Podzim a halloween · Sladké pečené

DÝŇOVÁ BÁBOVKA

Může za to kamarádka, že jsem se jen tak rozhodla upéct dýňovou bábovku. Poslala mi recept, zrovna když jsem měla dýňový den a žádná dýně si přede mnou nemohla být jistá. Testovalo ji ochotně více ochutnávačů a dost se shodli na tom, že je vynikající. Asi díky tomu dýňovému pyré zůstala úžasně vláčná, pořád jak čerstvá.

DÝŇOVÁ BÁBOVKA

POTŘEBY:

  • 420 g hladké mouky
  • 3 velká vejce
  • 230 ml řepkového oleje
  • 12 g jedlé sody (to je 1 pytlíček)
  • lžička skořice
  • lžička – dvě perníkového koření
  • špetka soli
  • 400 g dýňového pyré z hokkaida
  • 230 g cukru krupice
  • rozpuštěné máslo a polohrubá mouka na vymazání formy

POSTUP pyré:

Troubu si rozpalte na 180ºC, plech vyložte pečícím papírem. Dýni si rozkrojte, vydlabejte vnitřek, nakrájejte na menší kousky a pečte 40 minut. Poté nechte dýni vychladnout a rozmixujte ji na hladké pyré. Dýňové pyré se ale vyplatí udělat ve větším množství a třeba zamrazit a nepřipravovat to pouze na 1 recept.

POSTUP bábovka:

Troubu znovu rozpalte na 180ºC a bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. V misce si smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl, skořici a perníkové koření. V druhé míse si prošlehejte olej s cukrem (cca 2 minuty), poté přidávejte vejce – vždycky jedno zašlehejte a pak přidávejte další. Přidejte vychladlé dýňové pyré a prošlehejte. K těstu nakonec přidejte moučnou směs a vše dohromady dobře promíchejte – za mě celou tuto fázi dělá robot, kterého jen „krmím“ otvorem a upravuji rychlost. Pokud se vám zdá těsto moc husté, přilijte vodu – asi máte moc husté pyré. Těsto přelejte do bábovkové formy a dejte péct na 50-60 minut (vyzkoušejte špejlí, jestli je bábovka upečená).

Ještě byste si dýňové pyré mohli nachystat třeba takto
https://www.facebook.com/…/a.37220767283…/2660212170696642/…

Robot mám plus (mlýnek na ořechy a odšťavňovač bobulovitého ovoce) minus (lis na citrusy) tenhleten, ale mám ho už skoro 10 let, takže je to starší bráška. Kdybych ho neměla, ani by mne nenapadlo tak často péct, nebo dělat kynutá těsta. Neuvěřitelný pomocník! Dneska bych asi sáhla po nějakém lepším Kenwoodu, ale ne že bych nebyla spokojená už tady.
https://www.mall.cz/kuchynske-roboty/bosch-mum-55761…

Originální recept (množství cukru jsem na doporučení upravila, jinak bych se asi přilepila)
https://mamapecedoma.com/2019/08/25/dynova-babovka/amp/…

Ještě doplním, že pokud v receptu něco upravíte (třeba nahradíte část klasické hladké mouky špaldovou moukou), tak musíte počítat s následky. Nahrazování surovin obecně je vhodné spíš pro pokročilejší kuchtíky.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *