Kakaový lehký piškot, tvarohový krém, jahody, čokoláda….ať žije sezona jahod!
Víte, ono je to vlastně dost jednoduché. Dělá se to tak, že uděláte Míša řezy a mezi krém a čokoládu prostě jen přidáte jahody. Takhle to opravdu je 🙂 A vlastně ono se to u nás doma dělávalo podobně třeba i s červeným rybízem. Akorát já rybíz nerada.
Ale abyste neřekli, že úplně podvádím, protože to je vlastně už jednou použitý recept, tak jsem to přepočítala na poloviční pekáček. A ne, nejsou to Míša řezy děleno dvěma, potřebujete méně čokolády. Teda alespoň pro mne je to zajímavé, když je to jen pocákané čokoládou. Pro mne každopádně tady dává smysl menší množství, protože jahodové moučníky, kde jahody vykukují a nejsou upečené, je potřeba sníst co nejdříve.
BUCHTA S JAHODAMI A TVAROHOVÝM KRÉMEM
na pekáček cca 30 x 20 cm
když vynásobíte dvěma, můžete dělat velký plech, jen si vemte hlubší
Potřeby korpus:
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 3 lžíce pískového/krystal cukru
- 2,5 lžíce polohrubé mouky
- 1,5 lžíce chuťově neutrálního oleje
- 1,5 lžíce kakaa (ne Granko)
- 1 lžička prášku do pečiva
- malá špetka soli
- pečící papír
Potřeby krém:
- 125 g másla v pokojové teplotě
- 75 g moučkového cukru
- 250 g polotučného/tučného (bezlaktozového) tvarohu
Potřeby vršek:
- 1 lžíce 100% tuku (ale tady to naprosto půjde i bez něj)
- 30 g čokolády na vaření
- k tomu cca 300 g jahod
Postup:
V kuchyňském robotu se šlehací metlou vyšleháme žloutky s cukrem do hodně světlé (bělavé) pěny. Zároveň ručním mixérem šlehám bílky s malou špetkou soli. Až jsou žloutky s cukrem vyšlehané, vyměním v robotu metlu za míchací a přisypu mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva, přidám olej a nakonec postupně vyšlehaný sníh. Nechám pomalu vmíchat. Nedokonalosti pak ručně vmíchám stěrkou. Buďte na těsto jemní, je v něm sníh.
Pekáček si vyložte papírem na pečení (trik).
Nalijte do něj těsto.
Korpus pečte cca 15 minut v troubě rozehřáté na 170 stupňů.
Vyšlehejte v robotu máslo s cukrem do pěny. Pak přidejte tvaroh a prošlehejte. Nešlehejte s tvarohem moc dlouho, ten na to není stavěný, zbytek domíchejte stěrkou.
Na vychladlý korpus natřete krém.
Umyté a očištěné jahody nakrájejte na nějaké přiměřené kousky – třeba na půlky, větší na čtvrtky.
Jahody naskládejte na krém a dejte chladit. Je lepší na to dávat čokoládu, až je to nějak vychlazené.
Na polevu rozehřejte čokoládu s tukem ve vodní lázni.
Čokoládovou polevou pocákejte jahody.
A teď už to dejte pořádně vychladit.
Díky pečícímu papíru to pak můžu vyndat na prkýnko a „zarovnat kraje, abych z toho pak udělala krásné čtverečky. Můžete si pro krájení čokolády pomoct nahřátým nožem. No a nebo taky ne. A mě se osvědčuje dát odkrojky „kroužícím supům“, takže mi pak zbude něco, co se dá servírovat 😀
Začínám být měkejš s cukrem a čokoládou, protože synek (3,5 roku) už kousek buchty dostal. Vůbec se nezdráhal a jestli můžu soudit jen podle něj, tak je to vynikající. A nemyslete si, nenachytáte ho na všechno.
Tahle buchta je už skoro dort, jak je skvělá. Velmi doporučuji vaší pozornosti během jahodové sezóny.