Úžasný, barevný, velmi chutný….prostě WOW salát!
No jo, to už je láska. Od Natashy dělám v krátké době už třetí recept (pastýřský koláč, lasagnové rolky, mušličky), ale nemůžu si pomoct. Její recept mne prostě oslovují. Fungují a vždycky jsou něco extra.
Tentokrát mi učaroval zase tento salát. A protože Natasha umí věci tak hezky a přitom jednoduše servírovat, dokonce i já jsem udělala salát hezký. A nebylo to nijak složité. Dávat k sobě jablečné plátky po trojicích je spíš zjednodušení, než cokoliv jiného
Recept jsem trochu upravila, protože si pořád nejsem jistá, kolik smím sníst pekanů. Tak jsou místo nich kešu, ale to si případně lehce opravíte.
Co je extra dobré na tomto salátu? Jeho základem je kadeřávek (čili kadeřavá kapusta, kale v angličtině). Dřív jsem ho nezkoušela, ale jsem s ním velmi spokojená. Kromě toho, že je nějak víc zdravý (kyselina listová), tak má výhodu v tom, že nevadne. Ano…salát, který je skvělý i druhý den, i když ho smícháte se zálivkou. Yes!!!! No ale ne že by u nás do druhého dne vydržel :-).
SALÁT Z KADEŘÁVKU A PEČENÉHO BATÁTU (hlavní chod s pečivem pro 3, přílohově pro 6)
Potřeby:
- 300-350 g kadeřávku (počítáno i se stonky)
- 650 g batátů (3 menší, 2 střední)
- 1 lžíce olivového oleje + 1/3 šálku (cup) olivového oleje
- 1 + 1 lžíce javorového sirupu
- 1/2 + 1/2 lžičky soli
- 1/4 + 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1 jablko
- 50 g kešu (nebo originál pekanové ořechy)
- 60 g sušených brusinek
- 60 g čerstvého kozího sýra
- 3 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku
- papír na pečení
Postup:
Předehřejte troubu na 220 stupňů. Vyložte plech papírem na pečení.
Batáty oloupejte a nakrájejte na menší kousky (jakože nabodnu na vidličku a důstojně vložím do úst). Dejte do mísy a přidejte 1 lžíce oleje, 1 lžíci javorového sirupu, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Dobře promíchejte. Rozložte na plech.
Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 220 stupňů. Pak nechte vychladnout, nepoužívejte horké.
Opečte ořechy na suché pánvi, trvá to jen cca 2 minuty. Vysypte z pánve na misku.
Omyjte kadeřávek a ideálně pokud máte odstředivku na salát (na sušení), tak použijte. Pokud nemáte, tak zkuste co nejlépe osušit v utěrce + já jsem zkusila zabalit do utěrky a točit s tím dokola. Minimálně dítě z toho mělo dost legraci 😀
Pak odtrhěte listové „masíčko“ ze stonku. Prostě to projedete rukou „proti srsti“ jako Natasha. Zbudou vám zvlášť košťály a zvlášť zelené.
Teď je čas nakrájet zelenou salátovou část. Vezměte vždycky hrst, trochu ji srolujte do dlaně a pak krájejte na tenké proužky.
Nachystejte si také kozí sýr – je potřeba ho rozdrobit.
Všechny ingredience na dresing dejte do skleničky, zašroubujte a protřepte…. 1/3 šálku olivového oleje, 1 lžíce javorového sirupu, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 3 lžíce jablečného octa, 1 lžíce dijonské hořčice a 1 rozmačkaný stroužek česneku.
Jablko rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jaderník. Nakrájejte na tenké měsíčky.
Brusinky mějte po ruce.
Teď už máte všechno připravené a jde se na to…
Provní krok je, že ve velké míse (u nás standardně mísa na ovoce…) promíchejte nakrájený kadeřávek s 3/4 dresingu. A pečlivě promíchejte. Trochu by měl spadnout na objemu a to je v pořádku.
A teď už jen nahoru rozprostřete všechny ingredience. Jablka jsou opravdu krásná, když je dáte v trojkouscích jako vějířcích k sobě. Ale je to samozřejmě jedno.
Pak nakonec celé pokapejte poslední 1/4 dresingu.
Máte hotovo!
Já jsem servírovala celou krásnou mísu na stůl, každý si nabral, kolik chtěl (hodně!). A k tomu bylo pečivo a máslo. A moc jsme si pochutnávaly („y“ protože holky).
Tenhle salát teda můžu velmi doporučit. A dresing je opravdu fenomenální záležitost. Když nic jiného, ten si ochočte určitě.