Tohle je moučník, který si upečete jednou za rok….čerstvé bezové kvítky mají sezonu prostě jen někdy.

Tenhle recept od Maškrtnice už mám ve svém plánovači někdy od roku 2012/2013. A konečně se na něj dostalo při příležitosti narozenin mojí maminky. Sice jsem se trochu bála, že jsem ho nikdy nepekla a kdo ví, jak to dopadne, ale vydařil se skvěle. Použila jsem popsanou variaci s tvarohem, nikoliv s ricottou či mascarpone. A samozřejmě bezlaktozové, ať si taky pochutnám.
Jemná chuť bezových květů, skvělá konzistence, jednoduchý recept…dokonce i když ho děláte těsně před půlnocí po čtyřhodinové večerní pracovní schůzce, tak se podaří. Jak vidíte, fakt nemůže být složitý 😀 😀 Vyžaduje jen 2 dny předem naložit bezové květy.
Pokud máte svůj oblíbený recept na cheesecake, do kterého se dává nějaká tekutina (mléko). určitě to půjde upravit tzn. použijete váš osvědčený recept a do tekutiny na 2 dny vylouhujete kvítky.
BEZOVÝ CHEESECAKE
P: 200 g bebe sušenek (hranaté v červeném obalu, či jiné nasládlé a jemné, nic celozrnného), 80 g rozpuštěného másla, 1-2 lžíce (bezlaktozového) mléka, 220 g smetany na šlehání (šlehačky), 10 velkých lat z bezových květů, 250 g (bezlaktozového) vaničkového polotučného tvarohu, 90 g moučkového cukru, šťáva z jednoho citronu, 3 střední vejce, 150 g kysané (bezlaktozové) smetany
PP: Dva dny předem otrhejte kvítečky a naložte je do smetany – nějaká zavřená krabička do lednice. Květy nesmíte předem umývat, jinak jim smyjete pyl, který právě tak voní. Chce to tedy čisté květy, nikoliv od silnice.
O DVA DNY POZDĚJI
Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Dejte vařit vodu v konvici.
Sušenky rozmixujte najemno, smíchejte s rozpuštěným máslem a dořeďte 1-2 lžícemi mléka, aby z toho byl „vlhký písek“. Do rozkládací dortové formy s odnímatelným dnem dejte na dno pečící papír a zavřete ji tak, aby na dně zůstal uvnitř papír – přečuhující „kraječku“ zvenku odstřihněte (tohle pomáhá i izolaci od vody viz níže). Do formy natlačte sušenkovou směs, netřeba dělat zvýšené okraje, klidně jen naplocho. Pečte cca 10 minut, vyndejte.
Smetanu s květy nechte vykapávat přes síto, nakonec vymačkejte.
V robotu na nejnižší rychlost K metlou (řídkou šlehací), nebo ručně v míse smíchejte (nešlehá se to) tvaroh s cukrem, po jednom přidejte vejce. Přilejte smetanu a citronovou šťávu. Tvarohovou směs nalijte na předpečený korpus. Formu s cheesecakem na pečení dejte do hlubšího plechu/pekáče, kolem nalijte vroucí vodu cca do výšky cheesecaku a celé opatrně (děti a psi pryč!) vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Pečte asi 30 minut. Cheesecake by se měl ještě uprostřed trochu pudingově třást, nepeče se dotuha. On ještě ztuhne při chlazení.
Pokud si nejste jistí, jak moc máte neprosákavou formu na pečení (voda není to samé jako těsto), můžete ji pro jistotu obalit zvenku 1-2 vrstvami alobalu tak, aby byl vyšší než voda v plechu.
Po upečení cheesecake potřete kysanou smetanou. Nechte vychladit nejdříve v pokojové teplotě a potom několik hodin v lednici. Na řezu pak fešák vypadá takto.

Nazdobte, jak vaše srdce ráčí, nebo prostě jen snězte. Doporučuji, je vynikající!

P.S. Originál se jmenuje bezinkový, ale pro mne jsou bezinky plody bezu, takže to musí být bezový.