Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Hosté · Ostatní · Rychlé a snadné · Věci · Vegan

Jak uvařit rýži

Většinu svého života jsem neuměl uvařit správně rýži, zavázat správně tkaničky ani otevřít kokosový ořech. Tyto a podobné jiné obskurní kompetence jsem získal v životě náhodou a po vyzkoušení si říkám, jak to, že tyto jednoduché triky nezná už dávno celý svět? V případě vaření rýže – očividně zná, kromě mě, a jak se zdá, i kromě dalších lidí v česku.

I přijeli k nám jednou couchsurfovat Tchaj-wanci, což by mohli být Číňani, pokud uznáváte politiku jedné Číny na Tchaj-wanu. A ti nás jen tak mimochodem naučili vařit správně rýži.

Nejprve skoro urazili Minnie tím, že veškeré nádobí před použitím umyli (tam se to tak prý dělá), pak chvíli hledali rýžovar, pak ho z očividných důvodů v naší kuchyni nenašli a pak rýžovar nahradili miskou, kastrolem s poklicí a jedním hřebíkem.

Princip rýžovaru (který je prý v čínské domácnosti obvyklejší vybavení, než záchod) spočívá jednoduše v tom, že rýže se nevaří, ale udržuje na teplotě těsně pod 100°C. Tento trik zajišťují moderní rýžovary pomocí termostatu, oldschoolové rýžovary pomocí vodní lázně, ve které je nádoba s vodou a rýží.

Domácí rýžovar si tak stavím pomocí misky, do které dám rýži a vodu a případně další suroviny, jako sůl, … a hrnce s vodní lázní. Hřebík patří mezi kastrol a misku, zajišťuje, aby mezi nimi pořád byla voda. Bez hřebíku, či jiné distance se voda zpod misky vypaří, dělá hluk při vaření a umí to spálit rýži i misku. Vyzkoušeno za vás:)

Do misky patří tolik vody, kolik je rýže, pokud umíte misku parotěsně uzavřít (to, mimo jiné, umí moderní rýžovary). Já dávám cca 1,7x hmotnosti vody, kolik je hmotnost suché rýže, tj. 170g vody na 100g rýže. Na Minnie je taková rýže prý moc měkká, takže cca 150g vody na 100g rýže. Ale umí to být mnohem složitější, pokud chcete.

Do rýže nic nepřidávám, rýži neproplachuji, nesolím. Vy klidně můžete:) Bez ohledu na typ použité rýže, výsledek byl zatím vždy super a rozhodně lepší, než cokoli, co jsem měl možnost ochutnat, při přímém vaření rýže. Včetně rýže od M. (!). Z internetů vím, že různé rýže se takto „vaří“ různě dlouho i poměr vody se liší. Rýži nemíchat! (to je fakt důležité, nevím proč, ale když míchám, je to hnusný). Rýže je hotová, až je hotová. Imho po 20-30 minutách varu vodní lázně.

Nejnovější blbost pomocník v kuchyni je tak poměrně starý mlékovar z domácnosti zesnulého dědečka. Mlékovar je funkčně identický s rýžovarem, nepotřebuje hřebík (achjo), pára z lázně je odvedena sympaticky někam mimo moji ruku, když ochutnávám zpod pokličky, zda je rýže hotová.

Mlékovar navíc po uvaření rýži poměrně dlouho uchová horkou, páč je v něm pořád ta horná voda. Navíc nějak cítím, že mlékovar bude ochoten rozpouštět čokoládu bez rizika připálení. Ale to bych sem snad ani neměl psát, horká čokoláda přece není rýže. Ehm.

A tímto příspěvkem jsem mimochodem vyčerpal kategorii „Co umím uvařit líp, než M.“ 🙂


Dovětek od Minnie: Jak jste správně pochopili, jsou věci, které vařit neumím. Jednou z nich je rýže 🙂 Děkuji mému příteli Vikkimu, že tenhle příspěvek sepsal a svoje rýžové umění předal. Rozhodně vyzkoušejte a posílejte dál. Mlékovarů i hřebíků se po domácnostech válí…
+ moje zjednodušené poznámky
Rýže 1 porce
1) nalít vodu zboku do mlékovaru
2) navážit dovnitř 100 g rýže a 150 g vody
3) dát pokličku a pískátko
4) až to začne vařit (pískat), ztlumit na minimum nejmenšího hořáku a vařit 20 minut

Tohle sdílím!

1 komentář: „Jak uvařit rýži

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *