Miluji houby v polévce. A velmi ocením bílkovinu navíc….cizrna
Když jsem se rozhodla tuhle polévku z rohlik.cz uvařit, tak jsem si potom říkala – proboha, proč jsem tam dávala tu slaninu. Vždyť já jídla s uzeným/slaninou atp. uvnitř nemám ráda. No, ale tady to nějak nevadilo. Ale příště už to radši neudělám, to byl zase rizikový podnik – uvařit si něco, co nejím. Neslavnější z této kategorie byl asi medovník, který jsem dělala na moje 20. narozeniny, a „trhané vepřové“ což byl chlebovník (jack fruit) v BBQ omáčce – všichni milovali, přidávali si a mě to připadalo naprosto hnusný 😀 😀 Inu, každý máme něco.
Dost jsem přidala hub – to se mi stává často 🙂 A taky mi tam chyběl česnek.
Co je extra důležitá věc – ta voda z namočených hub. Strašně dlouho mi trvalo zjistit, co dělá „babiččinu houbovku“ babiččinou houbovkou. Bylo to tohle…Nevylévat! Má v sobě nádhernou umami chuť…
CIZRNOVÁ POLÉVKA S HOUBAMI
Potřeby:
- 150 g scezené konzervované cizrny (takže jedna plechovka)
samozřejmě můžete použít vlastní uvařenou předem namočenou (mívám uvařenou v mrazáku) - 50 g sušených hub
- 1 cibule
- 50 g anglické slaniny nebo ji klidně vynechte jako já
- kousek celeru (nebo 250 g mražené nakrájené směsi na polévku místo celeru a mrkve)
- 1 mrkev (nebo 250 g mražené nakrájené směsi na polévku místo celeru a mrkve)
- 3 střední brambory
- 5 lžic olivového oleje
- 4 snítky tymiánu
- 4 stroužky česneku + 1 stroužek do hotové polévky, pokud to máte rádi
- špetka čerstvě mletého pepře
- zelená petrželka nahoru
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
Sušené houby namočíme do 200 ml vody. Ideálně třeba hodinu předem, ale máme co máme.
Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Brambory očistíme a nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm.
Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. Nebo tenhle krok vynecháte a použijete zeleninovou směs na svíčkovou….
V kastrolu na středním ohni rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli a slaninu.
Přidáme nakrájenou zeleninu a restujeme za občasného míchání 5 minut. Přidáme tymián, sůl a pepř a promícháme.
Přidáme slitou cizrnu a rozmačkaný česnek a restujeme další 1 minutu.
Máme orestováno.
Přidáme namočené houby i s vodou, ve které se máčely, a přilijeme 500 ml vody (možná nakonec ještě trochu přidáte). Jo a pokud máte v houbách hodně velké kusy, můžete překrájet, ať někdo nemá všechny houby a na vás nezbude.
Přivedeme k varu a vaříme 25 minut nebo než je zelenina měkká na skus.
Dle chuti osolíme a opepříme. Pokud máte rádi, můžete přidat i jeden čerstvý utřený stroužek česneku a jen kratince nechat přejít varem.
Tohle je přesně ten typ polévky, do které se zamiluju. Vlezu do hrnce a už bych nevylezla, než to celé sním. Tak si vemte radši trochu bokem, ať zbude 🙂