
Já si myslím, že tuhle Kuchařku pro začátečníky a recepty z ní budete znát. Má ji totiž doma většina našich maminek, babiček, tetiček…a já 😀 Když si odmyslíte nějaké blbosti (polotovarová část), tak je to super kuchařka na všechny základní věci, které se u nás vaří – špenát čočka, knedlíky, dušené zelí, dušená a pečená masa, saláty…vše v chutích, které budeme znát z dětství. Vařím podle ní vlastně už dost málo, protože ty recepty mám v hlavě. O to je to podstatnější kousek mojí sbírky.
https://antikvariat-brno.cz/kniha/24934-kucharka-pro-zacatecniky-1984
Originál oskenovaný receptu přidávám taky, ale jak vidíte, dělám ho trošku jinak, směs nepředpékám. Ten obrázek prostě miluju. A taky to „podáváme k čaji“ 😀

Smažené žemle se sýrovou směsí
P: rozšlehaná vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř, lehce vychladlá trochu osmahnutá nakrájená cibule na kostičky, něco zeleného pro oko (listová petržel či pažitka najemno, nebo trochu natě z jarní cibulky najemno), rohlíky
PP: Smícháme vše kromě rohlíků dohromady v množství přiměřeném. Rohlíky podélně rozřízneme, na řeznou plochu dáme (opět) přiměřené množství směsi. Pleskneme na rozehřátou pánev s trochou oleje (ne moc, ať to není mastné a ať to nešplíchá, já to spíš jen tak postraším olejem), pečeme mírně a postupně z obou stran. Hotovo…podáváme k čaji 😀
Je to trochu jako opečánky (pro ty, kdo neznají „jediný správný pojem“ je to chleba ve vajíčku), takže to prostě nemůžu nemilovat. Moc často to ale nedělám…většinou totiž vyhrají opečánky.
„jediný správný pojem“ jsou rozhodně smaženky, ale tohle vypadá jako ještě o trochu větší prasárna 🙂 musím vyzkoušet!
Pak dej vědět, co je „lepší“ 😀
Debata o správném pojmu pro „opečánky“, to je u mne evergreen. Z nějakého neznámého důvodu to totiž vypadá, že opečánky tomu říká pouze moje rodina a pak možná další dva lidi v republice 😀