U nás ho prý pojmenujeme „ježek“, „ježeček“, nebo „chleba se sýrem“
Kdysi dávno jsem na FCB narazila ve videoreceptu na zapečený čtverečkovaný chléb. Pamatuji si, že jsem tehdy vydala výzvu, aby se přihlásil nějaký pomocník, abych mohla recept uvařit. A tak jsme s kamarádem spořádali pořádnou porci chleba a sýra, čímž jsme recept dostatečně otestovali. Pak jsme na recept nějak zapomněla. A když jsem ho teď vytáhla, dostala jsem trochu vynadáno – jakto, že jsem takovou dobrotu schovávala tak dlouho v rukávě 🙂
Originální recept
https://www.buzzfeed.com/marietelling/this-pull-apart-bread-is-so-cheesy-it-could-be-straight-out
ZAPEČENÝ SÝROVÝ BOCHNÍK (pro 3-4 osoby)
P: chléb (já měla malý bochník 500 g), 400 g eidamu 45% (nebo jiný dobře tavný sýr), 100 g másla, hrst petrželky, stroužek česneku, špetka dalších bylinek dle chuti
PP: Chleba nařežeme podélně a příčně, aby vznikly větší kostky. Nedokrajujeme spodní kůrku.
Sýr nakrájíme na hranolky a zasuneme mezi dílky chleba, aby to bylo co nejvíc rovnoměrně.
Rozpustíme máslo, přidáme do něj nasekanou petrželku, nadrcený česnek a dle chuti klidně špetku nějakých dalších bylinek.
Ochuceným máslem pokapeme chléb se sýrem. V té chvíli už mějte bochník připravený na alobalu.
Zabalíme bochník do alobalu a dáme na plech (kdyby nějaké máslo přece jen vyteklo, ať to nemáte v troubě). Takto předpřipravený bochník můžete mít chvíli odložený bokem – počká na upečení před párty, nebo před večeří.
V troubě vyhřáté na 175 stupňů pečte 20 minut, pak zvyšte teplotu na 200 stupňů, otevřete alobal a dopékejte 10 minut.
Doporučuji servírovat na stůl ještě horké, takže to předtím nožem naporcujte na menší kousky, ať si strávníci nepopálí nedočkavé ruce. Samozřejmě to můžete nechat, jak to je a postupně uždibovat, co se dá. Doporučuji si dát se zeleninovým salátem a třeba trochou bílého vína – pak máte vlastně takové fondue po česku 😀