Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Podzim a halloween · Slané a pečení · Vegan

ŠPAGETOVÁ DÝNĚ PO ASIJSKU

Jak jsem nedávno psala – jsou dny, kdy si přede mnou nemůže být žádná dýně jistá (https://minniemalistka.cz/dynova-babovka/). A tak jsem dělala pokusy i se špagetovou dýní.

Se špagetovou dýní mám jeden zcela nejoblíbenější recept a zatím chutnal úplně všem. Sám o sobě se dá úplně bez problému udělat VEGAN. Já ho teď nedávno měla jednou jako hlavní chod, jednou jako přílohu k pečenému kuřeti.

Špagetová dýně po asijsku

P: špagetová dýně, olivový olej, sůl, pepř
P směs: cuketa, jarní cibulka, červená / žlutá paprika, mrkev, olej na opékání
P omáčka: 1/4 šálku (cup) vody, 3 lžíce sojovky, 1 lžíce oleje (v originálu seznam), 2 lžíce medu nebo agávového sirupu, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 šálku (cup) jemného arašídového másla, 1,5 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 rozmačkaný stroužek česneku, chilli omáčky

PP: Špagetovou dýni rozpůlit, vydlabat semínka, neloupat, položit půlky řeznou stranou nahoru na plech. Pokapat olejem, posolit, popepřit. Pečeme 40-45 minut na 190 stupňů. Po upečení můžeme nechat trochu vychladnout pro lepší manipulaci (a nebo předpéct předem, aha), vidličkou drásáme upečenou dužninu a tím tvoříme nudle, slupka na vyhození.

Já opékám jednotlivé druhy zeleniny zvlášť, aby z toho nebylo lečo. Opeču jarní cibulku na kousky na troše tuku, vyndám nachystanou bokem. Opeču cuketu na kousky na trošce tuku vyndám bokem. Opeču papriky na kostičky nasucho na pánvi (není to lečovité, když tam nedáte tuk, opravdu to je rozdíl), dám bokem. Opeču kousky mrkve na tuku. Dělám to třeba i ve 2 pánvích, ale končím s mrkví ve velké pánvi, kde vše smíchám. Takže do opečené mrkve přidat ostatní opečenou zeleninu, dýňové nudle, omáčku vzniklou prošleháním všech surovin. Prohřát, podávat.

Dobré a jednoduché tipy na přípravu špagetové dýně https://minniemalistka.cz/triky-na-pripravu-spagetove-dyne/

Můžete z toho udělat hlavní chod, nebo extra přílohu k jednoduchému masu. Vzhledem k tomu, že obvykle vařím pro nemilovníky chili, tak si tam svoje chillies přidávám jen do vlastní porce formou chilli omáček.

Inspirace pochází odsud https://tasty.co/recipe/pad-thai-spaghetti-squash

Je to pro mne megaoblíbené jídlo a absolutní mňamka. Lehce tím obsloužíte vegany i nevegany dohromady. Je to exotické, ale vlastně velmi přijatelné i pro milovníka tradiční chutě, protože je to velmi harmonické. A dělá to „příjemno v bříšku“.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *