Podzim a halloween · Sladké a pečení

POLOLINECKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

Nazýváno u mne doma též „buchta Dalmatin“ 🙂

Tahle buchta je velká výhra, když potřebujete zvládnout větší množství jablek – v létě, když je spousta letních jablek, co se kazí už na pohled, nebo na podzim, kdy jsou jablka všude, nebo na jaře, když se začínají kazit. Prostě skoro kdykoliv.

On to původně je maminčin koláč s jablky, jenže ona ho má krásně pokrytý těstem shora i zespodu a mě se s tím shora prostě nechce piplat. Tak udělám dalmatiní fleky. Kdybych měla nějaké dítě ve správním věku, použiju ho k tomu, protože jim to jde stejně líp (dělám je moc pravidelné). A když maminka nastrouhá jablka najemno a předtím oloupe – to je pak opravdu lahůdka.

Skorolinecká je proto, že těsto hodně připomíná linecké třené koláče, což já mám opravdu ráda. Ale není tak sladké a je jednodušší na práci.

Kolik znáte vynikajících buchet, kde použijete kolem 2 kg jablek naráz??

BUCHTA DALMATIN
Těsto: 0,5kg polohrubé mouky, 0,25 kg tuku pokojové teploty (lépe máslo, hůře Hera – můžeme půl na půl), 3 lžíce cukru moučka, 3 lžíce vody (originál mléko, ale nikdo to nepozná), 1 prášek do pečiva, 1 vejce.

Náplň: 1,5 kg už očištěných nastrouhaných (klidně nahrubo a já strouhám v robotu) jablek tzn. kolem 2 kg celých jablek, 3 vanilkové pudinkové prášky, 10-12 lžic cukru krystal dle sladkosti jablek

Ingredience na těsto zpracujeme, já to udělám v robotu, pak nechám chvíli v lednici. Odpočinuté těsto rozdělíme na 2 díly, cca 2/3 rozválíme rovnou na pečícím papíru a dáme na plech. Na náplň jen pečlivě promícháme ingredience a dáme na plát těsta. Nahoru dáme dalmatiní fleky z druhé části těsta a pečeme asi 45 min v troubě na 170 stupňů. Nechte kompletně vychladnout-teplá náplň se roztéká, už jsem si to kdysi zkusila

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *