Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Cestování · Rychlé a snadné · Slané a pečení

NEJJEDNODUŠŠÍ SÝROVÉ KŘUPKY

Skvělá svačina pro malé, velké, občerstvení na párty, v létě, v zimě…

Za recept na tyhle sýrová kouzla vděčím náhodě a mojí dobré kamarádce, protože jsem si všimla, že je má v krabičce v chodbě na „grab and go“. Je to recept od Margit Slimákové, což je jméno, které vyděsí mnohé dietáře, ale já jsem odolná. Přijde mi to jako svačinka, která se hodí pro děti, snack k filmu i cool jídlo na puťák. Trvanlivé, jednoduché, z reálných potravin, bílkovinové. Sice to není bezlaktozové, ale kdo je aspoň trochu lactose-tolerant, tak by to měl bez potíží zvládnout, protože je to prohnané přes troubu. Celkově je výsledek akce taková kompaktní, polosušená věc, která chutná jako esence sýra.

Já jsem dělala test, jestli se hodí spíš více, nebo méně tučné sýry. Aby to bylo co nejpodobnější, vzala jsem Eidam 30% a Eidam 45 % od stejné společnosti (sorry, prostě neumím napsat „firma“). Standardně Eidam 30% zrovna často nekupuji, ale jsem obětavá pro vědu. Mezi oběma sýry je opravdu dost rozdíl v tom, jak se tady chovají. Eidam 45% vystředí během sušení nepoměrně více tuku a také při pečení se objeví tuk na plechu. Hned a cca do 2 hodin po upečení byl pro mne i přítele chutnější a příjemnější Eidam 30% a přítel poznamenal, že konečně je k něčemu dobrý. Eidam 45% byl hned po upečení pocitově výrazně mastnější …jenže později se tuk vstřebal. Po kompletním vychladnutí mi přišel mnohem chutnější Eidam 45 % – je více sýrový, není tak žvýkavý, tuk někam zmizel a na výlet ho vezmete rádi a také si ho rádi dáte znovu…a znovu…a znovu. Já budu dělat spíš 45%, protože nebyl nikdo, komu by vadil a většině chutnal víc.

Originální recept najdete tady

NEJJEDNODUŠŠÍ SÝROVÉ KŘUPKY

Potřeby:

  • bloček sýra (Eidam, Ementál, Chedar, u nás Eidam 45%)
  • pečící papír
  • plech na pečení

Postup:

Nakrájíte sýr na kostky cca 1-1,5 x 1-1,5 cm.

Dáte na pečící papír na plech.

Dáte na skříň (aby to někdo nesnědl, nebo omylem nevyklopil) na 3-6 dnů, prostě pokojová teplota (žádný radiátor).

Za těch pár dnů se na sýru vystředí tuk a trochu poschne.

Pak předehřejete troubu na 160 stupňů a dáte na 7-15 minut do trouby.

Sýr se začne nafukovat, trochu praskat a i vyletovat jako popkorn. Zvažte zakrytí plechu druhým pečícím papírem, nebo alobalem, ať vám pak nesmrdí nějaké zapomenuté připečence v troubě. A taky pozor až otevřete troubu, ať vám to nevyletí třeba do oka.

Vyndáte. Necháte vychladnout. Jíte hned, nebo později.

Vydrží i v pokojové teplotě, takže se bez problému dají brát s sebou na výlety, na puťáky atp. Jinak je skladuji ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Zkoušela jsem i skladování v pokojové teplotě a vydrželo mi to do 3 týdnů OK.

Rozhodně si křupky udělejte, s námi budou jezdit na výlety, objeví se na pártošce i mezi dárky pro kamarády a tak…

Tohle sdílím!

2 komentáře: „NEJJEDNODUŠŠÍ SÝROVÉ KŘUPKY

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *