U nás ho prý pojmenujeme „ježek“, „ježeček“, nebo „chleba se sýrem“
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/04/20200407_190958-1024x576.jpg)
Kdysi dávno jsem na FCB narazila ve videoreceptu na zapečený čtverečkovaný chléb. Pamatuji si, že jsem tehdy vydala výzvu, aby se přihlásil nějaký pomocník, abych mohla recept uvařit. A tak jsme s kamarádem spořádali pořádnou porci chleba a sýra, čímž jsme recept dostatečně otestovali. Pak jsme na recept nějak zapomněla. A když jsem ho teď vytáhla, dostala jsem trochu vynadáno – jakto, že jsem takovou dobrotu schovávala tak dlouho v rukávě 🙂
Originální recept
https://www.buzzfeed.com/marietelling/this-pull-apart-bread-is-so-cheesy-it-could-be-straight-out
ZAPEČENÝ SÝROVÝ BOCHNÍK (pro 3-4 osoby)
P: chléb (já měla malý bochník 500 g), 400 g eidamu 45% (nebo jiný dobře tavný sýr), 100 g másla, hrst petrželky, stroužek česneku, špetka dalších bylinek dle chuti
PP: Chleba nařežeme podélně a příčně, aby vznikly větší kostky. Nedokrajujeme spodní kůrku.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/04/20200407_165350-1024x576.jpg)
Sýr nakrájíme na hranolky a zasuneme mezi dílky chleba, aby to bylo co nejvíc rovnoměrně.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/04/20200407_170122-1024x576.jpg)
Rozpustíme máslo, přidáme do něj nasekanou petrželku, nadrcený česnek a dle chuti klidně špetku nějakých dalších bylinek.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/04/20200407_170557-1024x576.jpg)
Ochuceným máslem pokapeme chléb se sýrem. V té chvíli už mějte bochník připravený na alobalu.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/04/20200407_170940-1024x576.jpg)
Zabalíme bochník do alobalu a dáme na plech (kdyby nějaké máslo přece jen vyteklo, ať to nemáte v troubě). Takto předpřipravený bochník můžete mít chvíli odložený bokem – počká na upečení před párty, nebo před večeří.
V troubě vyhřáté na 175 stupňů pečte 20 minut, pak zvyšte teplotu na 200 stupňů, otevřete alobal a dopékejte 10 minut.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/04/20200407_190958-1-1024x576.jpg)
Doporučuji servírovat na stůl ještě horké, takže to předtím nožem naporcujte na menší kousky, ať si strávníci nepopálí nedočkavé ruce. Samozřejmě to můžete nechat, jak to je a postupně uždibovat, co se dá. Doporučuji si dát se zeleninovým salátem a třeba trochou bílého vína – pak máte vlastně takové fondue po česku 😀