Bezlaktózové · Jarní a velikonoční · Sladké pečené

BEZOVÝ CHEESECAKE

Tohle je moučník, který si upečete jednou za rok….čerstvé bezové kvítky mají sezonu prostě jen někdy.

Tenhle recept od Maškrtnice už mám ve svém plánovači někdy od roku 2012/2013. A konečně se na něj dostalo při příležitosti narozenin mojí maminky. Sice jsem se trochu bála, že jsem ho nikdy nepekla a kdo ví, jak to dopadne, ale vydařil se skvěle. Použila jsem popsanou variaci s tvarohem, nikoliv s ricottou či mascarpone. A samozřejmě bezlaktozové, ať si taky pochutnám.

Jemná chuť bezových květů, skvělá konzistence, jednoduchý recept…dokonce i když ho děláte těsně před půlnocí po čtyřhodinové večerní pracovní schůzce, tak se podaří. Jak vidíte, fakt nemůže být složitý 😀 😀 Vyžaduje jen 2 dny předem naložit bezové květy.

Pokud máte svůj oblíbený recept na cheesecake, do kterého se dává nějaká tekutina (mléko). určitě to půjde upravit tzn. použijete váš osvědčený recept a do tekutiny na 2 dny vylouhujete kvítky.

BEZOVÝ CHEESECAKE

Potřeby:

  • 200 g bebe sušenek (hranaté v červeném obalu, či jiné nasládlé a jemné, nic celozrnného)
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1-2 lžíce (bezlaktozového) mléka
  • 200 ml (bezlaktozové) smetany na šlehání (šlehačky)
  • 10 velkých lat z bezových květů
  • 250 g (bezlaktozového) vaničkového polotučného tvarohu
  • 90 g moučkového cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 3 střední vejce
  • 150-180 g kysané (bezlaktozové) smetany

PP: Dva dny předem otrhejte kvítečky. Květy nesmíte předem umývat, jinak jim smyjete pyl, který právě tak voní. Chce to tedy čisté květy, nikoliv od silnice.

Kvítečky naložte je do smetany – nějaká zavřená krabička do lednice.

Smetana tam opravdu je 😀

O DVA DNY POZDĚJI

Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Dejte vařit vodu v konvici.

Sušenky rozmixujte najemno.

Rozpusťte máslo.

Sušenkový prach smíchejte s rozpuštěným máslem a dořeďte 1-2 lžícemi mléka, aby z toho byl „vlhký písek“.

Do rozkládací dortové formy s odnímatelným dnem dejte na dno pečící papír a zavřete ji tak, aby na dně zůstal uvnitř papír – přečuhující „kraječku“ zvenku odstřihněte (tohle pomáhá i izolaci od vody viz níže).

Do formy natlačte sušenkovou směs, netřeba dělat zvýšené okraje, klidně jen naplocho.

Pečte cca 10 minut, vyndejte.

Smetanu s květy nechte vykapávat přes síto, nakonec vymačkejte.

V robotu na nejnižší rychlost řídkou šlehací metlou, nebo ručně v míse smíchejte (nešlehá se to) tvaroh s cukrem, po jednom přidejte vejce. Přilejte smetanu a citronovou šťávu.

Tvarohovou směs nalijte na předpečený korpus.

Pokud si nejste jistí, jak moc máte neprosákavou formu na pečení (voda není to samé jako těsto), můžete ji pro jistotu obalit zvenku 1-2 vrstvami alobalu tak, aby byl vyšší než voda v plechu.

Formu s cheesecakem na pečení dejte do hlubšího plechu/pekáče, kolem nalijte vroucí vodu cca do výšky cheesecaku a celé opatrně (děti a psi pryč!) vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů.

Pečte asi 30 minut. Cheesecake by se měl ještě uprostřed trochu pudingově třást, nepeče se dotuha. On ještě ztuhne při chlazení.

A všechny ty nedokonalosti nahoře zmizí pod vrstvou kysané smetany – geniální!

Cheesecake vyndejte (přes utěrku, protože je to mokré zespod) a nechte chladnout.

Až je cheesecake v pokojové teplotě, potřete ho kysanou smetanou.

Překryjte folií (ne, nemá se dotýkat povrchu) a nechte vychladit několik hodin v lednici.

Při vyndávání ho nejprve objedu dokola příborovým nožem a POTOM teprve otevírám formu. Naopak se vám nejspíř roztrhne. Jinak je to vcelku milý desert, protože se z něj bez problému dá sundat pečící papír a přenést ho na talíř k servírování.

Můžete ho dozdobit podle libosti.

Na řezu pak fešák vypadá takto.

Doporučuji, je vynikající! Zvažovala jsem menší množství korpusu, ale vždycky nakonec usoudím, že je to prostě takhle dobrý.

P.S. Originál se jmenuje bezinkový, ale pro mne jsou bezinky plody bezu, takže to musí být bezový.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *