Bezlaktózové · Dárkové recepty · Ostatní · Rychlé a snadné · Sladké nepečené · Vegan

NEPEČENÉ MUESLI TYČINKY

Tyto jsou ve variaci s burákovým máslem a rybízovou marmeládou uprostřed

Víte, jak mají američani svůj Pb&j sandwich (Peanut butter and jelly sandwich)? To jako sendvič s burákovým máslem a marmeládou? Tak tyhle muesli tyčinky se tím nechaly inspirovat. A proto mne zaujaly. Receptů na nepečené muesli tyčinky (nebo i na ty pečené) je všude milion. Ale tohle se mi líbí, je to jinačí.

Koneckonců v původním receptu od Gemmy máte i možnosti, jak udělat klasické muesli tyčinky s ořechy a sušeným ovocem, nebo čokoládou. A je to ještě jednoudušší než tyhlety „Pb&j“, tedy…je-li to vůbec možné 🙂

Já jsem použila rybízovou marmeládu a moc se mi v tom líbila. Američané by dali malinovou, nebo jahodovou. A použila jsem klasické máslo a med. Když ale použijete Alsan a některý ze sirupů, budou tyčinky vegan. Soli jsem trochu ubrala, zdála se mi v receptu až příliš výrazná. Cukru jsem také už ubrala.

NEPEČENÉ MUESLI TYČINKY

P:

  • 1,5 šálku (cup) / 85 g ovesných vloček,
  • 1 šálek (cup) / 43 g rýžových burizonů,
  • 1/4 šálku (cup) / 57 g másla/Alsanu/vegan tuhého másla
  • 1/3 šálku (cup) / 65 g hnědého cukru (lépe ne moc hrubý),
  • 1/4 šálku (cup) / 71 g medu/agávového sirupu/rýžového sirupu/javorového sirupu,
  • 1/4 lžičky soli,
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nemusí být),
  • 1/3 šálku (cup) / 71 g burákového másla,
  • 1/3 šálku (cup) / 43 g nesolených buráků,
  • cca 6 lžic rybízové marmelády (lze i jahodová, malinová…)

PP: Ve velké míse smíchejte vločky a burizony. V hrnci na mírném plameni rozpusťte a spojte a svařte na karamel cukr, máslo, med/sirup, sůl a extrakt. Nasekejte si burizony. Pekáček si vyložte pečícím papírem.

Do karamelu přidejte nasekané buráky a burákové máslo, rozmíchejte a smíchejte s vločkami a burizony. Po promíchání vznikne hmota, která není spojená v kouli, ale dá se z ní i koule udělat.

Vezměte polovinu vločkové směsi a natlačte do pekáčku. Pořádně a rovnoměrně to namačkejte i na krajích.

Na to namažte marmeládu. Vrstva nemůže být tlustá, jinak by to následně vylezlo, jak se na to bude tlačit. Kdybyste měli směs nějak moc měkkou, tak ji prý lze dát nejdřív do mrazáku na chvilku ztuhnout.

A na to rozložte a opět namačkejte druhou vrstvu ovesné směsi.

Teď dejte na cca 2-3 hodiny chladit do lednice a pak nakrájejte. Mě to šlo moc hezky pilkovým nožem na chleba. Kraje, které nejsou tak hezké jdou buď zamáčknout rukou k tyčince, nebo odříznout a sníst z mističky 🙂

Pokud jste správně mazali, budete mít uprostřed vrstvu marmelády. A tak je to správně.

Vlastně mne to nenapadlo, že se sní tak rychle, ale těch pár hodin jsem je skladovala v lednici, v plastové nádobě oddělené pečícím papírem. Při transportu v batohu přežily tyčinky bez úhony….než byly snězeny,

Rozhodně si je zkuste udělat. Je to velmi jednoduché a obměny toho, co dáte dovnitř, jsou opravdu jen na vás. Klidně můžete vynechat marmeládu, buráky a burákové máslo. Do směsi přidat cca 40 g rozinek a 40 g sekaných mandlí, jen to natlačit celé naráz do pekáčku a je to. A nebo jiné sušené ovoce, jiné ořechy, nasekanou čokoládu, přidat kakao…však vy už si poradíte.

P.S. recept dost zlobí (a burizony ani neměli) při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *