Nádherný čokoládově hutný koláč s minimem cukru a bez mouky – jako fakt!
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/05/20240514_140132-1024x577.jpg)
Myslím, že tenhle recept mám tak 6 let minimálně. Kamarádka ho jednu dobu pekla hodně často, takže se podělila o recept. Nejlepší připomínka je na konci receptu – „Necháme zchladnout ve formě, nevyklápíme na mřížku :-D“ A je to proto, že jí jednou teplý koláč „protekl“ přes mřížku, když ho chtěla vychladit hezky na mřížce 😀 Je nádhera, že já už to vím. a vy teď taky.
Moc často ricottu nepoužívám. Vlastně asi vůbec. Ale v tomto případě jsem ji dostala od babičky k narozeninám, takže jsem si vzpomněla na recept, který se k tomu moc hodil.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/05/20240514_115350-1024x577.jpg)
Veganský tenhle recept opravdu nebude, ale bez laktozy se dá udělat vcelku jednoduše a bezlepkový je sám o sobě.
ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S RICOTTOU
Na formu cca 20 cm v průměru
Potřeby:
- 250 g (bezlaktozové) ricotty
- 3 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru (nebo nějakou jinou vanilku, kterou rádi používáte)
- 150 g tmavé čokolády (já bez klasického cukru)
- 45 g másla
- 30 g cukru (nezkoušela jsem březový, možná by to šlo)
- 4 polévkové lžíce mléka
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (Maizena), nebo případně prášek na vanilkový pudink
- špetka soli
- pečící papír
Postup:
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Rozehřejeme si máslo.
Formu si vyložíme dole papírem na pečení, zavřemě a odstřihneme na cca 1 cm okraj . Pak celou formu včetně papíru vymažeme máslem.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/05/20240514_115301-1024x577.jpg)
Do rozpuštěného másla přidáme čokoládu a opatrně rozpustíme. Můžete to dělat ve vodní lázni, já to dělala opatrně rovnou.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/05/20240514_115304-1024x577.jpg)
Oddělíme bílky a žloutky.
Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh.
Žloutky šleháme s oběma cukry do lehké pěny.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/05/20240514_115433-1024x577.jpg)
Škrob rozmíchejte v mléku.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/05/20240514_115401-1024x577.jpg)
Do žloutkové pěny přidejte ricottu, mléko se škrobem a čokoládu. Promíchejte.
Přidejte sníh a opatrně ho vmícháme.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/05/20240514_120126-1-1024x577.jpg)
Těsto nalijeme do připravené formy.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/05/20240514_120352-2-1024x577.jpg)
Dáme do trouby vyhřáté na na 180°C. Pečeme 35 minut.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/05/20240514_124006-1024x577.jpg)
A nezapomeňte…“Necháme zchladnout ve formě, nevyklápíme na mřížku 😀“ A nechte ho vychladnout zcela.
Když nakrojíte, vypadá absolutně úžasně.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/05/20240515_145235-1024x577.jpg)
Doporučuji skladovat v lednici. A moje nejoblíbenější kombinace jsou k tomu maliny. Šlehačka by určitě taky šla. Jahody neurazí. Ale já mám favorita.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/05/20240514_140217-1024x577.jpg)