Jídlo

CHILLI OMÁČKY

Nejsem žádný velký chilli znalec ani nesnesu extra moc, ale mám chillies ráda. Můj level je asi ten, že si v klidu přikusuji k jídlu nakládané Jalapenos a můžu si dát pár kapek Habanera omáčky do jídla, aniž by mne to zabilo. Přítel mne teda podezřívá, že moje jídlo se nedá jíst, ale to je jen prachsprostá pomluva. Nicméně nachytala jsem se na úžasnou omáčku od kamarádky, ale protože jsem ji neuměla jednoduše sehnat, koupila jsem si před pár měsíci od World of chilli. A teď jsem dostala ještě druhou, právě tu úžasnou kamarádčinu. A teď nevím, kterou si mám vzít prvně.

World of chilli (https://www.woch.cz/chilli-omacky/)
Mám Habanero SHU 250.000. Co zrovna mají na skladě se liší podle toho, jaké chilli nakoupí. Je to podle lahvičky z oranžového habanera. Složení je jen a pouze Habanero Orange 85% a sůl 15%, což je úžasné!. Když jsem ji kupovala, tak jsem si říkala…sůl…sákryš…jak to dám do sladkých jídel. A paní prodavačka mi připomněla dvě dost relevantní informace – i do sladkých jídel se dává sůl, ale hlavně…kolik tam té soli asi dám, když přidám do jídla pár kapek tohohle. No, někdy perlím. Jinak aplikace této omáčky je méně komfortní, protože je to prostě otevřená lahvička – podávám k tomu párátko a lidé se na mě dost divně dívají. Na druhou stranu asi málokdo by chtěl, aby se mu tahle lahvička vyklopila do jídla. Cena cca 140 Kč za 40 ml + pokud nevyzvednete v Praze či Brně, tak 120 Kč doprava po ČR.

MAYPAN (http://www.mayapanchilli.com/)
Tohle by mělo být SHU 300.000. Na lahvičce to vyznačené není, ale podle webu je to ze žlutého habanera. Mnohem lépe se aplikuje, protože má kapátko. Protože je tekutější, tak se skvěle rozmíchává (použila jsem ji třeba do lanýžové náplně do sušenek…mňamka!). Předpokládám, že daň za tekutost a dobrou aplikaci je přítomnost konzervantu benzoan sodný, který tam prý dříve nebýval. Konzervant mne trochu trápí, protože je to zrovna ten typ, který už je v EU povolen jen pro některé druhy potravin a v minimálním množství. Jinak je složení prakticky totožné – 86% habanero papričky, mořská sůl. Cena cca 154 Kč za 40 ml + minimálně 129 Kč poštovné, pokud je neulovíte na trzích – jsou to Slováci, přepočítávám z E (vzala jsem 25,8 za E).

Která je lepší
Vzala jsem si dva kousky masa a dala na každý přibližně kapku. Mezi oběma jsem počkala, až jsem pálení necítila. Rozhodně byla pocitově víc ostrá ta od WOCH, i když to číselně nesedí. Možná je to tím, že jsou v ní i malinké kousíčky (není to tekutina).
Kterou si koupit, to neporadím. Možná, že brňáci prostě jen zajdou na Pekařskou a nakoupí ve WOCH. Pokud jste důslední pro zdraví, taky vyhraje WOCH. Pokud nechcete u jídla šermovat s párátkem, nebo se omylem polít chilli omáčkou, vyhraje MAYPAN. Jsem ráda, že mám doma obě.

P.S. Pokud mluvím moc v hádankách, pomůže článek o Scovilleho stupnici a o tom, co je SHU a že se to trochu blbě měří, takže vlastně ani nevadí, když to testuji třeba i já  https://cs.wikipedia.org/wiki/Scovilleova_stupnice

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *