Bezlaktózové · Bezlepkové · Letní · Rychlé a snadné · Sladké nepečené · Vegan · Zimní a vánoční

ANANASOVÉ KULIČKY

Cukroví s čerstvým ananasem jsem musela zkusit 🙂

Dávat čerstvý ananas do „cukroví“, to je vcelku podezřelá záležitost. No, ale co by ne 🙂 Samozřejmě se tím krátí doba spotřeby této sladkosti, ale na druhou stranu…není problém ho mít bez cukru, každopádně v základu je bez lepku a vegan. Ale kromě toho je fakt super! Jakože co bychom ještě chtěli 😀 A to je přesně ten důvod, proč mne recept zaujal. A taky to byl důvod, proč koupit a vykuchat ananas. Ananas totiž můj synek má fakt rád, ale celý ho nesníme…chce to nějaké „výmluvy“ k tomu.

V originálním receptu z Albert magazínu bylo ještě obalování v kokosové mouce (jakože hodně najemno kokos). Já jsem to nakonec vynechala, i když jsem si to připravila, protože kokosové je to dost a přišlo mi, že to takto stačí. A také množství limety/citronu jsem zmenšila, protože s emi to zdálo kyselé.

Na tomto receptu je zajímavé, že ho řadím do letních i do zimních. Protože v zimě jsou to přece prostě kokosové kuličky a v létě…inu jasný karibik 🙂

ANANASOVÉ KULIČKY2

cca 30 kusů

Potřeby:

  • 150 g čerstvého ananasu
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 100 g mandlové mouky (nebo 100 g oloupaných mandlí, co si namixujete)
  • 4 lžičky kokosového oleje
  • špetka soli
  • 2 lžíce limetové, nebo citronové šťávy (normálně bych použila citron, ale limeta zbyla z nějaké párty)
  • 1 lžíce agávového, nebo rýžového sirupu podle kyselosti ananasu, ale lze vynechat
  • malé cukrářské košíčky, cca 30 kusů, šlo by to i bez nich, ono to drží pohromadě

Postup:

Asi nejdéle trvá očistit ten ananas, ale to můžete vynechat, pokud si koupíte už „vykuchaný“ v krabičce.

Různé způsoby loupání ananasu jsou všude možně na internetu. Já sama je skoro náhodně střídám, takže pokud nemáte, tak si nějakou vyberte třeba odtud.

Mandle nasekejte na velejemno, pokud nemáte mandlovou mouku.

Pak ve stejném mixéru můžete rozmixovat ananas (ne celý, jen těch 150 g!) na velejemné pyré.

Jak vidíte i já jsem mixovala po mandlích ananas. A co by ne. Akorát opačně to nefunguje.

Vymačkejte šťávu z příslušného citrusu. A žádné pecky!

Pokud nemáte kokosový olej v teplotě, kdy je tekutý, tak ho nechte chviličku povolit v mikrovlce, protože tuhý ho nerozmícháte.

Dejte všechny suroviny do mísy – ananasové pyré, citrusovou šťávu, sůl, kokos, kokosový olej, mandlovou mouku a sirup.

Lžící smíchejte do těsta.

Připravte si košíčky

No a teď prostě vždycky naberte trochu směsi, zmáčkněte v rukách a udělejte z toho kuličku. Mě to šlo úplně krásně.

A to je ono. Hotovo. Dejte to vychladit, držte to v chladu. A užijte si nádherně neobvyklou sladkosti…kdykoliv během roku.

Je to kokosové a cítíte tam kyselost a svěžet. U něeho na vánoční míse věc nevídaná, takže už proto to doporučuji. Mě to chutná, kokosožrouti (což nejsem) to budou milovat.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *