Bezlaktózové · Bezmasé a málomasé · Vegan

CHLUPATÉ KNEDLÍKY SE ZELÍM A CIBULKOU

Nechci slyšet nic o tom, že jsou málo chlupaté. I v kuchařce se tak jmenují!

Další recept z mojí oblíbené kuchařky (Česká kuchařka bezmasá) – s maminkou jsme si na ni vzpomněly a nutně jsme potřebovaly uvařit všechna oblíbená jídla… nebo alespoň, která se trochu hodí. Tohle konkrétní provedení vznikalo společnými silami mezi mojí prací a hlídáním synka 🙂 Aspoň mám nacvičené, co se vše dá udělat předem.

Spor o to, že tyhle knedlíky vůbec nejsou chlupaté, tak ten už tady byl. Pravidlo je jasné – kdo chce jíst tyto moje knedlíky, musí je uznat pod mým názvem 😀

Mimochodem jsem zjistila, že hodně mých oblíbených klasických jídel jsou veganská jídla. Tohle také, protože mně na tom opečená slanina fakt nechutná. Smaženou cibulku mám ráda, té není nikdy dost. Nicméně obvykle ji mívám víc křupavou, tahle cibule byla nějaká vodnatá a musela jsem ji udělat méně, protože by se mi mohla rozvařit.

CHLUPATÉ KNEDLÍKY SE ZELÍM A CIBULKOU (pro 3 osoby)

P: 750 g brambor (nejlépe typ C), 150 g maizeny (kukuřičný škrob), 60 g krupice, sůl, sklenice sterilovaného zelí, 1 cibule do zelí + 6 cibulí na osmažení, instantní jíška (používám KNORR), olej, cukr, sůl

PP: Brambory umyju, nechám slupku a uvařím v páře (do hrnce dám ohříváček na knedliky a trochu vody). Obvykle mi to trvá cca 20 minut, střední brambory. Nechám brambory zchladnout a pak oloupu. Tohle si můžete předchystat předem a vlastně bych to dost doporučila, protože proces zahrnuje chladnutí brambor.

6 cibulí (2 na osobu, protože cibule není nikdy dost) nakrájejte na drobné kousky a na oleji pomalu smažte do zlatohněda a křupava. Pozor, tohle trvá třeba hodinu, ve větším množství i 1,5 h. Nicméně můžete to opět udělat předem.

Originál doporučoval 1 cibuli na osobu, ale to bychom byli dost smutné pandy.

Zelí ze sklenice dejte do síta a propláchněte vodou. Pokud jsou tam nějaké hodně velké kusy, překrojte je, ale jinak já to nekrájím. Na oleji zpěňte cibulku. Přidejte zelí. Zalijte vodou trochu nad zelí a povařte cca 10 minut. Zahusťete jíškou, pak dochuťte cukrem a solí (ocet u tohoto typu zelí obvykle není potřeba). Tohle je můj oblíbený recept na dušené zelí a pochází z Kuchařky pro začátečníky – klidně si udělejte svoje oblíbené zelí.

Vychladlé a oloupané brambory nastrouháme, přidáme škrob, krupici a osolíme. Vypracujeme těsto. Z něj uděláme hada o průměru cca 5 cm a krájíme knedlíky cca po 4 cm. Bramborové těsto nenecháváme odpočívat, řídne. Takže hned vkládáme do vroucí osolené vody. U nás doma v naší vodě se vařily 7 minut od chvíle, co vyplavaly. Pokud si nejste jistí, jestli jsou hotové, jeden vytáhněte a rozkrojte a dle potřeby dovařte.

Knedlíky podávejte s dušeným zelím a s cibulkou nahoře. Mňam!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *