Cukroví s čerstvým ananasem jsem musela zkusit 🙂
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0028-1-1024x576.jpg)
Dávat čerstvý ananas do „cukroví“, to je vcelku podezřelá záležitost. No, ale co by ne 🙂 Samozřejmě se tím krátí doba spotřeby této sladkosti, ale na druhou stranu…není problém ho mít bez cukru, každopádně v základu je bez lepku a vegan. Ale kromě toho je fakt super! Jakože co bychom ještě chtěli 😀 A to je přesně ten důvod, proč mne recept zaujal. A taky to byl důvod, proč koupit a vykuchat ananas. Ananas totiž můj synek má fakt rád, ale celý ho nesníme…chce to nějaké „výmluvy“ k tomu.
V originálním receptu z Albert magazínu bylo ještě obalování v kokosové mouce (jakože hodně najemno kokos). Já jsem to nakonec vynechala, i když jsem si to připravila, protože kokosové je to dost a přišlo mi, že to takto stačí. A také množství limety/citronu jsem zmenšila, protože s emi to zdálo kyselé.
Na tomto receptu je zajímavé, že ho řadím do letních i do zimních. Protože v zimě jsou to přece prostě kokosové kuličky a v létě…inu jasný karibik 🙂
ANANASOVÉ KULIČKY2
cca 30 kusů
Potřeby:
- 150 g čerstvého ananasu
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 g mandlové mouky (nebo 100 g oloupaných mandlí, co si namixujete)
- 4 lžičky kokosového oleje
- špetka soli
- 2 lžíce limetové, nebo citronové šťávy (normálně bych použila citron, ale limeta zbyla z nějaké párty)
- 1 lžíce agávového, nebo rýžového sirupu podle kyselosti ananasu, ale lze vynechat
- malé cukrářské košíčky, cca 30 kusů, šlo by to i bez nich, ono to drží pohromadě
Postup:
Asi nejdéle trvá očistit ten ananas, ale to můžete vynechat, pokud si koupíte už „vykuchaný“ v krabičce.
Různé způsoby loupání ananasu jsou všude možně na internetu. Já sama je skoro náhodně střídám, takže pokud nemáte, tak si nějakou vyberte třeba odtud.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0004-3-1024x576.jpg)
Mandle nasekejte na velejemno, pokud nemáte mandlovou mouku.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0005-1024x576.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/20221218_175659-1024x576.jpg)
Pak ve stejném mixéru můžete rozmixovat ananas (ne celý, jen těch 150 g!) na velejemné pyré.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0009-2-1024x576.jpg)
Vymačkejte šťávu z příslušného citrusu. A žádné pecky!
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/20221218_175634-1024x576.jpg)
Pokud nemáte kokosový olej v teplotě, kdy je tekutý, tak ho nechte chviličku povolit v mikrovlce, protože tuhý ho nerozmícháte.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0015-2-1024x576.jpg)
Dejte všechny suroviny do mísy – ananasové pyré, citrusovou šťávu, sůl, kokos, kokosový olej, mandlovou mouku a sirup.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/20221218_175607-1024x576.jpg)
Lžící smíchejte do těsta.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/20221218_175554-1024x576.jpg)
Připravte si košíčky
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0021-1-1024x576.jpg)
No a teď prostě vždycky naberte trochu směsi, zmáčkněte v rukách a udělejte z toho kuličku. Mě to šlo úplně krásně.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0024-3-1024x576.jpg)
A to je ono. Hotovo. Dejte to vychladit, držte to v chladu. A užijte si nádherně neobvyklou sladkosti…kdykoliv během roku.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2022/12/DSC_0028-2-1024x576.jpg)
Je to kokosové a cítíte tam kyselost a svěžet. U něeho na vánoční míse věc nevídaná, takže už proto to doporučuji. Mě to chutná, kokosožrouti (což nejsem) to budou milovat.