Bezlaktózové · Sladké pečené · Vegan

MRAMOROVÁ BUCHTA VEGAN

Nebo klidně jako mramorová bábovka vegan. A pokud buchta, tak ještě lépe s marmeládou a čokoládou nahoře….

To máte tak…vymyslela jsem si, že budu péct a taky co. Jenže než přijel nákup z rohlíku s ingrediencemi, tak syn už chtěl, že budeme péct. No a taky se zrovna mnohem víc hodilo připravit něco vegan, tak jsem prostě ulovila nový recept a evidentně jsem ho dost poupravila – kamarádka, která originální recept používá, ho nepoznala :-D.

Inspirační recept jsem tedy vzala z veganotic.cz, což je stránka, odkud už jsem párkrát čerpala recepty ke velké spokojenosti všech testerů 🙂 Například veganský citronový koláč, nenudlové nudle s mákem, korpus na veganský krtkův dort, nebo inspirace k veganským pusinkám z aquafaby. Nicméně musím říct, že jsem ten originální recept četla trochu zděšeně – připadal mi dlouhý, tak jsem ho vlastně přeskočila a doufala jsem, že mne zachrání pravidlo „smíchej tekuté, smíchej suché, smíchej to dohromady“.

Jinak já mám skvělý recept i na mramorovou bábovku klasickou. A odtud je taky můj trik, že se do tmavé části má přidat ještě nějaká tekutina navíc.

MRAMOROVÁ BUCHTA VEGAN (na 2 pekáčky s rozměry cca 20 x 30 x 8 cm, nebo na 1 bábovkovou formu, nebo na jeden hlubší plech)

Potřeby:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku mletých mandlí (mandlové mouky)
  • 5 lžic kukuřičného škrobu (Maizena)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • špetka soli
  • 400 ml neslazeného mandlového mléka
  • 3/4 hrnku rostliného oleje neutrální chuti
  • 1/2 jablečného pyré (měla jsem slazené, použila jsem tedy už jen 1,5 hrnku cukru)
  • 1-1,5 hrnku cukru krupice (čím sladší marmeláda, pyré a čokoláda, tím méně cukru)
  • 1 lžíce vanilkové pasty (používám tu od Dr. Oetkera)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1+2 lžíce rumu (tuzemák)
  • 2 lžíce kakaa
  • malinová, nebo jiná oblíbená marmeláda (bude se hodit třeba rybízová), cca 150-200 g
  • čokoláda/čokoládová poleva nahoru, cca 150-200 g
  • pečící papír na vyložení formy/silikonová forma na pečení

Postup:

Smíchejte skoro všechny suché ingredience – mouku, mandle, škrob, prášek do pečiva, sodu a sůl.

Smíchejte tekuté ingredience (mléko, olej, pyré, vanilkovou pastu, citronovou šťávu, 1 lžíci rumu) a prošlehejte metličkou. Až je to spojené, tak postupně přidejte cukr a rozmíchejte až se rozpustí.

Teď smíchejte suché a tekuté ingredience dohromady na těsto.

Ze smíchaného těsta odeberte cca 1/3 a do té přidejte kakao a 2 lžíce rumu. Pečlivě rozmíchejte.

Příslušnou pečící nádobu vyložte pečícím papírem, nebo použijte něco silikonového. Neměla jsem doma nic veganského na vymazání, tak to řeším takto 🙂

Světlé těsto nalijte do nádoby/nádob. Na něj nahoru nalijte tmavé těsto.

Vezměte…cokoliv…a projíždějte cikcak těstem, až to vyrobí takové krásné mramorování.

Dejte do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Pečte….no….bábovku cca 40-50 minut, buchty v pekáčcích/plechu cca 25-30 minut. Zkoušejte špejlí – pokud vytáhnete suchou, hotovo.

A co s buchtou teď? Nechat trochu vychladnout. A pak? Sníst, nebo….pomazat marmeládou a na to nakapat (a pak trochu rozmazat) rozpuštěnou čokoládu/čokoládovou polevu. Ano, může to vypadat jako tankodrom, ale tak…kdyžtak při jídle zavřete oči, kdyby to bylo moc zlé :-D. Samozřejmě to jde i esteticky, ale mě se nechtělo.

No nevyfotila jsem to zrovna lákavě, pardon…:-D

Nechte vychladit. Nemusí to být nutně v lednici, pak je čokoláda hodně tuhá, ale asi to tam nejspíš dáte.

Buchta je opravdu vynikající a…není suchá. Protože to u nás doma neprojde přísným testováním.

Tady jsem ji pekla v trochu menší formě, tak byla vyšší, jinak vychází na klasické 3-4 cm na výšku, pokud je to v plechu/pekáčcích

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *