Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Vegan

FAZOLOVÁ POLÉVKA SE SUŠENÝMI ŠVESTKAMI

Jedna z mých nejoblíbenějších polévek z dětství. Zvláštní kombinace se nelekejte, nechutná to jako marokánky.

Tato polévka je můj absolutní favorit. Hvězda, která nezapadá. Dokonalost na světě 🙂

Opět pochází z České kuchařky bezmasé, jak už jsem o ní víckrát mluvila. I tento recept jsem proti originálu musela upravit, protože se mi prostě nedařilo vyladit uvařenost fazolí, pokud jsem to neudělala dokonale předem.

A díky návštěvě bezlepkové kamarádky jsem byla „donucená“ udělat i bezlepkovou variantu. A mám takový pocit, že je ještě lepší, než ta klasická….

FAZOLOVÁ POLÉVKA SE SUŠENÝMI ŠVESTKAMI

P: 200 g fazolí, 3 brambory, 80 g domácích sušených švestek (100 g kupovaných sušených švestek), (instantní jíška), cibule, olej, sůl, 1,25 l vody

PP: Fazole namočíme na 12 hodin do většího množství vody. Ideální je namáčecí vodu 3 x vyměnit a na vaření samotné nepoužívejte vodu, v které se fazole namáčely – opatření proti nadýmavosti fazolí. Potom fazole vaříme v neosolené (obyčejné) vodě doměkka. To můžeme udělat i předem (nebo/a ve větším množství) a mít fazole nachystané v lednici/mrazáku.

Švestky předem na hodinu namočíme do vody (nevynechávat, chovají se pak jinak). Na oleji osmahneme cibulku, zalijeme vodou, přidáme oloupané a nakrájené brambory, trochu pokrájené švestky a vaříme doměkka. Až jsou brambory měkké, přidáme uvařené fazole.

Pro bezlepkovou variantu: odeberte trochu brambor a fazolí, rozmixujte, vraťte zpět. Dosolte.

Pro klasickou variantu: Zahustěte instantní jíškou. Dosolte.

Z celkem neznámých důvodů mi v dětství připomínala gulášovou. Je hutná, má výraznou chuť a je trochu dohněda 🙂

A pokud máte rádi fazolačky, zkuste i moji druhou oblíbenou s rajčaty.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *