Nachystat tady někoho na švestkách….tak to klidně! Naprosto úžasný recept, rozplývající se hovězí v chutné omáčce.
Já vím, fotogenické to zrovna moc není, ale je to strašně dobré 😀 Teda spíš to já neumím vyfotit, ale zase uvařit ano a to je asi zásadnější – minimálně pro moje domácí strávníky.
Dušená hovězí mám moc ráda. A vlastně všechna dušená jídla, která přinášejí takovou tu podzimní pohodu a krásno do bříška. Nemůžu tedy vynechat odkaz na moji úžasnou dušenou zeleninu na víně (vegan), kterou pravidelně omračuji společnost a kterou si dám, když mám vlastně chuť na tu omáčku a ne na maso :-).
Recept na hovězí na švestkách se slivovicí je z rohlík Chef od Romana Vaňka. Oproti receptu jsem teda přidala masa na dvojnásobné množství, protože poprvé mi zbylo fakt hodně omáčky a maso bylo pryč. A nebylo to tím, že bychom omáčku nejedli. Recepty od Romana Vaňka mám tendenci poslouchat poměrně dobře, ale částečně jsem v rychlosti popletla pokyny, nicméně osvědčilo se mi to 😀
Ne, nemusíte tam dávat jen slivovici, i když ta bude asi nejlepší. Bude fungovat nějaké podobné pití jako například koňak, whisky a tak. Já poprvé dávala takový levnější koňak, co jsem měla.
HOVĚZÍ NA ŠVESTKÁCH SE SLIVOVICÍ
Potřeby:
- 1200 g hovězího krku
- 150 g sušených švestek
- 100 g švestkových povidel (tady nejsou nutná ta nejluxusnější, ale hnus nebrat)
- 3 lžíce slivovice (nebo i koňaku atp.)
- 150 g oloupané mrkve (kdybyste kvůli tomu jídlo nevařili, tak vemte mraženou směs na svíčkovou)
- 150 g oloupaného celeru (kdybyste kvůli tomu jídlo nevařili, tak vemte mraženou směs na svíčkovou)
- 120 g oloupané cibule
- 20 g medu
- 10 g oloupaného česneku
- 200 ml červeného vína
- 5 lžic rostlinného oleje
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžička soli
PP: Maso nakrájíme na kostky o hraně cca 4 cm.
Mrkev a celer nakrájíme na kostky o hraně 1 cm, cibuli nahrubo a česnek na plátky.
V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme olej a opečeme na něm postupně dohněda kousky masa. Maso vyndáme na talíř.
Podle potřeby přidáme do hrnce trochu oleje a pak dáme mrkev a celer a restujeme 4 minuty. Přidáme cibuli a ještě restujeme 3 minuty.
Přidáme opečené maso, česnek, půlku sušených švestek, povidla, med, víno, 500 ml vody, sůl a pepř a promícháme. Přivedeme k varu, přiklopíme poklicí, stáhneme oheň na minimum a necháme dusit 2,5-4 hodiny doměkka. Občas zkontrolujte a dle potřeby dolijte vodu.
Měkké maso vybereme z omáčky (tahle piplačka mne teda štve, ale nevím, jak ji vyloučit) a dáme do čistého kastrolu. Omáčku rozmixujeme.
Druhou půlku švestek nakrájíme nakousky cca 0,5 cm a vložíme je do omáčky. Přidáme slivovici a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut, stáhneme z ohně a necháme 10 minut odpočinout (alkohol pryč, už to můžou i děti).
Přidáme maso do omáčky, aby se tam prohřálo. Servírujeme s rýží. A dokonce je jídlo ještě lepší, když se proleží do druhého dne, takže ideální jídlo na přípravu předem a chlubení se potom 🙂
Absolutní mňamka. Podle některých mlsných jazýčku je to jedno z mých nejlepší jídel. Tak to by bylo, abyste to nezkusili taky.
P.S. recept najdete přímo na https://www.rohlik.cz/chef/, jen jsme použila dvojnásobek masa a jsou i nějaké úpravy v receptu