Bezlaktózové · Bezlepkové · Sladké pečené

ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S RICOTTOU

Nádherný čokoládově hutný koláč s minimem cukru a bez mouky – jako fakt!

Myslím, že tenhle recept mám tak 6 let minimálně. Kamarádka ho jednu dobu pekla hodně často, takže se podělila o recept. Nejlepší připomínka je na konci receptu – „Necháme zchladnout ve formě, nevyklápíme na mřížku :-D“ A je to proto, že jí jednou teplý koláč „protekl“ přes mřížku, když ho chtěla vychladit hezky na mřížce 😀 Je nádhera, že já už to vím. a vy teď taky.

Moc často ricottu nepoužívám. Vlastně asi vůbec. Ale v tomto případě jsem ji dostala od babičky k narozeninám, takže jsem si vzpomněla na recept, který se k tomu moc hodil.

Veganský tenhle recept opravdu nebude, ale bez laktozy se dá udělat vcelku jednoduše a bezlepkový je sám o sobě.

ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S RICOTTOU

Na formu cca 20 cm v průměru

Potřeby:

  • 250 g (bezlaktozové) ricotty
  • 3 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru (nebo nějakou jinou vanilku, kterou rádi používáte)
  • 150 g tmavé čokolády (já bez klasického cukru)
  • 45 g másla
  • 30 g cukru (nezkoušela jsem březový, možná by to šlo)
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (Maizena), nebo případně prášek na vanilkový pudink
  • špetka soli
  • pečící papír

Postup:

Troubu rozehřejeme na 180°C.

Rozehřejeme si máslo.

Formu si vyložíme dole papírem na pečení, zavřemě a odstřihneme na cca 1 cm okraj . Pak celou formu včetně papíru vymažeme máslem.

Do rozpuštěného másla přidáme čokoládu a opatrně rozpustíme. Můžete to dělat ve vodní lázni, já to dělala opatrně rovnou.

Oddělíme bílky a žloutky.

Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh.

Žloutky šleháme s oběma cukry do lehké pěny.

Škrob rozmíchejte v mléku.

Do žloutkové pěny přidejte ricottu, mléko se škrobem a čokoládu. Promíchejte.

Přidejte sníh a opatrně ho vmícháme.

Těsto nalijeme do připravené formy.

Dáme do trouby vyhřáté na na 180°C. Pečeme 35 minut. 

A nezapomeňte…“Necháme zchladnout ve formě, nevyklápíme na mřížku 😀“ A nechte ho vychladnout zcela.

Když nakrojíte, vypadá absolutně úžasně.

Doporučuji skladovat v lednici. A moje nejoblíbenější kombinace jsou k tomu maliny. Šlehačka by určitě taky šla. Jahody neurazí. Ale já mám favorita.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *