Jednoduchá limonáda, když máte moc švestek, nebo podzimní náladu
Já mám ráda recepty z Albert magazínu, protože jsou prostě skvělé. Zajímavé je, že prakticky nikdy nedělávám limonády. A to nejen odsud, prostě vůbec. Mě se to jako moc líbí, ale nějak na to nejsem. O to víc mne překvapilo, když jsem se okamžitě rozhodla připravit tady tuhle a hned jsem běžela pro švestky.
Překvapila jsem sama sebe i tím, že mám doma mletý badyán 😀 No a upravila jsem množství cukru. Dala jsem 100 g (tedy polovinu originálního receptu) a můj odborný chutový poradce říkal, že by dal ještě méně. Takže pokud budete mít sladší švestky, dejte klidně pod 75 g.
ŠVESTKOVÁ LIMONÁDA (na cca l,5 l)
Potřeby:
- 500 g vypeckovaných umytých švestek
- 75-100 g pískového cukru
- 2 citrony
- 1 l vody
- čtvrt lžičky mletého badyánu
- čtvrt lžičky mleté skořice
PP: Švestky máte umyté, vypeckované, rozpůlené. Dejte je do mixéru, přidejte trochu vody (třeba 250 ml) a pár minut mixujte. V originálním receptu to dělají tyčovým mixérem. Asi to jde, ale mě přijde mixér-blender lepší. Výhoda tyčáku by byla v tom, že si pak lehce promícháte i v druhé fázi bez špinění další nádoby.
Rozmixované švestky přeceďte přes jemnější síto.
Do přecezené švestkové tekutiny přidejte vymačkanou šťávu z citronu, cukr, zbytek vody (750 ml), badyán a mletou skořici.
Dobře promíchejte – nejlépe mi to šlo, když jsem to krátce „provrčela“ tyčovým mixérem na nižší stupně.
Hotovoooooo
Takhle na podzim? Vynikající! Mňam.
Nijak dlouho to netrvá a je to skvělé. Celkem mi dává smysl i to, že se do mixéru dají všechny suroviny kromě 750 ml vody (ledaže máte tak velký mixér). Ale bála jsem se, že kdyby se mi dobře nerozpustil v mixéru cukr, tak že bych ho nepřecedila přes síto 🙂 Rozhodně by to šlo vyřešit cukrovým sirupem, nebo i nějak dál, ale umývání nádobí nebyl žádný problém, stačilo opláchnout. Tak jsem to víc neřešila. Ale vím o tom 🙂