Vynikající a jednoduchý domácí chléb.
Tohle je můj velmi oblíbený chléb. Není kváskový, ani z extra zdravé mouky. Ale stejně mi moc chutná 🙂 Moje nejoblíbenější kombinace je s olejem z lískových jader a sekanými vlašskými ořechy. Aktuálně v rámci alergií zaměněno za makový olej a slunečnicová semínka.
OŘECHOVÝ CHLÉB
P:
- 500 g hladké mouky,
- 2 lžičky soli,
- 1 lžička cukru,
- sáček sušeného droždí,
- 3 lžíce makového oleje (nebo olej z lískových jader),
- 300-400 ml vlažné vody,
- hrst slunečnice (nebo nahrubo nasekaných vlašských ořechů)
PP: Do robotu s hnětacím hákem dáme smíchat smícháme mouku, sůl, cukr a droždí. Přidáme ořechy. Nalijeme 300 ml vody s olejem. Pokud je těsto suché, pomalu (!) doléváme další vodu. Záleží na savosti mouky, mě to vzalo i 350 ml. Uhněteme těsto, které se nelepí na mísu. Dáme vykynout do tepla asi hodinu. Já ho třeba dávám kynout pod peřinu a přidávám tam nahřívací polštářek do mikrovlnky :-).
Vykynuté těsto vyjmeme, trochu propracujeme na pomoučněné ploše, vytvarujeme bochník a dáme ho na plech na pečící papír. Pokud byste se báli, že se moc rozjede (já se teda někdy bojím), tak bo můžete dát do formy vyložené papírem. A pokud se stane a rozjede se na plechu moc, tak pak ještě varianta ho několikrát „přeložit“ kraje směrem dolů, čímž ho zmenšíte a zvýšíte a pořád to drží bochníkový tvar, protože nesaháte na střed (když znáte práci s těstem, je to jasný, na popis nejsem tak dobrá). Je to činnost na 5 vteřin, nic v tom nehledejte.
Necháme ještě cca 20 minut nakynout a mezitím nahřejeme troubu na 200 stupňů. Před pečení uprostřed nastřihneme kříž (normálně nůžkami, nebo naříznout nožem) a poprášit hladkou moukou.
Pečeme na 200 °C asi 30 minut do zlatohněda. Chléb pak nechat zchladnout na mřížce, na poťukání by měl znít dutě.
K čemu se dá použít chleba, to už nechám na vás 🙂 Tenhle jsme měli se zapečenou brokolicí se sýrem.
P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.