Absolutně jednoduchá a úžasná buchta pro milovníky máku a šťavnatého želé.
Tahle buchta ke mě přišla díky mojí kamarádce, která mne často inspiruje k něčemu báječnému a makovému. Vlastně i díky ní mám nový mlýnek na mák.
https://minniemalistka.cz/domaci-nudle-s-makem-z-makomlynku/
Originál receptu je tady odsud a vlastně jsem poměrně dost kopírovala recept až na to, že jsem se nakonec rozhodla pro další generace upravit buchtu pro poloviční množství korpusu. Protože želé krému není nikdy dost 😀 Původní recept tedy předpokládal, že bude buchta vyšší, prokrojí se a želé krém bude uvnitř. Ale to se nějak blbě jí a vlastně…kousek buchty, na kterém neplánovaně nebyl vrchní díl, byl nejlepší.
https://www.toprecepty.cz/recept/54130-makovy-kolac-s-visnovym-kremem/?fbclid=IwAR0rGBQgE4E0mReTutUnywzshGPABzLVKBaHzYj-2UztOxTto9aEdXAs7O0
Když mi jednou doma došla vajíčka, tak jsem „omylem“ vymyslela vegan verzi. Může se to hodit.
MAKOVÝ KOLÁČ S VIŠŇOVÝM ŽELÉ (množství na malý pekáč, na plech zdvojnásobte)
P těsto: 125 g mletého máku, půl hrnku polohrubé mouky, půl hrnku práškového cukru, půlka prášku do pečiva, půl hrnku mléka, 1 lžíce nevýrazného rostlinného oleje, 1 žloutek nebo malé vejce
P želé: 450 g višňové marmelády (nebo jiné kyselkavé), 400 ml višňového džusu, 1 sáček vanilkového pudinku, 2 lžíce krupicového cukru.
VEGAN VERZE: místo vejce dáte 2 lžíce jablečného pyré, použijete rostlinné mléko místo klasického
PP: Suroviny na těsto prostě smíchejte v míse dohromady a dejte do pekáče na pečící papír ( https://minniemalistka.cz/triky-s-pecicim-papirem/ ). Pečte cca 20 minut na 175 stupňů.
Z džusu, pudinku a cukru připravte „pudink“ podle návodu na sáčku, nebo jak jste zvyklí.
Až je buchta upečená a vychladlá, uděláme vrchní želé. Do višňového „pudinku“ se pak normálně přidá marmeláda. Já domácí višňovou produkci nemám a velmi úspěšně jsem použila Relax marmelády 100% ovoce a višňový džus od Rauch (dalších 400 ml jsem si odložila do mrazáku na příští buchtu….to jen tak).
No a až je směs želé s marmeládou je trochu vychladlá, nalijte to na korpus a nechte úplně vychladnout. Teda…pokud to stihnete.
Zkusila jsem i variantu bez použití višňové marmelády. Je to taky dobré. Samozřejmě je tam méně vrchního šťavnatého želé a je to méně sladké. Ale zmizela také rychlostí blesku, takže bych se nezdráhala ji upéct. Radši ale ve větším množství….ten malý plech nemá smysl, to vám povídám.
Pro všechny milovníky máku a….pro ty, kteří se jimi teprve stanou 🙂
P.S. Kdo ví, kdy by se mák psal s „g“ na konci, ale není tomu tak? Oblíbené…