Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Cestování · Rychlé a snadné · Slané a pečení

NEJJEDNODUŠŠÍ SÝROVÉ KŘUPKY

Za recept na tyhle sýrová kouzla vděčím náhodě a mojí dobré kamarádce, protože jsem si všimla, že je má v krabičce v chodbě na „grab and go“. Je to recept od Margit Slimákové, což je jméno, které vyděsí mnohé dietáře, ale já jsem odolná. Přijde mi to jako svačinka, která se hodí pro děti, snack k filmu i cool jídlo na puťák. Trvanlivé, jednoduché, z reálných potravin, bílkovinové. Sice to není bezlaktozové, ale kdo je aspoň trochu lactose-tolerant, tak by to měl bez potíží zvládnout, protože je to prohnané přes troubu. Celkově je výsledek akce taková kompaktní, polosušená věc, která chutná jako esence sýra.

Jak na to: Nakrájíte sýr na kostky cca 1-1,5 x 1-1,5 cm (doporučuji co nejpodobnější velikosti). Dáte na pečící papír na plech. Dáte na skříň (aby to někdo nesnědl, nebo omylem nevyklopil) na 3-6 dnů, prostě pokojová teplota (žádný radiátor). Až se na sýru vystředí tuk a trochu poschne, dáte na 7-12 minut do trouby na 160 stupňů, až se sýr začne nafukovat a trochu praskat, čas podle výkonnosti trouby. Necháte vychladnout. Jíte hned, nebo později. Vydrží i v pokojové teplotě (dlouhodobost tohoto stavu budu testovat, ale vypadá to, že měsíc by mohl dát určitě).

Já jsem dělala test, jestli se hodí spíš více, nebo méně tučné sýry. Aby to bylo co nejpodobnější, vzala jsem Eidam 30% a Eidam 45 % od stejné společnosti (sorry, prostě neumím napsat „firma“). Standardně Eidam 30% zrovna často nekupuji, ale jsem obětavá pro vědu. Mezi oběma sýry je opravdu dost rozdíl v tom, jak se tady chovají. Eidam 45% vystředí během sušení nepoměrně více tuku a také při pečení se objeví tuk na plechu. Hned a cca do 2 hodin po upečení byl pro mne i přítele chutnější a příjemnější Eidam 30% a přítel poznamenal, že konečně je k něčemu dobrý. Eidam 45% byl hned po upečení pocitově výrazně mastnější a to bych nechtěla tahat z pytlíčku na výletě…jenže později se tuk vstřebal (zatím nevím, co udělá v létě v horku). Po kompletním vychladnutí mi přišel mnohem chutnější Eidam 45 % – je více sýrový, není tak žvýkavý, tuk někam zmizel a na výlet ho vezmete rádi a také si ho rádi dáte znovu…a znovu…a znovu. Na fotkách máte i popisky, kdy to bylo foceno. U kamarádky jsem křupky ochutnala z Ementálu a určitě ho taky vyzkouším.
S hodnocením, jestli je teda po úplném vychladnutí lepší 30% nebo 45% je to těžší. Asi budete muset vyzkoušet. Já budu dělat spíš 45%, protože nebyl nikdo, komu by vadil a většině chutnal víc.

Malý průzkum:
8 lidí je pro 45%
1-2 lidé jsou pro 30%
1-2 lidé říkají, že oba sýry dobrý

Rozhodně si křupky udělejte, s námi budou jezdit na výlety, objeví se na pártošce i mezi dárky pro kamarády a tak…

Pokud by nějakého trola napadlo, že jsem to pekla i s tím papírkem s izolepou, tak ne 😀

Originální recept najdete tady
https://www.youtube.com/watch…

Edit: V pokojové teplotě mi jedna část vydržela 3 týdny a pak se zkazila, druhá část byla pořád ok i po 3 týdnech.

Edit 2: Pokud skladujete v lednici, musí být v nádobě bez přístupu vzduchu, jinak se s nimi stane něco podobného, co by se stalo sušenému ovoci. A to nechcete.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *