediné, co zatím nevím, je to, jak dlouho vydrží takto křupavé. Osobně předpokládám, že to na uskladnění není a chce to prostě udělat a ten večer sníst. Ale kdo ví, třeba se mi to podaří vyzkoumat příště.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *