S měkkou polevou a s trochou marmelády, šťavnatá a vymazlená skoro až jako sachr 🙂
Věděla jsem, že bych chtěla udělat kefírovou buchtu. Že mám osvědčený recept. Tak jsem koupila kefír. No jo, ale kde mám ten recept?! No nic, vyrazila jsem do útrob internetu a vykoukl na mne tady ten z Albert magazínu. A tam jdu klidně „do rizika“.
Oproti originálu ještě přidávám marmeládu na pomazání/promazání. a polevu jsem nedělala s kysanou smetanou, ale s klasickou smetanou na šlehání.
V receptu je soda. Ne, nelze ji zaměnit z prášek do pečiva. V ingrediencích je totiž kefír, to se kamarádí právě se sodou. Více informací na toto téma můj oblíbený článek ZDE.
KEFÍROVÁ BUCHTA
Potřeby:
- 100 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 1 lžíce sody (to je 1 pytlíček)
- 2 lžíce kakaového prášku (ne Granko)
- 200 ml neutrálního rostlinného oleje
- 500 ml neochuceného kefíru
- 1 vejce
- 100 g čokolády na vaření
- cca 3 lžíce (bezlaktozové) smetany (na šlehání)
- 0,5 – 1 sklenička meruňkové marmelády
- šlehačka k podávání
- podle potřeby máslo na vymazání a polohrubá mouka na vysypání/pečící papír na vyložení pekáčku
Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Do jedné mísy dejte sypké suroviny (mouky, cukr, soda, kakao), do druhé mokré (olej, kefír, vejce).
Promíchejte obsah obou mís.
Pak smíchejte mísy dohromady na jedno velké těsto.
Vymažte si formu máslem a vysypte polohrubou moukou, nebo vyložte pečícím papírem, nebo (jako já) použijte silikonovou formu, co se nevymazává.
Nalijte do ní těsto.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut.
Hotovou buchtu nechte trochu vychladnout. Já jsem ji pak vyklopila z formy (normálně na ruku) a dala jsem ji vrškem dolů na talíř. Trochu mi totiž nahoře uprostřed vyběhla (kdopak si špatně rozetřel těsto?) a takhle se dalo dobře zamaskovat, že je křivá 😀
Pokud umíte a máte ji dost vysokou, doporučuji jednou prokrojit. Namažte marmeládou a přiklopte.
Jinak alespoň pomažte marmeládou nahoře.
Rozpusťte v hrnci čokoládu se smetanou. Míchejte. Ani to nemusí být ve vodní lázni, protože je tam ta smetana, ale samozřejmě musíte rozehřívat pomalu. Čokoládovou polevu rozprostřete na buchtu.
Buchtu ani nemusíte nechávat úplně chladit, klidně se do ní pusťte, až bude zkompletovaná.
Doporučuji se šlehačkou. To nikdy neuškodí.